Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pedagogika_21-302_1_1 (1).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
423.42 Кб
Скачать

Билет 1

  1. Поняття педагогіки,її завдання. Педагогіка – наука, або мистецтво?

Педагогіка — сукупність теоретичних і прикладних наук, що вивчають процеси виховання, навчання і розвитку особистості.

 конкретними завданнями педагогіки є:

  1. обгрунтування парадигми педагогічної теорії та практики, яка на сучасному етапі розвитку суспільства має бути тільки гуманістичною та забезпечувати особистісний розвиток вихованця;

  2. обгрунтування законів і закономірностей педагогічного процесу;

  3. вивчення і всебічне осмислення процесу розвитку особистості, а також залежностей між її формуванням, розвитком і вихованням;

  4. визначення мети, завдань, змісту і результатів виховання й навчання;

  5. обгрунтування сучасної ефективної та водночас гуманної педагогічної технології;

  6. вивчення й узагальнення практики та передового досвіду педагогічної діяльності;

  7. впровадження результатів і рекомендацій педагогічних досліджень у практику;

  8. прогнозування розвитку педагогічної теорії та практики.

  1. Принципи навчання. Принцип систематичності і послідовності

Він вимагає дотримання наступності у вивченні окремих тем і навчальних дисциплін, забезпечення логічних зв'язків між засвоєнням способів дій і знань, між формами і методами навчання та формами і методами контролю (самоконтролю) за навчально-пізнавальною діяльністю учнів, передбачає безперервний перехід від нижчого до вищого ступеня викладання та учіння. За такої умови учні засвоюють більший обсяг навчального матеріалу із значною економією часу. Цей принцип реалізується в різноманітних формах планування (порядок вивчення окремих питань теми, послідовність теоретичних і лабораторних робіт).

  1. Педагогічна спадщина Василя Сухомлинського

Педагогічна система Василя Сухомлинського - це концептуальна основа особистісно зорієнтованого підходу. Саме тому ідеї видатного українського педагога актуальні сьогодні. Педагогічна система В. Сухомлинського, як і інші авторські педагогічні системи, носить персоніфікований характер, відображає погляди, ідеї та діяльність її автора. Осередком, сутністю педагогічної системи Сухомлинського стали гуманізм, ставлення до дитини як до унікальної особистості, природовідповідність, культуровідповідність, опора на позитивне в дитині, створення ситуації успіху, одухотворення знання, формування радості пізнання, створення «інтелектуального фону школи»

Билет 2

  1. Основні категорії педагогіки

Основу педагогічної теорії становлять базові категорії – найширші, провідні поняття педагогіки. Такими категоріями у педагогіці є виховання, навчання, освіта, педагогічний процес. Виховання - цілеспрямований і організований процес формування особистості. Навчання – це спеціально організований, цілеспрямований і керований процес взаємодії учителів і учнів, що передбачає засвоєння знань, умінь, навичок, формування світогляду, розвиток розумових сил і потенційних можливостей учнів. Основою навчання є знання, уміння, навички. освіта на відміну від виховання як примусу, є вільний від силового тиску на особистість процес, що лише сприяє накопиченню знань, умінь і навичок та інтелектуальному розвитку. Педагогічним процесом називають динамічну взаємодію вихователів і учнів, спрямовану на досягнення заданої мети і яка сприяє заздалегідь визначеним змінам стану, властивостей і якостей вихованців.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]