Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 5.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
62.98 Кб
Скачать

Економіка та організація хімічної промисловості

  1. Сутність та значення хімічної промисловості

Хімічна та нафтохімічна промисловість включають в себе ряд галузей:

1. хімічна (80% всієї ТП галузі):

  • Основна хімія - виробництво солей, кислот та мінеральних добрив (49% ТП);

  • Лакофарбова – виробництво лаків та фарб (6%);

  • Хімія полімерів – виробництво пластмас, синтетичних волокон (5% ТП)

  • Переробка полімерних матеріалів – виробництво шин, поліетиленової плівки (10% ТП)

  • Хіміко-фармацквтична (20%);

  • Гірничохімічна (8%)

2. нафтохімічна (20%)

  • Виробництво продуктів основного органічного синтезу – бензол, аміак, фенол, хлорбензол (13%)

  • Резиново-азбестова промисловість (71%)

Важлива роль в хімічній та нафтохімічній промисловсті належить виробництву мінеральних добрив (основне місце займають азотні добрива, а також фосфорні та калійні).

Україна має розвинуте виробництво сірчаної кислоти з самородної сіри та відходи коксохімічного виробництва, виробництва кольорових металів.

Особливості хімічної промисловості:

  • виробництво нових видів матеріалів, що є якісно кращими за натуральні продукти;

  • можливості комбінування виробництва через використання сировини та відходів інших галузей народного господарства (вугілля, газу, нафти, сланців, торфу). Є основою будівництва енергохімічних та гірничохімічних комбінатів

  • нявність широкої сировинної бази – мінеральна сировина, деревина, вода, повітря, промислові відходи, та основна сировина – продукти нафтопереробки, коксування вугілля (спеціально підготовлена сировина)

  • висока енерго та водомісткість,

  • створення негативної екологічної обстановки

Підприємства хімічної промисловості розміщують залежно від можливості використання того, чи іншого виду сировини.

Виробництво азитних добрив – Дніпродзержинськ, Горлівка, Ровно, Черкаси; фосфорних добрив – Вінниця, калійних – Калуш та Стебнік. Виробництво синтетичних смол, пластики, резиновотехнічні вироби – Северодонецьк, Дніпропетровськ. Випуск хімічних волокон – Київ, Черкаси, Чернігів, Сокаль. Синтетичні фарбники – Київ, Львів. Суперфосфат – Одеса, сода, магній, бром – на Сакском та Красноперекопском заводах. Нафтохімічна промисловість розвинута на базі нафтопереробних заводів Херсону, Одеси, Кременчуга, Лісічанська.

Основними структурними підрозділами хімічної промисловості є виробничі обєднання – комбінати. Виробничі одиниці, що входять до складу комбінатів, не є юридичними особами, але їх права є ширшими за права цехів. Вони мають право розпоряджатися закріпленими за ними основними та оборотними засобами, трудовими та матеріальними ресурсами, здійснювати свою діяльність на основі господарського розрахунку в межах прав, наданих комбінатом, укладати від імені комбінату господарські договори, вести відокремлений бухгалтерський облік.

В хімічній промисловості мають місце також науково-виробничі обєднання, мета яких впровадження досягнень НТП в галузі. Їх основні функції повязані зі створенням нових матеріалів , техніки та технології виробництва продукції. В склад НВО входять науково-дослідні, конструкторські та технологічні підрозділи, опитні заводи.

З усіх форм комбінування найбільшою ефективністю відзначаются комбінування на основі комплексного використання сировини хімічної та інших галузей.

Найбільш характерні форми спеціалізації та хімічної промисловості є предметна, технологічна чи змішана при виробництві азотної та сірчаної кислоти. На розміщення хімічних виробництв впливають наступні фактори:

  • сировинний (більша частина хімічних виробництв матеріаломісткі виробництва, а більшість видів сировини та матеріалів в хімічній промисловості важко транспортуванспортувати),

  • паливно-енергетичний (виробництво пластмас, синтетичних смол)

  • водний (основні споживачі води – виробництво хімічних волокон, продукція основної хімії, пластмас, сінтетичних смол);

  • екологічний є

Стадіями хімічного виробництва є:

  1. видобуток корисних копалин чи отримання сировини з інших галузей;

  2. збагачення;

  3. виробництво продукції

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]