Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білети ІУС.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
649.73 Кб
Скачать

88. Соціологічні установи та центри. Інститут соціології нан України. Соціологічна асоціація України.

Організаційну структуру соціології в Україні репрезентовано різними соціологічними установами, які здійснюють теоретичні та прикладні дослідження соціологічних проблем, готують фахівців тощо. Перш за всетреба назвати такі:

установи Академії Наук України, що здійснюють розробку загальних ,теоретико-методичних і галузевих соціологічних проблем,центри вивчення громадської думки, що утворені на громадських засадах у деяких містах України і вивчають рейтинг політичних діячів, сприйняття трудящими політики уряду, політичну активність, розвиток неформальних рухів тощо. Результати роботи цих центрів використовуються в процесі прийняття рішень на різних рівнях управління суспільними процесами;установи при різних державних організаціях, міністерствах і відомствах,що ведуть соціологічні дослідження за завданнями цих організацій, розробляюсь теоретико-методологічні проблеми державно-політичної та відомчої роботи; соціологічні кафедри та лабораторії вузів, що готують спеціалістів ,розробляють теоретико-методологічні проблеми, виконують замовлення,підприємств і організацій на проведення прикладних досліджень;соціологічні служби підприємств та інших соціальних організацій, що здійснюють прикладні дослідження соціологічних проблем, розробку і впровадження соціальних технологій, соціальних програм тощо.

Провідним центром соціологічної роботи є Інститут соціології НАН.України, який ставить своїм завданням виявлення закономірностей розвитку,соціальних процесів як взаємодії багатьох соціальних груп і верств у різних сферах життєдіяльності суспільства. Iнститут соціології НАН України заснований у 1990 році на базі ряду відділів Інституту філософії АН УРСР. Організатор і директор установи — академік НАН України Валерій Михайлович Ворона.

Інститут здійснює наукову діяльність за такими напрямами: особливості соціально-статусної стратифікації; тенденції та механізми соціальної дифференціації; тенденції трансформації соціальної структури суспільства; динаміка масової свідомості населення; соціальні умови формування ринкової економіки; чинники адаптації особи в умовах суспільної кризи; динаміка соціального самопочуття населення; становлення грамадянського суспільства та формивання української еліти; соціологія культури та масової комунікації; історія, теорія, методологія соціології, соціологія політики тощо.

Установа має розвинену мережу фахівців з інтерв'ювання для проведення репрезентативного національного опиту представників усіх соціальних верств населення України. В Інституті сформовано банк соціологічної інформації, що відповідає міжнародним стандартам, і дозволяє подолати фрагментарність існуючих знань про соціальні процеси в Україні, а такоже проводити порівняльний аналіз накопичених і очікуваних результатів емпіричних соціологічних досліджень.

З 1997 року Інститут видає науково-теоретичний журнал "Социология: теория, методы, маркетинг"

В Інституті 7 наукових відділів: історії, теорії і методології соціології; соціальних структур; економічної соціології; соціальної експертизи; соціальної психології; соціально-політичних процесів; соціології культури та масової комунікації. На базі установи діє Соціологічна асоціація України. Функціонує система підвищення кваліфікації кадрів: Вища школа соціології, аспірантура, докторантура. Працює спеціалізована рада по захисту кандидатських і докторських дисертацій.

Координує соціологічну роботу Соціологічна асоціація України (САУ). Вона функціонує як наукова громадська організація при секції суспільних наук.Президії НАНУ і об'єднує соціологів-фахівців, що ведуть ,науково-практичну, дослідну, пропагандистську й педагогічну діяльність.Членство в ній може бути колективним та індивідуальним. Мета й завдання асоціації чітко визначені в її статуті.

Соціологічна асоціація України – всеукраїнська громадська організація, що об`єднує вітчизняних і закордонних учених, колективи і організації, що працюють у сфері соціології. Раніше, у 1968-1990 роках, асоціація функціонувала як українське відділення Радянської соціологічної асоціації. У теперішньому статусі конституйована на установчому з`їзді в 1990 р. З 1993 р. входить як колективний член у Міжнародну соціологічну асоціацію.

Метою Асоціації є сприяння розвитку соціології в Україні, методологічному і методичному забезпеченню соціологічних розробок, захист законних інтересів соціологів України – членів Асоціації, підвищенню ними фахового рівня і кваліфікації. Форми роботи: організація і проведення наукових конференцій, семінарів, круглих столів, публікація теоретичних робіт, експертиза соціологічних проектів, навчальних програм посібників, обмін соціологічною інформацією, координація роботи територіальних відділень. Асоціація має відділення в більшості областей України. Відділення мають державну реєстрацію і є основою САУ.