Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 7.rtf
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
254 Кб
Скачать

5. Зв'язок із аудиторією

Подумки варто постійно спілкуватися з аудиторією. Доброзичливість, відвертість, продемонстровані доповідачем, спрацьовують найбільш ефективно лише в тому разі, якщо вони ґрунтуються на щирому непідробному інтересі. Промовець випромінюватиме довіру, якщо сам віритиме в себе, не применшуватиме своїх можливостей, але й не перебільшуватиме їх. залишатиметься діловитим, не ображаючи при цьому інших. У жодному разі не можна зверхньо ставитися до слухачів та співдоповідачів, адже непоштива поведінка викликає антипатію та неповагу.

Процес спілкування не вичерпується усним повідомленням, важливу роль при цьому відіграють невербальні форми інформування. Важливе значення для утримання уваги аудиторії мас здоровий контакт. Варто дивитися безпосередньо в очі слухачам, використовуючи запитання типу: "Ви розумієте..", "Ви також помітили, що ...", "Як ви знаєте...", це подобається людям, оскільки свідчить про те, що промовець бачить їх.

6. ЖЕСТИ

Дійовими є також жести, які свідчать про вияв людських думок, емоцій. У поєднанні зі словами вони стають надзвичайно промовистими: жести посилюють емоційне звучання сказаного. Щоб оволодіти бодай азами жестикулювання, потрібне тривале тренування, розуміння ролі кожного жесту. Частота жестикуляції передусім залежить від культури поведінки людини.

ПРАКТИЧНІ ПОРАДИ:

1) жести мають бути мимовільними. Застосовуйте жест, відчуваючи необхідність у ньому;

2) жестикуляція не повинна бути безперервною. Не жестикулюйте руками протягом усієї доповіді;

3) керуйте жестами — жест не повинен відставати від слова;

4) урізноманітнюйте жестикуляцію. Не користуйтеся одним і тим самим жестом у всіх випадках, коли потрібно надати словам виразності;

5) жести мають відповідати своєму призначенню.

7. ВИКОРИСТАННЯ ГОЛОСУ

Невербальна комунікація супроводжується словами з певною інтонацією, тоном. Голос, тон, виклад, уся сукупність виразових засобів і прийомів повинні свідчити проістинність думки і почуття промовця. Темп мовлення також має практичне значення.

ПРАКТИЧНІ ПОРАДИ:

1. Постійно тренуйте свій голос, найзручніший спосіб для цього — читання вголос; контролюйте правильність вимови.

2. Пристосовуйте свій голос до тієї обстановки, де відбувається спілкування.

3. Не говоріть надто голосно — це справляє враження агресивності.

4. Хто говорить надто тихо, справляє враження людини, яка погано володіє тим матеріалом, про який говорить, або ж не впевнена в собі.

5. Голос підвищуйте тоді, коли ставите запитання, виявляєте радість чи здивування.

6. Голос понижуйте тоді, коли хочете когось переконати або відповісти на запитання.

Отже, щоб не виникало непорозумінь під час спілкування, слід узгоджувати несловесні засоби із словесними, адже дослідження свідчать, що невербальні сигнали справляють вплив утричі більший, ніж слова.

Закон Оулда і Кана: ефективність наради обернено пропорційна кількості учасників і часу, який витрачено на неї.

Наради, засідання і збори являють собою різні форми участі персоналу в прийнятті, обговоренні та вирішенні питань.

На нарадах керівник роз’яснює свої пропозиції, переконує, готує до правильного прийняття рішення, тоді й наказ сприймається як результат того, у чому брав участь.

Це найбільш поширені методи методи керівництва. Оволодіння знаннями та навичками проведення нарад, їх планування, виділення обов’язково одного-двох проблемних питань дає змогу зекономити час, зацікавити навіть інертних учасників до співучасті, удосконалити організацію роботи.

Існує певна відмінність між такого типу формами колективної роботи.

НАРАДА – це форма управлінської діяльності, змістом якої є спільна робота певної кількості учасників управлінського процесу. Це влив на учасників на весь колектив.

ЗАСІДАННЯ – це форма роботи постійного діючого апарату (комітету, ради, комісії). Вони передбачені статутом.

ЗБОРИ – це спільна присутність у певному місці людей, які об’єднані конкретною метою. (збори працівників, підрозділів).

Нарада є найпоширенішою формою. Вони можуть бути позитивного чи негативного характеру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]