Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pedagogika_21-302_1_1 (1).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
423.42 Кб
Скачать
  1. Тестування, як метод психолого – педагогічного дослідження

Випробування учня на певний рівень знань, умінь або загальну інтелектуальну розвиненість за допомогою карток, малюнків, задач-шарад, ребусів, кросвордів, запитань. Екзаменаційні білети також слід вважати своєрідними тестами. Результати тестування визначаються через виявлення відсотків розв'язування тестів.

  1. Принципи виховання

принципи виховання – це загальні провідні положення, які визначають мету, ідеали, зміст, методику та організацію процесу виховання.

– єдність національного і загальнолюдського;  – природовідповідність виховання;  – культуровідповідність виховання;  – активність, самодіяльність, творча ініціатива вихованців;  – демократизація виховання;  – гуманізація виховання;  – безперервність і наступність виховання;  – єдність навчання і виховання;  – диференціація та індивідуалізація виховного процесу;  – гармонізація родинного і суспільного виховання.

  1. Мета виховання

Мета виховання – це наперед визначені результати формування, розвитку і постійного самовдосконалення особистості, яких прагнуть досягти в процесі виховання. Основною ознакою мети виховання є її об'єктивність, яка визначає спосіб і характер діяльності вихователя й вихованця. В історії відомі різні цілі виховання, що диктувалися об'єктивними причинами.

Билет 8

  1. Педагогічна спадщина я. А. Коменського

В основі вчення про виховання особистості лежить ідея виховуючого навчання і природовідповідності. Говорячи про виховання людяності в людині, Коменський виділяє чотири основних доброчесності: мудрість, поміркованість, мужність і справедливість. Педагог підкреслює, що людина не народжується з моральними якостями - вони у неї вихо¬вуються на протязі всього життя; моральність пов'язана з вихованням мудрості і любові до неї в учнів. Я.Коменський, поряд з головними доброчесностями, рекомендував розвивати в дітях скромність, слухняність, охайність, доброзичливість до інших людей, повагу до старших, працелюбність. Великого значення він надавав у моральному вихованні позитивному прикладу вчителів, батьків, товаришів, бесідам з дітьми на морально-етичні теми.Основним у шкільному вихованні дітей Я.Коменський вважав дисципліну.

  1. Складові процесу виховання ( основні напрями виховання)

Громадянське виховання — формування громадянськості як інтегрованої якості особистості, що дає людині можливість відчувати себе морально, соціально, політично і юридично дієздатною та захищеною. Моральне виховання — виховна діяльність школи, сім'ї з формування в учнів моральної свідомості, розвитку морального почуття, навичок, умінь, відповідної поведінки. Екологічне виховання — систематична педагогічна діяльність, спрямована на розвиток у людини культури, взаємодії з природою. Статеве виховання — процес засвоєння підростаючим поколінням знань про взаємини статей, формування культури поведінки і потреб керуватися у стосунках з особами протилежної статі нормами моралі. Правове виховання — виховна діяльність сім'ї, школи, правоохоронних органів, спрямована на формування правової свідомості та правомірної поведінки дітей. Трудове виховання — виховання свідомого ставлення до праці через формування звички та навиків активної трудової діяльності.   Естетичне виховання — педагогічна діяльність, спрямована на формування здатності сприймати і перетворювати дійсність за запонами краси.   Фізичне виховання — система заходів, спрямованих на зміцнення здоров'я людини, загартування її організму, розвиток фізичних можливостей, рухових навичок і вмінь 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]