Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_mikro.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
1.15 Mб
Скачать

12. Бюджетна лінія. Бюджетне рівняння.

Бюджетне рівняння показує всі комбінації товарів, які можуть бути придбані споживачем за даного доходу і даних цін. Бюджетне рівняння:

І = Рх * Х + Ру * У ,

Що означає: доход дорівнює сумі витрат на всі товари.

Перетворимо це рівняння до такого виду:

Y = - * X

Прямая соединительная линия 97 у

Прямая соединительная линия 96

У/Ру К

Прямая соединительная линия 95 L

Х

І/Рх Рис Бюджетна лінія.

Точки перетину бюджетної лінії з осями координат Х і І визначаються відповідно відношенням : та . Нахил бюджетної лінії дорівнює: - Якщо ціни на товар змінюються то відповідно змінюється нахил бюджетної лінії :

УПрямая соединительная линия 87 Прямая соединительная линия 88 Прямая соединительная линия 91 Прямая соединительная линия 92 Прямая соединительная линия 93 Прямая соединительная линия 94 а ) У б)

К K2

K1

Рис 5.5 Бюджетна лінія

L1 L2 Х Х :

а) при зменшенні ціни на товар Х ;б) при збільшенні ціни на товар У.

13. Гранична норма заміщення блага: суть і методика обчислення.

Граничною нормою заміщення благом Х блага У (MRS x y) називається така кількість блага У1, від якої споживач відмовляється, щоб отримати ще одну одиницю блага Х; при цьому рівень корисності споживача залишається незмінним (рис 5.3)

У MRS x y = Прямая соединительная линия 104 Прямая соединительная линия 99 Полилиния 98 Прямая соединительная линия 100 Прямая соединительная линия 101 Прямая соединительная линия 102 Прямая соединительная линия 103

Х

Рис. 5.3 Крива байдужості.

При зменшенні товару х на незначну величину його загальна корисність змінюється на величину мUх*△х (мUх – гранична корисність товару х). Аналогічно можна записати для товару у

МUу *△У

Для однієї карти байдужості : М Uх *△Х = - М Uу *△У

або

= - = MRSxy

Таким чином, гранична норма заміщення товарів першого виду товарами другого виду дорівнює відношенню граничних корисностей даних видів благ.

Для двох повністю взаємозамінних товарів MRS = const. У цьому випадку криві байдужості «видозмінюються» у прямі лінії. Звичайно, такі товари розглядаються як один товар.

Якщо склалася жорстка взаємодоповнюваність товарів (лівий і правий черевик), то MRS = 0. У цьому випадку кожна крива байдужості видозмінюється у два взаємно перпендикулярні відрізки.

14. Рівновага споживача

Споживач максимізує корисність при наявності певних бюджетних обмежень, тому завданням моделі поведінки споживача є пояснення того, як на його вибір впливають уподобання, доход і ціни на товари. Для наочної демонстрації процесу вибору сумістимо на одному графіку карту кривих байдужості та лінію бюджетних обмежень якогось споживача (рис. 2.7). як бачимо, лінія бюджетних обмежень перетинає Риву байдужості, що відповідає корисності Z7j в точ-

ках   Це означає, що доход споживача при максимальному   використанні   дає   змогу   придбати   які перший, так і другий набір. Чи буде це означати, що в точках А1 і А2 споживач отримає максимальну корисність, яка доступна йому при існуючих бюджетних |обмеженнях? Очевидно, що ні. Адже будь-яка точка, що лежить на відрізку  буде доступна споживачеві і матиме корисність більшу,  ніж   оскільки більш віддалена від початку координат. Максимальна корисність, яка доступна при заданому бюджеті, до­сягається тоді, коли споживається комбінація това­рів, що відповідає точці, де бюджетна лінія дотика­ється до най іддаленішої від початку координат кривої байдужості.

Рівновага споживача відповідає такій комбінації придбаних товарів, яка максимізує корисність при; заданому бюджетному обмеженні. Як тільки спожи- вач отримує такий набір, у нього зникають стимули) замінювати його на інший.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]