Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.04.2015
Размер:
43.07 Кб
Скачать

6 Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях

Вступна частина

Охорона праці являє собою систему законодавчих актів, соціально - економічних, організаційних, технічних і лікувально - профілактичних заходів та засобів, що забезпечують безпеку, збереження здоров'я і працездатності людини в процесі праці.

Охорона праці виявляє і вивчає можливі причини виробничих нещасних випадків, професійних захворювань, аварій, вибухів, пожеж і розробляє систему заходів і вимог з метою усунення цих причин і створення, безпечних і сприятливих для людини умов праці.

З питаннями охорони праці нерозривно пов'язане і вирішення питань охорони природи.

Труднощі що стоять перед охороною праці вимагають використання досягнень і висновків багатьох наукових дисциплін, прямо або побічно пов'язаних із завданнями по створенню здорових і безпечних умов праці.

Оскільки головним об'єктом охорони праці є людина в процесі праці, то при розробці вимог виробничої санітарії використовуються результати досліджень ряду медичних і біологічних дисциплін.

Особливо тісний зв'язок існує між охороною праці, науковою організацією праці, ергономікою, інженерною психологією та технічною естетикою.

Успіх у вирішенні проблем охорони праці у великій мірі залежить від якості підготовки фахівців у цій галузі, від їхнього вміння приймати правильні рішення в складних і мінливих умовах сучасного виробництвах.

6.1 Характеристика відділення дизельного цеху

У дизельному цеху є велика кількість універсального та спеціального верстатного, зварювального, слюсарно-монтажного обладнання та обладнання для мийки й очищення деталей. Застосовується також велика кількість нестандартного обладнання. Розбирання, ремонт і складання блоків, піддизельні рам, вертикальної передачі та інших елементів дизеля ведеться на різного роду стендах-кантувачах, що забезпечують поворот і фіксування в будь-якому положенні блоку, рами і т. п.

Режим роботи працівників відділення складається з 11 годинного робочого дня. Початок роботи о 8-00, кінець зміни о 20-00, обідня перерва з 12-00 до 13-00.

На механічній ділянці використовують універсальне та спеціальне обладнання, в тому числі великогабаритні верстати для обробки блоків дизеля, колінчастих валів, деталей повітродувки . Застосовують спеціалізовані верстати - напівавтомати для шліфування фасок клапанів, притирання клапанів, алмазно - розточувальні верстати для обробки шатунів швидкохідних дизелів, розточування ліжок вкладишів в картерах та інше сучасне високоточне обладнання.

Для виконання підйомно - транспортних робіт прольоти цеху і станція випробування дизелів обладнані мостовими кранами вантажопідйомністю 10-30 т, консольно - поворотними кранами вантажопідйомністю 0,2-0,75 т та іншими транспортними засобами для передачі деталей і агрегатів в прольотах цеху, а також у інші цехи. Зібраний дизель транспортується на спеціальному електрифікованої візку вантажопідйомністю 30 т. У цеху є необхідна кількість випробувальних стендів для перевірки зібраних компресорів, різного роду насосів, редукторів, паливної апаратури , що забезпечує контроль якості деталей і агрегаті, які видаються на складання дизелів і тепловозів.

У відділенні застосовується широкий спектр ремонтного, технологічного устаткування, яке характеризується різною шкідливою або небезпечною дією на працівників відділення і на оточуюче середовище. До нього відноситься підйомно-транспортне устаткування - кран великогабаритний, електротельфери і електропідйомники, ремонтно-механічне устаткування - преси, фрезерні станки, а також електрообладнання.

У відділенні знаходиться пристрій для дефектоскопії, який характеризується підвищеним електромагнітним випромінюванням, небезпечним, для працюючих з ним працівників.

Електрозабезпечення відділення здійснюється від загальної електромережі вагонного депо з наступними видами напруг змінного струму:

- 380В – кран – балки, верстати, частина електрозварювальних апаратів;

- 220В - частина електрозварювальних апаратів, освітлення частини обладнання та робочих місць;

- 36В – частина освітлення на зварювальних постах.

Розподілення живлення до споживачів проводиться електричними дротами від розподільних щитів, розташованих у відведених місцях і обладнаних попереджувальними табличками і написами. На всіх електроприладах є таблички, з вказівкою їх електричних характеристик: потужності, напруги, сили струму, частоти.

Штат відділення дизельного цеху складається з старших майстрів, бригадирів, слюсарів, мийників деталей і вузлів, токарів, фрезерувальників, кранівниць, стропальників, дефектоскопістів і фрезерувальників, токарів.

Кожний працівник відділення має певні посадові обов'язки, визначені посадовими інструкціями. На ділянці розбирання відділення дизельного цеху керує бригадир, який розподіляє робітників по відділенню слідкує за дотриманням вимог нормативних актів з охорони праці, справністю робочого інструменту, засобів індивідуального захисту, проводить І ступінь оперативного контролю з охорони праці. Безпосередні виконавці технологічного процесу (слюсарі, токарі, фрезерувальники, дефектоскопісти) підлягають періодичній медкомісії, згідно наказу МОЗ №246 від 2007р, та щорічній перевірці знань з охорони праці згідно з „ Положенням про навчання працівників залізниці з питань охорони праці”

№ 461 –Н від 06.09.06р.