Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАШІ! ЮРД 12.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
295.42 Кб
Скачать

94. Структура вру.

Конституція України 1996 року в цілому залишила загальну структуру Верховної Ради без змін у вигляді однопалатного парламенту, проте значно оновила окремі її інститути. Найбільш Істотними новелами української парламентської реформи є: припинення існування Президії Верховної Ради України як постійно діючого органу загальної компетенції, перетворення постійних комісій Верховної Ради у комітети Верховної Ради, формування Рахункової палати Верховної Ради, створення Інституту Уповноваженого Верховної Ради з прав людини та ряду інших Інститутів, зокрема Інститутів найстарішого за віком народного депутата для відкриття першого засідання першої сесії Верховної Ради та для здійснення процедури складання присяги народними депутатами; представника Президента України у Верховній Раді та інших. Відповідно до чинної КУ (ст. 88) і ЗУ "Про внесення змін до КУ" ВРУ обирає з свого складу Голову ВРУ. Першого заступника і заступника Голови та відкликає їх з цих посад. Голова ВРУ здійснює свої повноваження, передбачені чинною КУ, тау порядку, встановленому Регламентом ВРУ. Основними галузевими органами ВРУ є комітети Верховної Ради. ВРУ для здійснення законопроектної роботи, підготовки і попереднього розгляду питань, віднесених до її повноважень, виконання контрольних функцій відповідно до КУ створює з числа народних депутатів України комітети ВРУ та обирає голів, перших заступників, заступників та секретарів цих комітетів. Під час здійснення законопроектних робіт комітет, визначений головним з певного законопроекту чи проекту іншого акта ВРУ, узагальнює та систематизує пропозиції, поправки і висновки інших комітетів та готує їх на розгляд ВРУ. Головний комітет має право також вносити пропозиції і поправки під час розгляду законопроекту на своєму засіданні. Верховна Рада у межах своїх повноважень може створювати також тимчасові спеціальні комісії для підготовки і попереднього розгляду питань. Крім того, для проведення розслідування з питань, що становлять суспільний інтерес. Верховна Рада може створювати тимчасові слідчі комісії, якщо за це проголосувало не менш як одна третина від конституційного складу ВРУ. Висновки і пропозиції тимчасових слідчих комісій не є вирішальними для слідства і суду. Організація і порядок діяльності комітетів ВРУ, її тимчасових спеціальних і тимчасових слідчих комісій встановлюється законом. Уповноважений Верховної Ради з прав людини призначається на посаду і звільняється з посади ВРУ. Верховна Рада, здійснюючи парламентський контроль за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина, заслуховує щорічні доповіді Уповноваженого про стан дотримання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні. Рахункова палата створюється для контролю за використанням коштів Державного бюджету України від імені Верховної Ради України.

95. Парламентська фракція. Депутатська група. Парл.фракція - об'єднання депутатів у межах однопалатного парламенту або однієї з палат двопалатного парламенту, наділене повноваженнями з реалізації парлам. функцій. У розвинених країнах фракції утворюються за принципом належності депутатів до тієї чи ін. політичної партії, репрезентованої у парламенті (палаті). П. ф. формуються з членів однієї політ, партії, хоча існує практика утворення спільних фракцій з представників кількох партій, що проводять близьку за змістом політику. У деяких країнах припускається утворення П. ф., до складу яких входять «незалежні» депутати, котрі не є членами політ, партії або не побажали стати членами фракцій, утворених на парт, основі.Депутатські групи формуються на позапартійній основі й об’єднують депутатів, які поділяють однакові або схожі погляди з питань державного і соціально-економічного розвитку. Депутат може входити до складу тільки однієї депутатської групи або фракції. Голова Верховної Ради України і його заступники не входять до їх складу. Об’єднання депутатів формуються на добровільній основі на першій сесії до обрання керівництва Верховної Ради і сформування інших органів. Якщо цього не відбулося, головуючий на пленарному засіданні оголошує перерву на 2 робочих дні. Умовою створення фракції є входження до її складу не менш як 14 народних депутатів України. Регламент Верховної Ради України передбачає низку обмежень щодо створення депутатських груп і фракцій. Об’єднання депутатів не можуть формуватися для захисту особистих, комерційних, місцевих, професійних або релігійних інтересів. Принципи діяльності фракцій і груп не повинні суперечити вільному характеру депутатського мандата. Об’єднання депутатів не можуть виступати від імені Верховної Ради України або українського народу. Кожна депутатська група або фракція повинна бути зареєстрована в Секретаріаті Верховної Ради, куди подається письмове повідомлення з указівкою її назви, мети, персонального складу і депутатів, що уповноважені її представляти. Після реєстрації головуючий на засіданні парламенту інформує депутатів про формування депутатського об’єднання. Коли склад депутатської групи або фракції стає меншим від установленої кількості, вона через 15 днів оголошується Головою Верховної Ради розпущеною.

101. Тимчасові слідчі комісії Верховної Ради Укр. Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України - колегіальний тимчасовий орган Верховної Ради України, що утворюється із числа народних депутатів України,завданням якого є здійснення парламентського контролю шляхом  проведення розслідування з питань, що становлять суспільний інтерес.  Діє на принципах верховенства права, законності, колегіальності, рівноправності членів комісії, об'єктивності та обґрунтованості прийнятих рішень, висновків і пропозицій.  Слідча комісія утворюється Верховною Радою України, якщо  за це проголосувала не менш як одна третина відконституційного  складу Верховної Ради України.  Підставами для утворення слідчої комісії можуть бути повідомлення про порушення Конституції України законів України органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими, службовими особами, керівниками підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об'єднань громадян, що становлять суспільний інтерес, у тому числі:  1) повідомлення про обставини, які загрожують суверенітету, територіальній цілісності України або її економічним, науково-технічним, національно-культурним, соціальним інтересам, охороні довкілля; 2) повідомлення про масове порушення прав, свобод і законних інтересів громадян, їх об'єднань або зловживання владою посадовими, службовими особами, що завдало істотної шкоди суспільним інтересам. 

Повноваження слідчої комісії припиняються: 

1) одночасно з прийняттям Верховною Радою України остаточного рішення щодо результатів її роботи; 2) у разі припинення повноважень Верховної Ради України, якою утворено зазначену слідчу комісію.

103. Перший заступник і заступник Голови Верховної Ради України ВРУ обирає на строк її повноважень Першого заступника і заступника Голови ВРУ з числа народних депутатів. Запропоновані кандидатури на посаду Першого заступника і заступника Голови ВРУ попередньо обговорюються в депутатських фракціях, а потім на пленарному засіданні. Рішення про обрання Першого заступника і заступника Голови ВРУ приймаються відкритим поіменним голосуванням більшістю народних депутатів від конституційного складу ВРУ і оформляються відповідними постановами. Перший заступник і заступник Голови ВРУ можуть бути в будь-який час відкликані з посад за рішенням ВРУ в порядку передбаченому законом. Переобрання Голови ВРУ не є підставою для обов'язкового перегляду питання про перебування на посадах Першого заступника та заступника Голови ВРУ.  Перший заступник і заступник Голови ВРУ: 1) виконують окремі повноваження Голови ВРУ за розподілом обов'язків, які визначає Голова ВРУ; 2) визначають за дорученням Голови ВРУ головний комітет з опрацювання внесених до ВРУ проектів актів відповідно до предметів відання комітетів; 3) вживають заходів для організації скоординованої спільної роботи комітетів, тимчасових спеціальних комісій і тимчасових слідчих комісій; 4) виконують інші повноваження, передбачені Регламентом ВРУ, а також виконують доручення ВРУ, Голови ВРУ. Перший заступник Голови ВРУ виконує обов'язки Голови ВРУ в разі його відсутності або неможливості виконання ним своїх обов'язків. Перший заступник Голови ВРУ за розподілом обов'язків веде організаційну та іншу роботу з питань взаємодії ВРУ з органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, з питань підготовки і розгляду законопроекту про Державний бюджет України на відповідний рік та звіту про його виконання, організовує розробку проекту кошторису ВРУ, а також з питань здійснення ВРУ та її органами законопроектної діяльності, законодавчої процедури та контрольних функцій.  Заступник Голови ВРУ виконує обов'язки Голови ВРУ в разі його відсутності або неможливості виконання ним своїх обов'язків, за відсутності Першого заступника Голови ВРУ. Заступник Голови ВРУ за розподілом обов'язків веде організаційну та іншу роботу з питань взаємодії ВРУ з органами судової влади та інформаційного забезпечення діяльності ВРУ.

104. Місцеве самоврядування як конституційно-правовий принцип, право та Інститут. Місцеве самоврядування в Україні - це гарантоване державою право та реальна здатність територіальної громади - жителів села чи добровільного об'єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища, міста - самостійно або під відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України.  Місцеве самоврядування здійснюється територіальними громадами сіл, селищ, міст як безпосередньо, так і через сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи, а також через районні та обласні ради, які представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст. Питання організації управління районами в містах належить до компетенції міських рад. Сільські, селищні, міські ради можуть дозволяти за ініціативою жителів створювати будинкові, вуличні, квартальні та інші органи самоорганізації населення і наділяти їх частиною власної компетенції, фінансів, майна. До основних завдань місцевого самоврядування можна віднести: зміцнення засад конст. ладу Укр; забезпечення реалізації конституц. прав людини і громадянина; створення умов для забезпечення життєво важливих потреб і законних інтересів населення; розвиток місцевої демократії. Можна зазначити три теорії місцевого самоврядування: ГРОМАДІВСЬКА теорія (за нею, органи місцевого самоврядування здійснюють владу громади,а не державну владу); ДЕРЖАВНИЦЬКА теорія (органи місцевого самоврядування здійснюють державну владу. Ця державна влада є децентралізованою); теорія муніципального ДУАЛІЗМУ (органи місцевого самоврядування здійснюють і владу громади і державну владу, тобто делеговані повноваження в основі яких лежить державна влада).

105. Конституційно-правові принципи місцевого самоврядування. Місце́ве самоврядува́ння - право та спроможність органів місцевого самоврядування в межах закону здійснювати регулювання й управління суттєвою часткою суспільних справ, які належать до їхньої компетенції, в інтересах місцевого населення.Місцеве самоврядування в Україні здійснюється на принципах: 1)народовладдя;2)законності;3)гласності;4)колегіальності;5)поєднання місцевих і державних інтересів;6)виборності;7)правової, організаційної та матеріально-фінансової самостійності в межах повноважень, визначених цим та іншими законами;8)підзвітності та відповідальності перед територіальними громадами їх органів та посадових осіб;9)державної підтримки та гарантії місцевого самоврядування;10)судового захисту прав місцевого самоврядування.