Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ref-25669.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
263.68 Кб
Скачать

17. Зовнішня політика князів

Киевская Русь была мощным средневековым государством. Она постепенно перешла к равноправному участию в политической жизни Европы и Близкого Востока. Князья Руси заключали соглашения с Византией, Германской империей, Польшей, Венгрией. Высокий международный авторитет и военная мощь Киевской Руси сочетались с высоким уровнем экономического развития. Развитыми к тому времени были земледелие, скотоводство, ремёсла, промыслы. Киевская Русь установила торговые, политические, культурные связи со многими европейскими странами. Князья Руси имели широкие династические связи с византийским и европейскими дворами. Часто инициаторами этих связей выступали правители европейских государств, искавшие союза с мощной Русью.

Киевская Русь прекратила существование под ударами полчищ монголо-татар. Непосредственным наследником её политических и культурных традиций стало Галиико-Волынское княжество.

18. Причини феод роздробленості

В поч. 12 в. наступає криза росту, коли стара форма об'єднання земель уже не відповідає прогресу і перестає бути необхідної. Величезні географічні розміри К. Русі об'єктивно сприяли росту сепаратизму. Насильницьке об'єднання східнослов'янських земель у 9 сторіччі дало обернену реакцію в 12 в.; майже поголовне прагнення до самостійності значних і дрібних феодалів тим більше, що області склалися переважно в рамках колишніх племінних спілок. Зміна торгової кон'юнктури - Західна Європа почала торгувати безпосередньо з Ближнім Сходом. Київська Русь загубила важливий торговий маршрут до Чорного моря.

По своїй суті феодальна роздробленість явилася перехідним періодом від раннефеодального держави К. Русі до централізованій державі. У цей перехідний період завершується складання всіх основних рис і інститутів феодалізму в рамках окремих феодальних вотчин і князівств. Водночас, феодальна роздробленість знизила обороноздатність країни, що в умовах посилення монголотатар призвело до трагедії російських земель.

Галицко-Волынское княжество стало наследницей К. Руси, боролось за воссоединение и консолидацию земель; способствовало защите населения юго-запад­ных земель от физического уничтожения монголо-татарами; подняло авторитет украинских земель на международной арене, особенно в усло­виях феодальной раздробленности. Галицко-Волынское княжество после упадка Киева продолжило на целое столетие существование государственного образования на славян­ских землях и стало главным политическим центром будущей Украины.

19. Монголо – татарська навала.

На поч XIII ст. відносини з половцями стають більш врівноваженими, але новий ворог – татари. У 1223 р. в битві на р Калка русько-половецьке військо було розгромлене татарами. У 1236 р. почався похід татар на чолі з Батиєм до Східної Європи. В 1240 р. захопив Київ. У 1242 – 1243 рр. Батий створив державу – Золота Орда, з центром в пониззі Волги. Руські князівства сплачували данину, давали військо, отримували ярлики на княжіння Київ майже зруйновано. у 1245 р. Батий надіслав Данилі Галицькому вимогу – „Дай Галич”. спочатку підкорився, але почав готуватися до боротьби з татарами, шукаючи союзників. Згодом виступив проти татар. Спочатку перемагав, але зазнав. Влада Золотої Орди над укр землями тривала до 1362 р., коли тут затвердилася влада Великого князівства Литовського. У 1362 р. відбулася битва на р. Синюха (Сині Води), в якій литовці перемогли татар звільнили з-під влади Золотої Орди.

20. Загарбання Польщею та Литвою укр. земель

Укр землі під владу Великого князівства Литовського перейшли за князів Гедиміна та Ольгерда переважно мирним шляхом - принцип “Ми старини не рушимо, новизни не вводимо”, прихильно ставились до місцевих звичаїв та системи управління. Місцева знать зберегла володіння та привілеї. Поширювався вплив православної церкви. Руська мова стала офіційною в діловодстві. 9/10 земель Великого князівства Литовського складали руські землі. В удільних князівствах, які утворювалися на руських землях, відбувається обрусіння нащадків Гедиміна. Велике князівство Литовське представляло собою феодальну державу, на чолі якої був великий князь і рада Панів, у віданні яких перебували найважливіші питання. Гедиміновичам належали удільні князівства. Залишки автономного устрою Галичини у складі Королівства Польського втратили будь-які ознаки державності. Під час міжусобної війни 1430–1435 рр. захопили ЗХ Поділля. У 1569 р. Люблінська унія завершила процес об’єднання Польщі і Литви в єдину державу – Річ Посполиту, яка мала єдиного виборного короля, єдиний сейм, фінанси, зовнішню політику, але Велике князівство Литовське у складі Речі Посполитої зберігало автономію. Проте всі укр. землі у складі Речі Посполитої перейшли під безпосереднє управління польських феодалів, польські феодали досягли своєї головної мети, оволоділи всіма укр.. землями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]