Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
labi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
301.06 Кб
Скачать

5.В якому випадку для створення карт використовують стереотопографічний метод та комбінований метод?

Основним методом зйомки є аерофототопографічна зйомка. Інші методи зйомок (мензульна, тахеометрична тощо) застосовуються у виняткових випадках у разі відсутності матеріалів аерофотозйомки, а також під час зйомки невеликих ділянок.

  Аерофототопографічна зйомка виконується:

    - стереофототопографічним методом - у відкритих районах, де з відповідною точністю забезпечується фотограмметричне визначення планово-висотного положення точок земної поверхні;

    - комбінованим методом - у плоскорівнинних та заліснених районах, де фотограмметричне визначення планово-висотного положення точок земної поверхні не забезпечує відповідної точності тому, що форми рельєфу на аерофотознімках стереоскопічно не читаються.

    Вибір методу топографічної зйомки визначається фізико-географічними умовами району робіт, обсягами і термінами їх виконання та економічною доцільністю. Кожен метод зйомки може застосовуватися окремо або в комбінації з іншими методами, що визначається технічним проектом.

За стереотопографічним методом топографічні карти i плани складаються на універсальних приладах.

В залежності від характеру території топографічні карти i плани при стереотопографічному методі зйомок можуть складатися на фотопланах i на чистій основі. В першому випадку на фотопланах виконується зйомка рельєфу, а контурну частину отримують за результатами польового i камерального дешифрування. Якщо складання фотоплану економічно не доцільно, зйомку рельєфу i контурів виконують безпосередньо на універсальних приладах на чистій основі. Цей вид зйомки використовуєтъся також для складання планів масштабу 1:2000 i крупнше на забудованій території. Основнимитехнологічними процесами стереотопографічного методу є:

- аерофотозйомка місцевості;

- планово-висотна прив'язка аерофотознімків;

- планово-висотне фотограмметричне згущення опорної мережі;

- зйомка контурів i рельєфу на фотоплані або на чистій основі.

6. В якому випадку карти масштабу 1:2000 створюють комбінованим методом?

Комбінований метод використовують у плоскорівнинних та заліснених районах, де фотограмметричне визначення планово-висотного положення точок земної поверхні не забезпечує відповідної точності тому, що форми рельєфу на аерофотознімках стереоскопічно не читаються.

комбінований метод передбачає таку технологічну схему робіт:

- маркірування;

- аерофотознімання;

- упорядкування проекту розміщення пізнавальних знаків на накидному монтажі;

- планово-висотна прив’язка пізнавальних знаків;

- дешифрування;

- камеральні роботи.

Аерофотознімання застосовують на закритих і напівзакритих територіях. При цьому передбачають різне сполучення польових геодезичних і аерофототопографічних зйомок і фотограмметричних методів опрацювання знімків (комбіновані зйомки).

Перший варіант комбінованої зйомки має наступну технологічну схему:

Він передбачає виготовлення фото планів із наступною мензульною зйомкою на них рельєфу і дешифрування контурів на місцевості. Робочий варіант карти створюється на полі.

Другий варіант комбінованої зйомки здійснюється при скороченому терміні польового сезону. Мензульну зйомку і дешифрування роблять на фото схемах і фотознімках. Потім контурну частину і рельєф у камеральних умовах переносять на фото план на універсальних стереофототопографічних приладах, тобто оригінал карти створюють у камеральних умовах

Він передбачає виготовлення фото планів із наступною мензульною зйомкою на них рельєфу і дешифрування контурів на місцевості. Робочий варіант карти створюється на полі.

Другий варіант комбінованої зйомки здійснюється при скороченому терміні польового сезону. Мензульну зйомку і дешифрування роблять на фото схемах і фотознімках. Потім контурну частину і рельєф у камеральних умовах переносять на фото план на універсальних стереофототопографічних приладах, тобто оригінал карти створюють у камеральних умовах:

Комбінована зйомка включає наступні види робіт: маркірування; аерофотознімання; упорядкування проекту розміщення пізнавальних знаків на накидному монтажі; планово-висотна прив’язка пізнавальних знаків; дешифрування; камеральні роботи. Маркірування робиться безпосередньо перед зйомкою. Пізнавальні знаки не повинні закриватись високими об’єктами і їхніми тінями. На світлому тлі необхідний темний пізнавальний знак, на світлому — темний. Марки мають форму хреста, як правило, на кожний знак складається картка, у якій відбивається предмет маркірування, абрис, розміри і форма знака, маркірувальний матеріал.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]