Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
groshi.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
175.14 Кб
Скачать

25. Поняття валютного ринку. Види операцій на валютному ринку.

Валютний ринок - це сектор грошового ринку, на якому урівноважують попит і пропозиції на такі специфічні товари як валюта. Валютний ринок має всі атрибути звичайного ринку: об'єкти і суб'єкти, попит і пропозицію, ціну, особливу інфраструктуру та комунікації тощо.

Об'єктом купівлі-продажу на цьому ринку є валютні цінності, іноземні – для резидентів, коли вони купують чи продають їх за національну валюту, та національні – для нерезидентів, коли вони купують чи продають їх за іноземну валюту. Оскільки на ринку одночасно здійснюють операції обох цих видів, то об'єктом купівлі-продажу є національні та іноземні валютні цінності.

Суб'єктами валютного ринку можуть бути будь-які економічні агенти (юридичні та фізичні особи, резиденти і нерезиденти) та посередники, насамперед банки, брокерські компанії, валютні біржі, які "зводять" продавців і покупців валюти та організаційно забезпечують операції купівлі-продажу.

Резидентами валютного ринку є:

а) фізичні особи (громадяни України, іноземні громадяни, особи без громадянства), які мають постійне місце проживання на території України, а також, які тимчасово перебувають за кордоном;

б) юридичні особи, суб'єкти підприємницької діяльності, що не мають статусу юридичної особи (філії, представництва тощо), з розташуванням на території України, які провадять свою діяльність на підставі законів України;

в) дипломатичні, консульські, торговельні та інші офіційні представництва України за кордоном, які користуються імунітетом і дипломатичними привілеями, а також філії та представництва п/п, що не ведуть підприємницької діяльності.

Нерезидентами валютного ринку вважаються:

а) фізичні особи (іноземні громадяни, громадяни України, особи без громадянства), які мають постійне місце проживання за межами України, в тому числі ті, що тимчасово перебувають на території України;

б) юридичні особи, суб'єкти підприємницької діяльності, що не мають статусу юридичної особи (філії, представництва тощо), з постійним місцезнаходженням за межами України, які створені і діють відповідно до законодавства іноземної держави, у тому числі юридичні особи та інші суб'єкти підприємницької діяльності за участю юридичних осіб і інших суб'єктів підприємницької діяльності України;

в) розташовані на території України іноземні дипломатичні, консульські, торговельні та інші офіційні представництва, міжнародні організації та їхні філії, що користуються імунітетом і дипломатичними привілеями, а також представництва інших організацій і фірм, які не здійснюють підприємницької діяльності на підставі законів України.

"Зведенням" покупців і продавців валюти займаються брокерські контори, які мають потрібну інформацію, пропонують консультаційні послуги і прогнозні оцінки. їх послугами користуються комерційні банки, фірми, орієнтовані на зовнішній ринок, приватні особи. Ареною валютних операцій може бути біржа. Учасником біржових ігор буває і центральний банк, який здійснює операції з підтримки національної валюти. Валютний ринок є офіційним фінансовим центром, де зосереджується купівля-продаж валют і цінних паперів у валюті на основі попиту та пропозиції на них.

Ознаки

Тип ринку

Сфера розподілу

Міжнародний валютний ринок. Внутрішній валютний ринок. Світові регіональні ринки. Внутрішні регіональні ринки

Ступінь організованості

Біржовий. Позабіржовий

Характер операцій

Ринок конверсійних операцій. Ринок депозитно-кредитних операцій

Види конверсійних операцій

Ринок ф'ючерсів. Ринок опціонів

Види валют.курсів

3 одним режимом. 3 подвійним режимом

Валютні обмеження

Вільний. Регульований

На регіональних валютних ринках здійснюються операції з певним колом конвертованих валют, наприклад, з кувейтським динаром тощо. Регіональні валютні ринки за характером операцій не відрізняються один від одного. Сьогодні є такі регіональні ринки: європейський – із центрами в Лондоні, Цюріху, Франкфурті; азіатський – із центрами в Токіо, Гонконзі, Сінгапурі; американський – із центрами в Нью-Йорку, Чикаго, Лос-Анджелесі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]