Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
отчёт по практике (ОБРАЗЕЦ).doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
351.74 Кб
Скачать

2.12 Організація роботи дирекції щодо забезпечення охорони праці

Начальник дирекції організовує роботу з охорони праці через сектор охорони праці у якому працюють 2 спеціалістиі: начальника сектору та інженер з охорони праці. На підставі вимог Закону України «Про охорону праці» керівництвом дирекції, ревізорським апаратом відділу станцій сумісно з представниками профспілки, іншими працівниками здійснюється постійний контроль стану охорони праці у підрозділах з метою виявлення та усунення порушень вимог нормативно-правових актів з охорони праці. Для контролю за виконанням вимог нормативних документів з охорони праці в структурних підрозділах та підготовку господарства до перевезень начальник дирекції проводить 2 рази на рік огляд дирекції. Під час огляду збирається інформація про стан господарсв та та приймаються міри по усуненню виявлених недоліків.

Сектор охорони праці працює по затвердженим річним та щомісячним планам роботи. Комплексні заходи з охорони праці розробляються щорічно, погоджується з головою теркому та затверджуються начальником дирекції.

В дирекції створені 2 комісії для перевірки знань з питань охорони праці, які затверджені наказом начальника дирекції.

В дирекції створений кабінет з охорони праці на 24 посадкових місця. Кабінет обладнаний оргтехнікою та стендами: DVD-програвач, телевізор, комп’ютер, 8 стендів з охорони праці. Кабінет працює за квартальними планами.

В структурних підрозділах дирекції здійснюється трьохступінчатий контроль стану охорони праці. Першу ступінь здійснюють безпосередньо на робочих місцях всі працівники щоденно (щозмінно) до початку роботи та протягом робочого дня (зміни). Другу ступень здійснюють комісійно: на станціях позакласних, станціях першого класу, другого класу - заступником начальника станції спільно з представником профспілкового комітету. Третю ступінь контролю здійснюють комісійно: на всіх підрозділах - один раз на місяць, на станціях позакласних, першого класу - комісіями, які призначає своїм наказом і очолює керівник підрозділу. До складу комісій залучаються спеціаліст з охорони праці, голова профкому, у відбудовному поїзді – комісією під головуванням начальника відбудовного поїзда спільно з головою профкому та уповноваженим трудового колективу, в інших підрозділах – комісіями під головуванням заступника начальника дирекції, головного інженера дирекції, начальників відділів станцій та комерційного, їх заступників, начальника та інженера сектору охорони праці, дільничних ревізорів руху за участі начальників підрозділів(станцій) або особ що їх заміщає спільно з представниками профспілки. Результати перевірок розглядаються в структурних підрозділах у триденний термін.

При виявленні правопорушень та недоліків системи управління охороною праці, спеціалісти з охорони праці видають фахівцям та керівникам виробничих одиниць (цехів, дільниць, околодків, тощо) обов’язкові для виконання приписи щодо усунення наявних недоліків, одержують від них необхідні відомості, документацію і пояснення з питань охорони праці. Припис спеціаліста з охорони праці може скасувати лише начальник дирекції.

Припис складається у двох примірниках, один з яких видається особі, яку перевіряють, другий залишається у спеціаліста з охорони праці, реєструється у відповідному журналі та зберігається протягом 5 років. Зупиняється робота виробництв, дільниць, машин, механізмів, устаткування у разі порушень, які створюють загрозу життю або здоров'ю працівників. Відсторонення від роботи особи, які не пройшли передбачених законодавством медичного огляду, навчання, інструктажу, перевірки знань і не мають допуску до відповідних робіт або не виконують вимоги нормативно-правових актів з охорони праці. Надаються подання про притягнення до відповідальності посадових осіб та працівників, які порушують вимоги щодо охорони праці.

Працівники дирекції забезпечуються спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту згідно норм передбачених нормативними документами.

Аттестація рабочих мест по условиям труда проводится там где технологический процесс, использование оборудования, сырья и материалов могут быть потенциальным источником вредных и опасных производственных факторов, которые могут неблагоприятно влиять на состояние здоровья работников.

Аттестація рабочих мест проводится аттестаціонной комиссией, состав и полномочие которой определяется приказом начальника дирекции, в сроки предусмотренные коллективным договором, но не реже одного раза в 5 лет. Сведения о результатах аттестации заносятся в Карты условий труда.

Перечень рабочих мест производств, профессий и должностей предоставление льгот и компенсаций после согласования с профсоюзным комитетом утверждается приказом по предприятию и хранится на протяжении 50 лет.

Результати аттестації використовуються при втсановленні пільг та компенсацій (пільгове пенсійне забезпечення, щоріча додаткова відпустка, доплати до заробітної платні ), обґрунтування пропозицій про внесення змін і доповнень у списки № 1 і № 2 виробництв, робіт, посад і показників, які надають право на пільгове пенсійне забезпечення й додаткові відпустки, а також для розробки заходів, що поліпшують умови праці й оздоровлення працівників.

Начальник дирекції забезпечує проходження працівниками дирекції медичних оглядів згідно з положенням про медичний огляд працівників певних категорій. Контроль за своєчасним проходженням попередніх, періодичних медицинських оглядів покладено на відділ кадрів дирекції.

Наказом начальника дирекції відповідальними особами за проведення вступного інструктажу призначені спеціалісти з охорони праці. Програма вступного інструктажу затверджується наказом начальника дирекції. В структурних підрозділах дирекції первинний та повторні інструктажі проводяться за діючими інструкціями з охорони праці по професіям та видам робіт. При прийомі працівників на роботу та при переведенні працівників на іншу роботу видаються накази про проведення стажування та допуску до самостійної роботи за затвердженими формами В дирекції складається графік розробки та перегляду інструкцій з охорони праці на рік.

Працівники під час прийняття на роботу та періодично проходять інструктажі з питань охорони праці, надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, а також, правил поведінки та дій при виникненні аварійних ситуацій, пожеж та стихійних лих.

За характером і часом проведення інструктажі з питань охорони праці поділяються на: вступний, первинний, повторний, позаплановий, цільовий. Детальний порядок проведення інструктажів, перелік відповідальних осіб за проведення інструктажів та оформлення результатів інструктажів зазначено в положенні про навчання та перевірку знань з питань охорони праці працівників Південної залізниці затверджене начальником залізниці та в положенні про навчання та перевірку знань з охорони праці на дирекції затверджене наказом начальника дирекції.