Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
отчёт по практике (ОБРАЗЕЦ).doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
351.74 Кб
Скачать

1.2.4 Автоматизоване робоче місце поїзного диспетчера

Всі робочі місця оперативного апарату управління ДЦУ обладнано автоматизованим робочим місцем поїзного диспетчера, який було введено в промислову експлуатацію в червні 2003 року. Робота поїзного диспетчера організована в режимі діалогу з ЕОМ. З боку ДНЦ діалог забезпечується в подачі запитів на отримання інформації. З боку ЕОМ забезпечується:

- видача передбачених системою відповідей на запитання;

- отримання за допомогою локальної мережі довідок на всі поїзда, що рухаються по дільниці;

- друк сформованих або отриманих документів за командою користувача.

АРМ ДЦУ є сучасною модернізованою системою, призначеною для апарату ДЦУ – поїзних диспетчерів, ДГП, а також керівників ДЦУ та служби перевезень. АРМ ДЦУ дозволяє:

- в зручному графічному інтерфейсі отримувати необхідну інформацію;

- отримувати за запитом оперативну інформацію у вигляді довідок та схем з автоматизованих систем АСОУП, КСЕОДСС, КСЕОДГР, ДИСКОР;

- отримувати у регламенті АСОУП довідки для ДНЦ на будь-який момент часу;

- забезпечення ДНЦ даними по характеристиці дільниці – схемами станцій, ТРА, профілями перегонів;

- отримувати в автоматизованому режимі графік, додаток до графіка виконаного руху поїздів.

Складовою частиною АРМ ДЦУ є АРМ ТРА, встановлена на 41 робочому місці служби перевезень. ДНЦ в режимі огляду має можливість отримати всю необхідну інформацію з ТРА станцій дільниці.

Із АРМ ДЦУ ДНЦ має можливість отримати та вивести на друк всю необхідну для роботи інформацію: керівні документи з безпеки руху; план формування поїздів; технічний план залізниці; коди єдиної сітьової розмітки залізниць; коди вантажів; характеристику рухомого складу; технологічні норми обробки поїздів на станціях залізниці; порядок нумерації поїздів; 42 і 802 довідки на вантажні поїзди (натурний лист); довідки на пасажирські та приміські поїзди; підхід вантажних і пасажирських поїздів до станцій дільниці; роботи вирішальних станцій залізниці; інформацію про вагони належності інших держав-власниць; інформацію про вагони з місцевим вантажем на залізниці, наявність вагонів з місцевим вантажем для дирекцій і для станцій; інформацію про наявність транзитних вагонів; приймання-відправлення поїздів вирішальними станціями залізниці, по стиковим пунктам дирекцій та залізниці, тощо.

Згідно плану Укрзалізниці за 2009-2010 роки на дорозі впроваджений в експлуатацію АРМ ДСП на 157 станціях на 169 робочих місцях ДСП. Усього на дорозі 248 станцій, з метою забезпечення передачі поїзної інформації через АРМ ДСП і АРМ ДНЦ за інші 91 станцію, які не підключені до інформаційних каналів зв'язку, в 2010 році уведений у дію порядок роботи опорних станцій і ділянок ДНЦ за прикріплені станції. У такий спосіб забезпечується повна передача поїзної інформації через АРМ ДСП і АРМ ДНЦ за всі станції залізниці в систему АСК ВП УЗ. З 157 станцій працюють по проводовому зв'язку - 87, по супутниковому - 50, по ВОЛЗ - 17, по GP.KS - 3.

АРМ ДСП призначений для графічного відображення поїзної роботи станції й реалізує наступні функції: формування й виведення на екран поїзної роботи станції у вигляді графіка виконаного руху поїздів; надання інформації про поїзди на перегонах і далеких підходах; автоматизоване введення операцій з поїздами, локомотивами й локомотивними бригадами; автоматизоване ведення журналу ДСП ф. ДУ-2 і ф. ДУ-3; формування телеграм - натурних листів на поїзди; виконання операцій причеплень, відчеплень вагонів; виконання оперативно розрахунків норм закріплення вагонів; одержання інформації про перелік поїздів, локомотивів і локомотивних бригад; одержання довідкової інформації із ТРА, розкладу руху пасажирських поїздів, довідника станцій.

Впровадження АРМ ДСП дозволило оперативно одержувати інформацію про поїзну роботу дороги з місць зародження інформації, звільнивши від передачі інформації в систему АСКВП УЗ інформаційні центри дирекцій, станційні технологічні центри, визволити контингент працівників у цих підрозділах.

АРМ ДНЦ розробки ПКТБ АСУ ЗТ впроваджений на всіх 17 робочих місцях ДНЦ. На 9 робочих місцях ДГП і керівництва ДЦУ впроваджена АРМ графіка виконаного руху поїздів дирекцій (АРМ ГВР ДН). Впровадження зазначених АРМ дозволяє оперативно одержувати на екрані ПЭВМ автоматизований графік виконаного руху поїздів по поїзних дільницях залізниці й необхідну поїзну інформацію.

Впровадження в дослідну експлуатацію АРМ ДНЦ на 17 робочих місцях ДНЦ і АРМ ГВР ДН на 6 робочих місцях керівництва ДЦУ, дозволило надати графічне відображення графіка виконаного руху поїздів на диспетчерських дільницях, одержувати швидко й зручно інформацію про поїзди, локомотиви, оперативно відображати підходи поїздів до станцій. Значно поліпшити роботу диспетчерського апарата ДЦУ в частині керування перевізним процесом і планування експлуатаційної роботи дороги.

АРМ ДНЦ призначений для графічного відображення поїзної роботи станцій ділянки й реалізує наступні функції: відображення графіка виконаного руху поїздів і додатка до нього за зміну, заданий період часу; надає швидкий і зручний доступ до інформації про поїзди (підсумкові дані), локомотивах, локомотивних бригадах, історію з поїзними операціями; відображення й оперативне відновлення інформації про підходи поїздів до станцій дільниці, формування поїздів на станціях дільниці; автоматизоване уведення операцій з поїздами, локомотивами й локомотивними бригадами; перегляд графіків виконаного руху поїздів за минулий час.

Впровадження АРМ ДНЦ дозволило значно поліпшити роботу диспетчерського апарата ДЦУ в частині оперативного одержання інформації для вдосконалювання керування перевізного процесу на дорозі. АРМ ДНЦ впроваджений на всіх 17 робочих місцях ДНЦ. На 5 диспетчерських дільницях забезпечується уведення інформації за прикріплені станції. АРМ графіка виконаного руху поїздів дирекцій (АРМ ГВР ДН) впроваджений на всіх робочих місцях ДГП і керівництва ДЦУ.

На залізницях України (у тому числі на Південній) створена розвинена інформаційно-обчислювальна мережа, що базується на программно-техничесом комплексі залізниць і інформаційному середовищу автоматизованих систем керування. І називається АРМ ПРО. АРМ ПРО надає користувачам інформацию з бази даних автоматизованої системи керування вантажними перевезеннями УЗ (АСК ВП УЗ). До складу системи АРМ ПРО входить багато розділів, диспетчерський апарат використає у своїй роботі наступні довідки: аналіз використання рухомого состава; робота з вагонними парками; робота з вагонними парками за певною схемою; дислокація парку; порожні вагони з-під вивантаження; наявність транзитних і місцевих вагонів; наявність, розвіз і передача місцевого вантажу; форми звітності ДО; попередження; контроль дислокації локомотивів.

Для якісного оперативного планування експлуатаційної роботи дороги диспетчерський апарат використає САЙТ ЦД. За допомогою Сайта ЦД покращився процес планування й використання вагонного парку. Так, наприклад, у довідці форми 1394 «Порожні з-під вантажу» можна переглянути наявність порожніх вагонів по роду рухомого состава як на своїй, так і на сусідніх залізницях, за допомогою якої можна оперативно спланувати здачу порожніх вагонів відповідно до регулювального завдання ЦД на інші залізниці й забезпечити навантажувальні ресурси. За допомогою довідки форми 1400 «Затримка вагонів після навантаження» шляхом контролю й оперативного втручання зменшується простій вагонів від моменту навантаження до моменту відправлення. Також за Формою 90, набравши код вантажу початковий і кінцевий, код вантажоодержувача початковий й кінцевий, станцію призначення й залізницю дислокації можна відстежити будь-який вагон по УЗ і, працюючи із ДГПС інших доріг і ЦДГП, прискорити просування до місць дислокації.