Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZMIST.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
426.62 Кб
Скачать

43. Взаємозвязок попиту та пропозиції

Сили попиту і пропозиції взаємодіють через ринок, щоб встановлювати рівноважну ціну, або ринкову рівновагу. Ринкова рівновага настає за такої ціни і кількості товару, коли сили попиту і пропозиції урівноважені. У цій точці кількість товару, яку покупці хочуть купити, якраз дорівнює тій кількості, яку виробники хочуть продати. У стані рівноваги ціна й кількість товару перебуватимуть доти, доки інші фактори залишатимуться без змін.

До цього моменту ми розглядали попит і пропозицію окремо. Тепер нам потрібно об’єднати попит і пропозицію, щоб визначити дійсну ціну та кількість, які встановлюються на ринку.

Щ об встановити ринкову ціну і кількість, ми знаходимо ту ціну, за якої кількість товару, яку хочуть купити, збігається з кількістю, яку хочуть продати. Це означає, що всі замовлення з боку попиту і пропозиції задовольняються. Розглянемо цю ситуацію за допомогою графіка.

На графіку рівновага зображена точкою N, де перетинаються крива попиту (D) і пропозиції (S).

Цій точці рівноваги відповідає рівноважна ціна Р3 та рівноважний обсяг попиту і пропозиції Q15.

Рівноважна ціна – це ціна, за якої внаслідок дії конкурентних сил продавці пропонують стільки товарів, скільки покупці готові їх купити. Якщо ціна підніметься вище рівноважного рівня, тобто зміститься вгору до ціни Р5 гривень, то на ринку відбудуться такі зміни: обсяг попиту зменшиться, змістившись ліворуч від Q15 до Q10, а пропозиція зросте до Q20. Утвориться надлишок запропонованих товарів, показаний горизонтально заштрихованою фігурою.

Якщо ж ціна опуститься нижче рівноважного рівня, тобто зміститься до ціни Р2, то попит зросте від Q15 до Q25, а пропозиція зменшиться з Q15 до Q5. Заштрихована вертикально фігура графічно зображує дефіцит товарів на ринку.

Для відновлення рівноваги в першому випадку ціна повинна знизитись, а в другому – зрости і повернутися до рівня ціни Р3.

Ціна рівноваги – це ціна, в якій урівноважуються закупівлі і продажі. Ця рівність має місце завжди, адже не можна купити більше, ніж можуть продати, і навпаки, продати більше, ніж можуть купити. Ціна рівноваги означає, що покупці зорієнтовані продовжувати здійснювати закупівлю товарів у тих обсягах, у яких виробники погоджуються продовжувати постачати їх на ринок.

44. Еластичність

Цінова еластичність показує, наскільки змінюється величина попиту на певні товари зі зміною його ціни.

Еластичність означає реакцію, або реагування. Кількісно еластичність вимірюється показником, який називають коефіцієнтом еластичності (Еd). Коефіцієнт еластичності – відношення відсотка зміни величини попиту до відсотка зміни ціни. Коефіцієнт еластичності – це відношення відсоткової зміні ціни однієї величини до відсоткової зміни іншої. Розрізняють еластичність попиту за ціною, за доходом і перехресну еластичність еластичність попиту за ціною показує на скільки відсотків зменшиться обсяг попиту, якщо його змінити на один відсоток.

Еd = = ,

де Qd – зміна обсягу попиту, Qd – первинний попит, Р – приріст ціни, Р – первинна ціна

Різні товари мають різну еластичність.

Наприклад, попит на речі першої необхідності слабо реагує на зміну ціни, тоді як попит на обіди в ресторані чи на подорож літаком дуже чутливий. У зв’язку з цим їх поділяють на товари еластичного, нееластичного і одиничного еластичного попиту.

Економічна теорія описує і таку ситуацію, коли зменшення ціни призводить до скорочення попиту на товари, а зростання ціни – до його зростання. Така ситуація називається ефектом Р. Гіффена, а товари, попит на які реагує на зміну ціни таким чином, – товарами Р. Гіффена (англійський економіст Р.Гіффен вперше дослідив цей ефект). Крива попиту для товарів Р. Гіффена мала б не від’ємний, а додатний нахил.

Рис. 8.14 Види попиту за еластичністю

П ерехресна еластичність попиту ­– це чутливість споживчого попиту на товар А до змін, що відбулися в ціні супутнього товару В.

Коефіцієнт перехресної еластичності попиту – це відношення відсоткової зміни попиту на товар А до відсоткової зміни ціни товару В.

ЕDA/B = = .

К оефіцієнт еластичності попиту за доходом визначається як відношення відсоткової зміни обсягу попиту на товар до відсоткової зміни обсягу доходу споживача.

ЕDI = = ,

Де Qd – зміна обсягу попиту; Y – зміна обсягу доходу; Y – обсяг доходу до його зміни

Еластичність пропозиції.

Явище еластичності властиве не тільки попиту, а пропозиції.

Еластичність пропозиції – це чутливість пропозиції до змін, що відбуваються в ціні товару, який підприємець готовий поставити на ринок.

На поведінку підприємця стосовно зміни обсягу товарів, що пропонуються на ринок, впливає насамперед ціна. Цінова еластичність пропозиції визначається як відношення відсоткової зміни обсягу

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]