Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білети ІУС.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
649.73 Кб
Скачать

89. Система соціологічної освіти в сучасній Україні. Соціологічні факультети, відділи, кафедри. Підготовка соціологічних кадрів.

Нині соціологічна освіта в Україні має певну мережу навчальних та науково-дослідних установ. Соціологів готують декілька державних університетів та інші вищі навчальні заклади, що мають соціологічні факультети або відділення на інших факультетах: Київський, Харківський, Одеський, Львівський, Дніпропетровський, Волинський університети, Києво-Могилянська академія та ін. Загалом у цих закладах навчаються і здобувають кваліфікацію кілька сотень студентів та близько сотні аспірантів.

Київський університет ім. Т.Г.Шевченка Факультет соціології та психології, відділення соціології

Факультет складається з 4-х кафедр: теорiї та iсторiї соцiологiї, методологiї та методiв соцiологiчних дослiджень, соцiальних структур та соцiальних вiдносин, галузевої соцiологiї. На факультетi навчається понад 260 студентiв, викладає 11 докторiв наук та 30 кандидатiв наук. На факультетi є навчальний кабiнет з фаховою бiблiотекою, що укомплектована кiлькома тисячами книжок українською, росiйською та iншими iноземними мовами, а також оснащений сучасною технiкою комп'ютерний клас. Технiчною базою пiдготовки студентiв факультету є локальна комп'ютерна мережа, що дає можливiсть студентам навчитися та використовувати сучаснi пакети програм, опановувати методи математико-статистичного аналiзу даних, залучатися до роботи у свiтовiй iнформацiйнiй мережi INTERNET. Електронна сторiнка факультету мiстить необхiднi для навчання методичнi матерiали та електронну бiблiотеку фахової лiтератури. Факультет активно спiвпрацює з Iнститутом соцiологiї НАН України, провiднi фахiвцi якого читають студентам та аспiрантам низку спецкурсiв.

Випускники факультету соцiологiї квалiфiкуються як викладачi соцiологiї та суспiльствознавчих дисциплiн у навчальних закладах II- IV рiвнiв акредитацiї та як дослiдники - у державних i приватних установах. Основнi сфери їхнього працевлаштування: науково-дослiднi iнститути та центри, служби вивчення громадської думки й суспiльних настроїв, викладацька робота в державних i комерцiйних навчальних закладах, державне управлiння всiх рiвнiв, установи громадських органiзацiй та полiтичних партiй, маркетинговi служби комерцiйних пiдприємств тощо.

На факультетi виходять друкованi видання "Вiсник Київського унiверситету" та "Актуальнi проблеми соцiологiї, психологiї та педагогiки".

Факультет соцiологiї та управлiння Запорозький Національний університет

Спеціальність «Соціологія»

Освітньо-кваліфікаційні рівні підготовки: бакалавр, спеціаліст, магістр.

Спеціалізації: соціологія управління, соціологія політики, соціологія реклами та суспільних відносин.

Спеціальність «Соціологія» дозволяє працювати за такими напрямками та на таких посадах:

керівник/працівник структурних підрозділів державного управління та місцевого самоврядування;

керівник/працівник соціологічної та маркетингової служби;

експерт з суспільно-політичних питань та ЗМІ.

Соціологічний факультет в Харківському національному університеті було засновано у 1990 році.

Незважаючи на те, що соціологічна освіта в нашому славетному вузі була започаткована ще до революції, напочатку ХХ сторіччя, лише через 70 років, вже наприкінці сторіччя університет почав готувати соціологів-професіоналів. Це стало можливим завдяки науковому та кадровому потенціалу створеної у 1963 році лабораторії соціологічних досліджень та відкритій у 1980 році кафедрі соціології на чолі з професором Якубою О.О. Саме з 1980 року ця кафедра забезпечувала підготовку фахівців за введеною на економічному факультеті спеціалізацією з соціології. Перший випуск за цією спеціалізацією відбувся у 1983 році. У 1988 році на економічному факультеті було відкрито відділення соціології, а у 1990 році засновано соціологічний факультет. Першим деканом соціологічного факультету був теперішний ректор Харківського національного університету ім.В.Н.Каразіна проф. Бакіров Віль Савбанович.На факультеті працює 20 професорів та 55 доцентів і викладачів, навчається більше 550 студентів, серед яких є іноземні громадяни

У складі факультету 6 кафедр:

Кафедра соціології,Кафедра прикладної соціології ,Кафедра методів соціологічних досліджень

Кафедра соціології управління та соціальної роботи,Кафедра політичної соціології

Кафедра соціології ЧДУ ім. Петра Могили

Основне зусилля кафедри спрямоване на усвідомлення студентами того, що підготовка фахівців із соціології є нагальною потребою сучасного етапу розвитку Миколаївського регіону. Адже тисячі суб’єктів підприємницької діяльності, що функціонують в області, різноманітні фонди, центри з вивчення громадської думки, центри соціального прогнозування, соціальні служби, соціально-економічні відділи та відділи внутрішньої політики місцевих органів самоврядування постійно потребують висококваліфікованих фахівців, які володіють фундаментальними законами розвитку суспільства та механізмами регулювання й управління суспільними процесами, вміють визначати пріоритетні напрями соціального розвитку і розробляти конкретні рекомендації з розв’язання соціальних протиріч та конфліктів.

Студенти обов’язково вивчають гуманітарні, соціально-економічні, фундаментальні, професійно-орієнтовані дисципліни.

Важливою складовою підготовки фахівців є знання з історії та теорії соціології, методології соціологічних досліджень, філософії, політології, психології, галузевих соціологій, основ менеджменту і маркетингу, конфліктології, законодавства в соціально-трудовій сфері.

Випускники спеціальності «Соціологія» можуть працювати в державних і приватних підприємствах; в органах державної влади та місцевого самоврядування; в науково-дослідних організаціях; в аналітичних центрах; у громадських організаціях, профспілках; благодійних фондах;, у вищих навчальних закладах на посадах провідного фахівця, соціолога-дослідника, експерта, менеджера, викладача.

(????Наукова робота на історико-соціологічному факультеті Рівненський Державний Гуманітарний Універ здійснюється за наступними основними видами наукової творчості: виконання наукових досліджень, написання наукових та науково-методичних праць, організація та участь у наукових конференціях, підвищення науково-професійного рівня професорсько-викладацького складу, робота науково-методичних і наукових секцій, наукове керівництво роботою аспірантів і здобувачів наукових ступенів, магістрантів та студентів.

На факультеті сформувалися основні напрями наукових досліджень, діяльність яких спрямована на розв’язання актуальних проблем історичної науки, підготовку наукових кадрів і підвищення наукового рівня висококваліфікованих фахівців.)))

Приватний вищий навчальний заклад "Донецький інститут психології і підприємництва"

Факультет психології та соціології

СПЕЦІАЛЬНІСТЬ "СОЦІАЛЬНА РОБОТА

Спеціальність "Соціальна робота" відкрита в 2003 році та здійснює підготовку спеціалістів за напрямом 6.030101 "Соціальна робота .

Студенти спеціальності отримують навички та вміння, необхідні для кваліфікованої первинної аналітичної роботи в сфері виробництва, освіти, охорони здоровя, сімї та побуту, культури інформаційних технологій. Оволодівають основними методами соціологічних досліджень та вивчення суспільної думки.

З 2008 року здійснюється підготовка МАГІСТРІВ. На факультеті існує відділення перепідготовки фахівців з наданням другої вищої освіти за спеціальністю "Психологія". Строк навчання 2 роки.

Після повного курсу навчання фахівець із соціальної роботи є підготовленим до:здійснення прикладних досліджень у галузі гуманітарних та соціальних проблем; діяльності у сфері державного управління; надання професійної допомоги у виробничій, освітній, соціальній та інших сферах діяльності.

Випускник спеціальності "Соціальна робота може працювати:у відповідних відділах міністерств та відомств; в усіх закладах та установах, які займаються соціально-психологічною допомогою, професійним психологічним відбором;у політичних та громадських організаціях; рекламних агенціях; у соціально-психологічних структурах, які забезпечують переговорні процеси, формують і добирають кадри, оптимізують організацію взаємин у колективі; в органах виконавчої влади; в органах місцевого самоврядування.