Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці_Грицак.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
10.04.2015
Размер:
61.44 Кб
Скачать

6 Охорона праці

Охорона праці – це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних, рятувально-профілактичних заходів і засобів, спрямованих на збереження життя, здоров'я і працездатності людей у процесі трудової діяльності.

Цілі охорони праці: захист працюючих від дії шкідливих виробничих чинників, які загрожують їх здоров'ю і фізичній безпеці (безпека і гігієна праці, режими праці і відпочинку), забезпечення лікування і компенсація втрати працездатності при нещасних випадках на виробництві і професійному захворюванні, проведення медичної, соціальної і професійної реабілітації потерпілих на виробництві.

Основні напрями робіт у області охорони праці на залізниці: попередження наїздів рухомого складу на тих, що працюють на колії; попередження електротравм при експлуатації і технічному обслуговуванні установок контактної мережі і електрорухомого складу; розробка і впровадження засобів, що дозволяють довести параметри санітарно-гігієнічних умов до нормативного рівня.

6.1 Коротка характеристика об'єкта, що підлягає вдосконаленню

Вдосконалення електровозу новою системою електричного гальмування виконується у спеціалізованому приміщення електромашинного цеху слюсарями з 8 – годинною робочою добою. Розряд слюсаря повинен бути не нижче четвертого.

При виконанні вдосконалення процесу ремонту залучаються до роботи електричний, пневматичний інструмент.

Встановлення нового обладнання на електровози виконується на ПР 3.

До основних операцій можна віднести:

Зняття старого обладнання;

Встановлення нового обладнання..

6.2 Аналіз потенційних небезпечних та шкідливих виробничих факторів при виконанні робіт по модернізації електровозів

При виконанні вдосконалення електровозу новою системою електричного гальмування є можливість враження електричним струмом – застосування електричного обладнання (присутність 220 В), присутність в електромашинному цеху очисного обладнання, що містить ємності, що працюють під тиском – присутність у системі стисненого повітря.

Рухомий склад знаходить на ремонтних позиціях, де може виникнути можливість падіння у ремонтну канаву або колію при виконанні монтажу або демонтажу ТЕД.

Загазованість при просоченні ТЕД використовується примусова вентиляція, присутність пилу та шкідливих речовин;

Освітлення недостатнє – місце з недостатнім освітленням розташованим під кузовом електровозу.

Шум та вібрація – від роботи випробувального стенду електричних машин та балансувального стенду.

6.3 Заходи по створенню безпечних умов праці

При роботі модернізації рухомого складу використовується дриль для винання отвірів для кріплення обладнання, щоб уникнути враження електричним струмом необхідно дотримуватися вимог ДНАОП 0.00-1.21-98 Правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів, затверджені наказом Державного комітету України по нагляду за охороною праці від 09.01.98 N 4, зареєстровані в Міністерстві юстиції України 10.02.98 за N 93/2533.

Для запобігання травмування при роботі з електроінструментом необхідно перевірити цілісність ізоляції, правильність підключення заземлюючого дроту, наявність заходів електробезпеки (гумових коврів, перчаток та їх терміни придатності).

Для уникнення падіння у ремонтну канаву нанесено обмежувальні смуги та позначени габарити відповідно до вимог правил технічної експлуатації рухомого складу.

Приміщення для модернізації рухомого складу оснащене природним та штучним освітленням, вентиляцією наявністю необхідної кількость ємностей для сміття, обладнання та відпрацьваних вузлів.

Робочі місця повині відповідати вимогам санітарно-культурного стану.

При виконанні ремонтних робіт всі працівники відділення повинні бути забезпечені спецодягом, захистними касками рукавицями та іншими підручними засобами захисту відповідно до вимог ГНД 36.12.102-2004.