Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ККП конспект.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
397.82 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Державний вищий навчальний заклад

«ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ

ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

Фізико-металургійний факультет

КАФЕДРА металургії сталі

КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ

вибіркової дисципліни циклу підготовки за вибором ВНЗ

Конверторне виробництво сталі

для студентів спеціальності “Металургія чорних металів”

Напрям підготовки 0504 „ Металургія ”

Кваліфікаційний рівень 6.050401 «Бакалавр»

Донецьк - 2010 р.

Лекція 1

Історія розвитку, передумови виникнення та

особливості конвертерного виробництва сталі

    1. Вступ

Із розвитком у ХІХ ст. машинобудування, транспорту, військової техніки виникла велика потреба в якісній сталі. Але існуючи способи її виробництва – кричний, пудлінговий і тигельний – не задовольняли потребу.

Нова ера настала після створення в середені ХІХ ст. конвертерних процесів – високопродуктивних способів одержання рідкої сталі шляхом продувки чавуну окислювальними газами.

1.2 Бесемерівський процес

Був першим із таких процесів. Винахідник Генрі Бесемер (Англія). Він в 1856 р. розробив спосіб одержання рідкої сталі шляхом продувки чавуну стисненим повітрям через дно грушоподібної посудини, футерованої динасовою цеглою. Цю посудину Г. Бесемер назвав конвертером, що означає перетворювач /чавуну на сталь/ (рисунок 1). Минуло майже 145 років, проте конструкція конвертера та ідея обробки чавуну окислювальними газами принципово не змінилися.

Бесемерівський процес був найпростішим конвертерним процесом, що забезпечував виведення з чавуну лише трьох домішок – [C], [Si], [Mn]. Він швидко поширився в ряді країн, зокрема в Україні, але на початку ХХ ст. його частка почала знижуватись до повного зникнення. Неможливість переробки чавуну з підвищеним вмістом [P] та [S] при кислій футеровці (динас) спричинила потребу пошуку іншого способу переробки.

1.3 Томасівський процес

В 1878 р. винахідник Сідней Джільхрист Томас (Англія) запропонував основну футеровку конвертера, виконану з випаленого доломіту. Так виник основний конвертерний процес, що забезпечив виведення з чавуну п'яти домішок – [C], [Si], [Mn], [P] та [S].

У бесемерівському процесі головним "паливом" був [Si] = 0.9-1.25 % чавуну, у томасівському – [P] = 1.6-2.2 %. Тому шлак останнього став використовуватись як мінеральне добриво (фосфор) в сільському господарстві.

Проте, як у бесемерівському, так і у томасівському процесах надходження тепла у ванну було обмеженим, що не давало змогу переплавляти брухт. Продувка повітрям призводила до підвищення вмісту [N] в сталі і, отже погіршення її якості. Усунути ці недоліки допомогла заміна повітря киснем.

1.4 LD – процес (киснево-конвертерний процес)

Ще Г. Бесемер в одному з патентів запропонував продувати чавун чистим киснем зверху через фурму, заглиблену в метал. Ідею використання кисню при виробництві сталі розвивали Д.К. Чернов (1876 р.) і Д.І. Менделєєв (1899 р.).

Перші напівпромислові досліди проведено в 1939 р. інж. М.І. Мозговим (СРСР). Проте лише на початку 50-х років з розробкою методу отримання дешевого кисню у великих масштабах було випробувано різні варіанти подачі кисню зверху (М.І. Мозговий /СРСР/, Дуррер /ФРН/); знизу (В.В. Кондаков /СРСР/, Лемеп /Франція/), збоку (Дуррер, Хелбрюге /ФРН/). Через низьку стійкість дуттьових пристроїв і футеровки конвертерів, незадовільне шлакоутворення їх було визнано нероботоздатними.

Інж. Тринклеру, Хайтману та Ринету (Австрія), які розташували водоохолоджувальну кисневу фурму над ванною, вдалося раз'язати всі проблеми і в 1952 р. в м. Лінці, а в 1953 р. в м. Донавіці (Австрія) почали працювати перші в світі киснево-конвертерні цехи. Процес дістав кілька назв: LD (Linz Dusenferfahren), BOP (Basic Oxyden Process), ККП (киснево–конвертерний процес).

Оскільки ККП вигідно відрізняється від всіх інших, він швидко поширився в світі. Якщо в 1952 р. працював 1 кисневий конвертер /КК/, то в 1962 р. – 94; в 1985р. – 682; в 1990 р. – 649 (що зумовлене виведенням з експлуатації агрегатів невеликої місткості).

З'явилося багато різновидів процесу. При переробці фосфористих чавунів для прискорення шлакоутворення у струмені кисню вдувають в ванну тонкоподрібнене вапно. Винайдено способи переробки природно-легованих чавунів з V, Cr, Mn.

1.5 Процеси із донною кисневою продувкою

Проте можливість продувки металу знизу киснем залишалася привабливою. Перемішування ванни, теплообмін у ній, засвоєння потрібних матеріалів і дуття при цьому набагато кращі. Нижче також конвертерне відділення цеху, бо не потрібна киснева фурма. Тому дослідження тривали і в 1967-69 рр. спочатку в ФРН, а потім у Франції, США та інших країнах виникли способи продувки фосфористого і звичайного переробного чавуну в конвертері знизу струменями кисню, оточеними для ізоляції його від контакту з рідким металом у днища кільцевими струменями вуглеводів. Так виникли OBM (Oxyden Bottomn Machutte) – процес /ФРН/, LWS (Loise – Creusot, Wendel – Sidelor, Sprunck) – процес /Франція/, Q-BOP (guiet, guick, guelity) – процес /США/. У конвертерах із донною продувкою виплавлено в 1980 р. 40 млн. т сталі.

1.6 Комбіновані конвертерні процеси

Недоліки кисневої продувки зверху і через дно дали поштовх для виникнення більш досконалих комбінованих конвертерних процесів донноверхнього дуття. Комбінована продувка дала змогу об'єднати переваги продувки зверху і знизу. Досягнуто більш інтенсивне і рівномірне перемішування, розосередження дуття, більше наближення системи шлак – метал до рівноваги, спокійне протікання продувки, високий вихід придатної сталі, менше пиловиділення, швидке розчинення кускового вапна, легке регулювання окисленості шлаку тощо. Отже, комбінована продувка витісняє як суто донну кисневу, та і верхню.

Лекція 2

Загальні технологічні аспекти виробництва сталі у кисневому конвертері

2.1 Плавка у кисневому конвертері

Конвертер для продувки киснем зверху має грушоподібний профіль з симетричною горловиною. Футеровка кисневого конвертера виконується з основних оксидів (MgO, CaO), що дає змогу наводити у ході процесу основні шлаки для десульфурації і дефосфорації металу. Кисень надходить зверху через водоохолоджувану фурму під тиском 1-2 Мпа. Питома витрата кисню дорівнює 50 м3/т, тривалість безпосередньо продувки – 10-25 хв.

Плавка в кисневому конвертері при [P] в чавуні до 0.3 % здійснюється у такий спосіб. В похилому положенні в конвертер завантажують сталевий брухт і заливають чавун. Потім переводять конвертер у вертикальне положення, опускають кисневу фурму і продувають ванну киснем. Перед продувкою по тракту сипких матеріалів, розташованому над конвертером, через горловину вводять 40-60 % потрібної для плавки кількості вапна. Решту шлакоутворювачів завантажують 2-4 порціями по ходу продувки.

Послідовність виведення домішок чавуну: [Si] і [Mn], [P], [C], [S]. Фосфор можна вивести при високому вмісті [C], збільшуючи на початку продувки відстань кисневої фурмі від рівня спокійної ванни. При цьому окисленість шлаку дещо підвищується і швидше розчиняється вапно.

Як тільки вміст [C] досягає заданого, піднімають кисневу фурму, припиняють подачу кисню, переводять конвертер у горизонтальне положення, відбирають проби металу та шлаку й вимірюють температуру металу термопарою занурення.

Після досягнення заданого хімічного складу і температури метал зливають через льотку (сталевипускний отвір) у ківш, а потім через горловину в чашу. Розкислюють і легують метал найчастіше у ковші.

Здобувши аналіз металу з надлишком вуглецю, сірки або фосфору виконують додувку металу киснем. Додувку на [C] виконують при низькому положенні кисневої фурми, на [S] або [P] - при підвищенному.

Якщо метал недостатньо нагрітий, то “спалюють” Fe при високому положенні кисневої фурми. При невеликому перегріванні (до 20 оС) метал витримують, погойдуючи конвертер, або присаджують вапняк (вапно).

При наявності зонда, що заглиблюється в конвертер для контролю складу і температури металу, плавки виконують без додувок.

При високому вмісті [P] в чавуні в середені плавки зливають проміжний шлак і наводять другій, іноді використовують кінцевий шлак, частку якого залишають у конвертері після зливання металу.

2.2 Переваги ККП

Киснево-конвертерний процес є основним способом виробництва сталі у світі завдяки ряду переваг:

вміст [N], [H], [P], [H.B] у конвертерній сталі менший, ніж у сталі, виплавленої у мартенівських і електричних печах; при використанні “ківшової металургії” це стосується також [S];

використання 75-70 % чавуну, що є “первородною” шихтою без домішок кольорових металів (які вносить брухт), також сприяє підвищенню якості сталі;

конструкція конвертера простіша, а продуктивність – вища, ніж мартенівських і електричних печей, тому питомі (на 1 т сталі) капітальні витрати на будівництво киснево-конвертерних цехів у 1.5 рази менші, ніж для мартенівського, і у 2.5-3 рази – ніж електросталеплавильного;

можна переробляти чавуни будь-якого складу, в тому числі “хімічнохолодні” (із низьким вмістом [Si], [Mn]), що розширює сировину базу для виплавки чавуну;

надлишок тепла у ванні дає змогу переробляти брухт кількістю 25-30 % від садки конвертера без витрат палива або електроенергії;

низькі витрати вогнетривів – 2-3 кг/т сталі проти 20 кг/т у мартенівських печах і електропечах;

надійно вирішується питання екології, бо різко зменшуються викиди в атмосферу і забруднення стічних вод, а також шкідливодіючий на людей шум електропечей;

забезпечене автоматичне керування процесом.

Крім того, агрегати конвертерного типу починають застосовувати для виробництва легованої і високолегованої сталі шляхом продувки напівпродукту з дугової електропечі або кисневого конвертера сумішами різного складу.

2.3 Розвиток ККП в Україні и в світі

В СРСР перші ККЦ введено в експлуатацію в Україні на Дніпровському метзаводі ім. Петровського (1956 р.), і меткомбінаті "Криворіжсталь" (1957 р.). Відтоді в Україні побудовано ще п'ять ККЦ, що обладнані 19 КК місткістю 160-400 т. Частка конвертерного виробництва сталі в Україні 52 % (в світі 70 %).

2.4 Поліпшення технології і обладнання ККП

Зростання виробництва конвертерної сталі супроводжується поліпшенням технології і обладнання.

Застосування багатосоплових кисневих фурм замість односоплових дало змогу підвищити інтенсивність продувки до 3-4 м3/(т*хв.). Продуктивність 400-т КК становить понад 600 т/годин.., що в 4 рази перевищує продуктивність 900-т мартенівської печі і в 6 раз – найпотужнішої електропечі.

Система відведення конвертерних газів без допалювання дало можливість використати СО, що міститься у відхідних газах, як паливо. Допалювання частки СО до СО2 у просторі конвертера розширила можливості процесу щодо переробки брухту.

Автоматизація керування плавкою з використанням фурм-зондів забезпечила мінівитрати для досягнення заданих кінцевих параметрів металу.

Позапічна обробка чавуну і сталі уможливило виробництво металу з низьким вмістом шкідливих домішок і газів.

Поліпшення якості вогнетривів, факельне торкретування футеровки підвищили її стійкість до 1000-3000 плавок.

Поєднання конвертерів з установками безперервної розливки сталі знизило витрати металу на прокат на 14-15 %, підвищило продуктивність праці на 5-15 %, зменшило витрати палива.

Лекція 3