Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ККП конспект.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
397.82 Кб
Скачать

Автоматизація процесів конвертерного виробництва сталі

Задача контролю та керування киснево-конвертерною плавкою – отримання металу із заданим хімічним складом і температурою. Звичайно він забезпечується відбором проб металу і шлаку і вимірюванням температури після продування і нахилу конвертера. Тривалість цих операцій і очікування результатів аналізу становить 4-5 хв., що значно зменшує продуктивність.

Керування плавкою візуально (вид іскор і факелу, виноси і викиди) не забезпечує потрібної точності моменту завершення продування. Ефективність ручного керування залежить від майстерності операторів, при цьому 50 % плавок потребує додування, охолодження і навуглецьовування. Добування приводить до збільшення циклу плавки, витрат домішок, впливає на стійкість футеровки, вихід придатного металу.

Розв’язанням проблеми є використання системи автоматичного керування, що дає змогу вести процес за оптимальним режимом і завершувати вчасно.

Автоматичні системи поділяються на дві групи: статичні і динамічні. Статичне керування грунтується на математичній моделі, утворюється алгоритм, який характеризує порядок ведення плавки. ЕОМ за заданим алгоритмом і інформацією про масу і склад складових шихти, склад сталі, ступінь чистоти кисню, стан і температуру футеровки визначає сумарну витрату кисню і режим подачи сипких. Система не використовує інформацію про хід процесу і тому є “порадником” оператора.

Динамічне керування облічує поточну інформацію про киснево-конвертерний процес, що дає змогу своєчасно регулювати протікання процесів, пов’язаних з окисленням і нагріванням ванни.

Використовують як інформацію за непрямими параметрами процесу (склад, кількість і температура відхідних газів) шум процесу, зміна температури води в котлі охолоджувача конвертерних газів, а також за допомогою фурм-зондів. Разом зі статичними вони забезпечують потрібні параметри металу в 90-95 % випадків при збільшені виходу придатного і зниженні собівартості сталі.

Внаслідок конверсії оборонної промисловості в ККЦ впроваджуються нові методи радіофізичного контролю температури, рівня і складу металу при продуванні за допомогою мікрохвильових датчиків.

Лекція 11

Якість та сортамент конвертерної сталі. Перспективи розвитку конверторного виробництва

11.1 Якість конвертерної сталі

Якість сталі залежить від вмісту газів, сірки і фосфору, домішок кольорових металів, неметалевих включень, легування і мікролегування, модифікування, термічної і термомеханічної обробки.

У звичайній киснево–конвертерній сталі, яку вироблено без вживання спеціальних заходів, S, P, N, H, [H.B.], вміст кольорових металів дещо менше, ніж у мартенівській.

Комплекс позадоменна обробка чавуну – конвертер – позапічна обробка сталі – безперервна розливка відкриває для підвищення якості сталі необмеженні можливості. Так вже стала реальною промислова виплавка сталі із сумарним вмістом S, P, N, H не більш як 0,005 %.

Розглянемо можливості конвертерних процесів з різних шкідливих домішок

Сірка різко знижує пластичність сталі при високих температурах (червоноламкість). Існує ряд варіантів досягнення низького вмісту сірки в сталі:

десульфурація чавуну і сталі, застосування низькосірчистого брухту, удосконалення технології конвертерної плавки. Усі ці варіанти можуть бути застосовані, як окремо, так і разом. Критерієм є отримувані результати і рівень затрат. Найдорожчий – зміна технології доменної плавки, найекономічний – десульфурація сталі.

Фосфор збільшує крихкість металу при низьких температурах (холодноламкість). Варіанти досягнення низького вмісту фосфора в сталі: дефосфорація чавуну, удосконалення технології конвертернї плавки. Мінімум затрат забезпечує зміна технології, максимум – добір низькофосфористих залізних руд. Необхідна умова низького вмісту фосфору – відсікання конвертерного шлаку при випуску металу в ківш, бо без відсікання рефосфорація становить 0,002 – 0,030 %. Друга умова – обмеження вмісту фосфору в феросплавах.

Азот знижує відносне подовження, зменьшує магнітну проникність, електропровідність і електрозварюваність сталі, підвищує її міцність і текучість.

Кількість нітридів збільшується в процесі служби виробів (старіння сталі). Головне джерело азоту кисень, а також чавун, брухт, вапно, феросплави, паливо, навуглецьовувачі, повітря. До збільшення вмісту азоту приводять додувки, оскільки при повалці відновлюється атмосфера в конвертері. З атмосфери азот переходить в сталь при випуску метала, позапічній обробці і безперервної розливці. [S] і [O] блокують [N] при вакуумуванні і він виводиться в невеликій кількості.

Водень зменшує межу міцності та ударну в`язкість, значно знижує відносні звуження і подовження сталі, сприяє створенню флокенів.

З'явилося багато різновидів процесу. При переробці фосфористих чавунів для прискорення шлакоутворення у струмені кисню вдувають в ванну тонкоподрібнене вапно, використовують агрегати, що обертаються під час продувки. Винайдено способи переробки природно-легованих чавунів V, Cr, Mn.

Проте можливість продувки металу знизу киснем залишалася привабливою. Перемішування ванни, теплообмін у ній, засвоєння потрібних матеріалів і дуття при цьому набагато кращі. Нижче також конвертерне відділення цеху, бо не потрібна киснева фурма. Тому дослідження тривали і в 1967-69 рр. спочатку в ФРН, а потім у Франції, США та інших країнах виникли способи продувки фосфористого і звичайного переробного чавуну в конвертері знизу струменями кисню, оточеними для ізоляції його від контакту з рідким металом у днища кільцевими струменями вуглеводів. Так виникли OBM (Oxyden Bottomn Machutte) – процес /ФРН/, LWS (Loise – Creusot, Wendel – Sidelor, Sprunck) – процес /Франція/, Q-BOP (guiet, guick, guelity) – процес /США/. У конвертерах із донною продувкою виплавлено в 1980 р. 40 млн. т сталі.

Недоліки продувки зверху і через дно дали поштовх для виникнення досконаліших комбінованих конвертерних процесів донноверхнього дуття. Комбінована продувка дала змогу об'єднати переваги продувки зверху і знизу. Досягнуто більш інтенсивне і рівномірне перемішування, розосередження дуття, більше наближення системи шлак – метал до рівноваги, спокійне протікання продувки, високий вихід придатної сталі, менше пиловиділення, швидке розчинення кускового вапна, легке регулювання окисленості шлаку тощо. Отже, комбінована продувка витісняє як суто донну кисневу, та і верхню.

Крім того, агрегати конвертерного типу починають застосовувати для виробництва легованої і високолегованої сталі шляхом продувки напівпродукту з дугової електропечі або кисневого конвертера сумішами різного складу.

Киснево-конвертерний процес і його можливості

Конвертер для продувки киснем зверху має днище без сопел.

Кисень надходить зверху через водоохолоджувану фурму під тиском 1-2 Мпа. Інтенсивність продувки киснем становить 2-6 м3/(т*хв). Питома витрата кисню дорівнює 50 м3/т, тривалість безпосередньо продувки – 10-25 хв.

Футеровка кисневого конвертера виконується з переклазовуглецевої, смолодоломитомагнезитової, смоломагнезитової або смолодоломитової цегли. Використання вогнетривів з основних оксидів (MgO, CaO) дає змогу наводити у ході процесу основні шлаки для десульфурації і дефосфорації металу.

Плавка в кисневому конвертері при [P] в чавуні до 0.3 % здійснюється у такий спосіб. В похилому положенні в конвертер завантажують сталевий брухт і заливають чавун. Потім переводять конвертер у вертикальне положення, опускають кисневу фурму і продувають ванну. Перед продувкою по тракту сипких матеріалів, розташованому над конвертером, через горловину вводять 40-60 % потрібної для плавки кількості вапна, решту завантажують 2-4 порціями по ходу продувки.

Послідовність виведення домішок чавуну: [Si] і [Mn], [P], [C], [S]. [P] можна вивести при високому вмісті [C], збільшуючи на початку продувки відстань кисневої фурмі від рівня спокійної ванни. У результаті окисленість шлаку дещо підвищується, швидше розчиняється вапно і дефосфорація закінчується при [C] > 0.1 %. Як тільки вміст [C] перевищує заданий на 0.1-0.2 % піднімають кисневу фурму, припиняють подачу кисню, переводять конвертер у горизонтальне положення, відбирають проби металу та шлаку й вимірюють температуру термопарою занурення. Здобувши аналіл металу при надлишку вуглецю виконують додувку на [C]. При наявності зонда, що заглиблюється в конвертер для контролю складу і температури металу, плавки виконують без додувок.

Додувку на [C] виконують при низькому положенні фурми, на [S] або [P] - при підвищенному. Якщо метал недостатньо нагрітий, то “спалюють” Fe при високому положенні кисневої фурми. При невеликому перегріванні (до 20 оС) метал витримують, погойдуючи конвертер, або присаджують вапняк (вапно). Після досягнення заданого хімічного складу і температури метал зливають через льотку (сталевипускний отвір) у ківш, а потім через горловину в чашу. Розкислюють і легують метал найчастіше у ковші.При високому вмісті [P] в чавуні в середені плавки зливають проміжний шлак і наводять другій, іноді використовують кінцевий шлак, частку якого залишають у конвертері після зливання металу.

11.2 Сортамент конвертерної сталі

У наш час у кисневих конверторах освоєно всі марки сталі, що виплавлялися в мартенівських печах, а також частину марок сталі, що виплавлялися лише в електропечах.

Високі показники якості конвертерної сталі зумовлюють широкий сортамент виробів з неї: усі види листів, електродна катанка, телеграфний і канатний дріт, труби, сутунка, рейки та ін.

Освоєно виробництво сталей легованих Mn, Si, V, Nb, B, Mo, Cr, призначених для магістральних нафто- і газопрооводів, для авіа- і судобудування, хімічної промисловості, котлобудування; ресорно-пружинні, електротехнічні і трансформаторні кремністі сталі, шарикопідшипникові.

Сталь легують Cu i Ni у конверторі, розкисляють і легують Mn, Si, Cr, Ti, Al в ковші. Розміри кусків лігатур не перевищують 100 мм. Присадку лігатур починають при наповненні ковша металом на 1/5 і завершують на рівні ¾ висоти ковша.

Киплячу сталь розкисляють феромарганцем, вміст кремнію в якому не перевищує 1,5 %.

Низьколеговані сталі розкислюють і легують, дотримуючись такого порядку присадок: термоантрацит, Fe-Mn, Si-Mn, Fe-Si, Al, Fe-V, Fe-Nb, Fe-Ti, азотований Fe-Mn, Si-Ca.

При розкисленні і легуванні хромистої сталі – Fe-Si, Fe-Cr з Al, і в останню чергу - Fe-Mn або Si-Mn.

Перспективне використання комплексних легкоплавких феросплавів. Вони характеризуються відносно низькою температурою плавлення (1180-1320 оС) і високою густиною (6,6-6,8 т/м3), швидко розчиняються і їх кількість може досягати 2 % від маси сталі. При кількості твердих лігатур понад 1,5-2,0 % від маси сталі іноді використовують екзотермічні феросплави у вигляді брикетів, що містять суміш селітри з порошком Al, Fe-Si або Si-Cr.

Найперспективнішим є застосування рідких лігатур, що містять всі потрібні елементи. Так, у конвертерному цеху ЧелМК лігатури (Si-Mn, Fe-Mn, Fe-Cr) розплавляють в індукційній печі і нагріту до 1560-1580 оС заливають на струмінь металу при випуску плавки в ківш. При цьому знижується угар елементу, підвищується рівномірність їх розподілу в об’ємі металу.

Лекція 5