Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZMIST.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
426.62 Кб
Скачать

76. Суть і види економічного відтворення.

Процес суспільного виробництва, взятий не як одноразовий акт, а в постійному повторенні та відновленні, називається суспільним відтворенням. Відтворення завжди має суспільний характер, виступає у певних суспільних формах. Через це в кожній економічній системі поряд з відтворенням предметів споживання та засобів виробництва здійснюється також відтворення певних економічних виробничих відносин між людьми. Просте відтворення – це відновлення виробництва в незмінних масштабах щодо кількості та якості виготовленого продукту. Розширене відтворення – це відновлення виробництва в кожному наступному циклі у зростаючому масштабі щодо кількості та якості виготовленого продукту. Відтворення – це постійне відновлення вир-ва. Регресивне відтворення – коли темпи економічного розвитку мають від’ємне значення. Процес розширеного відтворення має 2 основних типа: екстенсивний і інтенсивний. Екстенсивний – розширення обсягів вир-ва за рахунок зростання основного капіталу, робочої сили, матеріальних витрат тощо. Інтенсивний – підвищення ефективності виробничих факторів на основі НТП. Відтворення включає в себе наступні елементи: відтворення матеріальних благ, робочої сили, природного середовища і вироб. відносин.

77.Сутність суспільного відтворення

Будь-який процес виробництва незалежно вiд його суспiльної форми має бути безперервним, тобто повинен перiодично проходити одні й тi самі стадiї. Так само як суспiльство не може припинити споживати, так само не може воно й припинити виробляти. Тому будь-який процес суспiльного виробництва, що розглядається в постiйному зв’язку i безперервному потоцi свого вiдновлення, в той же час є процесом вiдтворення. Полiтична економiя дослiджує суспiльне вiдтворення як економiчне. Останнє включає такi стадiї: виробництво, розподiл, обмiн i споживання товарiв i послуг.

Економiчне вiдтворення вiдбувається як у рамках окремих пiдприємств i домогосподарств, галузей i регiонiв, так i в масштабi всього суспiльства. Основою суспiльного вiдтворення є вiдтворення на окремих пiдприємствах i домогосподарствах.

Розрiзняють просте, розширене i звужене вiдтворення економiчної системи.

Просте вiдтворення – це вiдновлення процесу суспiльного виробництва з року в рiк у незмiнних масштабах. Просте суспiльне вiдтворення було типовим для докапiталiстичних економiчних формацiй, для так званої традицiйної економiки.

Розширене вiдтворення економiки – це вiдтворення суспiльного виробництва в зростаючих розмiрах.

Звужене вiдтворення характеризується повторенням суспiльного виробництва в обсягах., що є меншими, нiж у попередньому перiодi.

Особлива роль в умовах постiндустрiального суспiльства належить вiдтворенню iнформацiї на основi використання найновiших досягнень НТП, серед яких особливе мiсце займає всесвiтня мережа Iнтернет.

Складовою суспільного виробництва є національне багатство. Воно являє собою сукупність матеріальних благ, нагромаджених суспільством за всю його історію. Іншими словами, національне багатство — це все те, чим володіє країна сьогодні — все мате­ріальне багатство суспільства. Таке тлумачення національного багатства дається в сучасній економічній літературі та статисти­ці. Але дискусії щодо визначення національного багатства і його структури тривають.

До складу національного багатства відносять і природні ресурси країни, котрі залучені до господарського обороту (земля, надра, вода, ліси, атмосфера, клімат). Корисні копалини, які лише розвідані, а тим більше потенційні, до складу національного багатства не входять.

Національне багатство включає в себе також ті елементи, які перебувають в інших країнах, але належать уряду, організаціям та окремим особам.

Величина національного багатства, як правило, зростає в нор­мальних мирних умовах і зменшується під час війн, смут, потря­сінь.

Національне багатство є важливим показником економічної могутості країни та джерелом її соціально-економічного прогресу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]