Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Groshi_11-20.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
32.91 Кб
Скачать

15. Раціоналістична та еволюційна концепція походження грошей.

Гро́ші — особливий товар, що є загальною еквівалентною формою вартості інших товарів. Гроші виконують функції мірила вартості та засобу обігу. Крім того, вони є засобами нагромадження та платежу. З утворенням світового ринку деякі національні гроші виконують функції світових.

Раціоналістична концепція пояснює походження грошей угодами між людьми, які переконалися в тому, що для пересування вартостей в міновому обороті необхідні спеціальні інструменти.

В основі цієї концепції лежить суб'єктивістською-психологічний підхід до походження грошей. Вперше цю концепцію висунув Аристотель. У роботі «Нікомахова етика» він пише: «Все, що бере участь в обміні, має бути якимось чином можна порівняти ... Для здійснення обміну повинна існувати якась одиниця (вимірювання), причому заснована на умовності».

Також Арістотель стверджував: «Загальним засобом обміну гроші зробилися за угодою. Вони тому так і називаються, що існують не за природою, а по встановленню, і в нашої влади замінити їх і зробити марними ».

Еволюційна концепція доводить, що гроші з'явилися поза волею людей в результаті тривалого розвитку обміну, коли з величезної товарного світу виділився особливий товар, що виконував роль грошей.

Вперше цю теорію висунув К. Маркс, заслуга якого в розвитку теорії грошей полягає в тому, що він довів їх товарне походження. Маркс писав, що загадковість грошей зникне, якщо показати виникнення грошей «від найпростішої, найбільш скромною форми обміну аж до його сліпучою - грошової форми».

І дійсно, розвиток обміну проходить тривалий шлях зміни наступних форм вартості:

-простий, або випадковою;

-повної, або розгорнутої;

-загальної;

-грошової.

16. Рівновага на грошовому ринку та процент.

Грошовому ринку властиві всі елементи звичайного ринку — попит, пропозиція, ціна.

Проте специфіка товару грошового ринку — грошей — визначає особливий характер кожного з цих елементів: попит має форму попиту на позички, пропозиція — має форму пропозиції позичок, а ціна — форму процента на позичені кошти.

Рівновага на грошовому ринку – рівність кількості грошей, що господарські суб’єкти хочуть зберігати у вигляді спекулятивних залишків, до кількості грошей, що пропонується банківською системою на поточний момент.

Ринок грошей, як і будь-який ринок, залежить від попиту і пропозиції. Між попитом та пропозицією грошей завжди є певне співвідношення.

В сучасній ринковій економіці держава через свою банківську систему намагається створювати таку ситуацію на грошовому ринку, яка б характеризувалась його стійкою рівновагою, або ж наближалась до неї.

З цього виходить:

Що коли ми говоримо про надмірність або недостатність грошей, то потрібно враховувати, що ці величини є відносними, вони мають визначатися по відношенню до попиту грошей.

В умовах конкурентного грошового ринку діє два механізми встановлення рівноваги:

1) Механізм автоматичного саморегулювання грошового обігу;

2)Механізм державного регулювання грошового ринку або інституціонального встановлення рівноваги за допомогою тих інструментів, які є у Центрального Банку.

Ці два механізми не є автономними, бо вони завжди взаємодіють один з одним.

Як форма ціни грошей, процент істотно відрізняється від ціни на звичайні товари. Розмір процента визначається не величиною вартості, яку несуть в собі позичені гроші, а їх споживчою вартістю — здатністю доставляти позичальнику потрібні блага. Тому розмір процентного платежу залежить не тільки від розміру позички, а й від її строку, а процентні ставки визначаються на певний період — звичайно на рік.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]