Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dokument_Microsoft_Office_Word_2.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
147.54 Кб
Скачать

Боротьба з татом. Авіньйонський полон пап

У перші роки свого понтифікату Боніфацій ставився досить дружелюбно до французького короля, але незабаром за чисто фіскальним причин вони розсварилися. Восени 1296 Боніфацій видав буллу Clericis laicos, категорично забороняла духовенству - платити податки мирянам, мирянам - вимагати таких платежів у духовенства без спеціального дозволу Римської курії. Філіп, вічно потребував в грошах, бачив у цій буллі шкоду своїм фіскальним інтересам і пряма протидія починала панувати при Паризькому дворі доктрині, головний прихильник якої, Гійом Ногаре, проповідував, що духовенство зобов'язане грошима допомагати потреб своєї країни. У відповідь на буллу Філіп Красивий заборонив вивіз із Франції золота і срібла; Папа, таким чином, позбавлявся видною статті доходу. Папа виїхав до Ананьі, не знаючи, що мешканці цього міста готові зрадити. Ногаре і його супутники вільно увійшли в місто, проникли до палацу і тут вели себе з найбільшою брутальністю, потім він помер через кілька днів а через 10 місяців помер і його наступник, Боніфацій IX. Так як ця смерть припала вельми до речі для французького короля, то чутка приписала її отруту.

Новий тато (француз) Климент V, обраний в 1304 році (після дев'ятимісячної виборчої боротьби), переніс свою резиденцію в Авіньйон, який перебував не у владі, але під безпосереднім впливом французького уряду. Покінчивши з папством, зробивши його знаряддям в своїх руках, Філіп почав здійснювати свою заповітну мрію.

Розгром ордена Тамплієрів

Початок цього протистояння, яке забрало безліч життів, як відзначали сучасники, поклав випадок. Королю Філіппу Гарному доповіли, що його аудієнції домагається якась людина, що очікує смертного вироку. Ця людина стверджував, що володіє відомостями державної ваги, але повідомити він може їх тільки особисто королю. Цей людина в результаті був допущений. Він розповів, що сидячи в камері смертників удвох з якимось засудженим, почув з його сповіді наступне (в той час в Європі існувала судова захід не допускати до церковного причастя людей, які вчинили особливо тяжкі злочини, тому такі злочинці нерідко перед стратою сповідували свої гріхи один одному ). Цей хтось входив до Орден Тамплієрів і розповів про грандіозний змові цього ордена проти світських монархій. Володіючи гігантськими фінансовими можливостями, Орден поступово за допомогою кредитів, а також хабарів і підкупів фактично взяв під контроль чи не половину знаті і дворянських родів Франції, Італії та Іспанії. Також ця людина стверджував, що заснований спочатку як християнський, цей Орден давно відступив від християнства. На своїх зборах члени ордену (в тому числі і сам свідок) займалися спіритизмом і ворожінням. Члени ордена при вступі до нього плювали на хрест, вголос відрікалися від влади церкви над собою. Вислухавши донощика, Філіп розпорядився помилувати його, і "нагородити Кошелем монет за цінні відомості".

ФІНАНСОВА ДІЯЛЬНІСТь

Філіп 4 зажди хотів наповнити державну скарбницю. Для цього скликалися кілька разівГенеральні штати і окремо міські представники; для цього ж продавалися і віддавалися в оренду різні посади, вироблялися насильницькі позики у міст, обкладалися високими податками та товари (так, в 1286 році був введений Габель, який проіснував до 1790 року), і маєтки, карбувалася монета низькопробна, причому населення, особливо неторгові, терпіло великі збитки. помер 29 листопада 1314 на 47-му році життя,

23. Загострення політичної боротьби в Англії на початку 13.століття та її відбиток у Великій Хартії Вольностей.

Значення Великої хартії вольностей 1215 р. . в історії феодальної держави і права  Велика хартія вольностей зіграла важливу роль в англійській історії. Незважаючи на те, що Іоанн Безземельний в кінці 1215 анулював її, вона неодноразово перевидавалася Генріхом III (1216, 1217, 1227 рр..) З тими чи іншими змінами. Її підтверджували Едуард I і Едуард II, виключивши з неї конституційні статті, ослаблявшие влада короля. Вона сприяла складанню англійської станової монархії (починаючи з 1297 р . всі чергові підтвердження Великої хартії вольностей доповнювалися новими, більш актуальними політичними статтями). На початку XVII ст. Велика хартія вольностей було заново «відкрита» опозиційними абсолютизму силами як перший в історії Англії документ, що обмежує владу корони і проголошує права і свободи підданих. Напередодні і в роки Англійської революції вона широко використовувалася для обгрунтування вимог демократичних свобод і права боротися проти королівської тиранії. Оскільки вілланства, т е. особисто залежного селянства, в XVII ст. в у Англії вже не існувало, права, які надавала Велика хартія вольностей всім вільним громадянам, набували новий, демократичний зміст. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]