Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 5.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
62.98 Кб
Скачать
  1. Сировинна та паливно-енергетична база хімічної промисловості

В хімічній промисловості застосовуються наступні види сировини:

- промислова – продукти добувних та обробних галузей, відходи промислових виробництв та продукти власної галузі;

- сільськогосподарська - первинне (зерно, технічні культури, шерсть, шкіра, молоко), переробка (мука, обробка шкіри, обробка волокон)

- природна – вода та повітря (вода як реагент у виробництві кислот та луги, як сировина для вилучення з неї продуктів хімічного виробництва, воздух – як хімічний елемент в технологічних процесах отримання сірчаної, азотної, оцтової кислоти, закису етилену, фенолу, ацетону тощо, як сировина при отриманні кислороду , азоту та інертних газів)

В хімічній промислвості виокремлюють наступні види продукцій:

- вихідні речовини – є результатом попередньої хімічної переробки сировини, самостійного їх використання

- поліпродукти – використання в якості сировинидля виробництва інших продуктів хімічної продукції

- готові продукти, що використовуються самостійно

Основним видом сировини є синтетична сировина – гірничо-хімічна, паливно-енергетична, гідромінеральна.

Залежі калійних солей – Прикарпаття – сировина для виробництва добрив; магнієва сіль – Днбас (Артемовське, Славянське родовища), Крим (Солотвинське); солі магнія, брома, натрія – Сіваш, самородна сіра – Львівська область; графіт – Побужжя (Заваловське родовище), газ – Харківська, Сумська, Полтавська, Дніпропетровська обл., Прикарпаття, нафта – Черкаська, Полтавська, Сумська області, Крим, Карпати, вугілля – Донбас.

Паливо в хімічній промисловості складає в структурі витрат – 1,5-9%. Найбільш енергомісткою є азотна промисловість, виробництво полімерів. Теплова та електроенергія використовуються на технологічні цілі та для приведення в рух двигунів – основні види енергії, Крім основних використовуються вторинні – тепло в результаті хімічних реакцій, відпрацьований пар, тепло відведених газів.

Хімічне виробництво за ознакою споживання енергоресурсів поділяють на групи:

  • хім виробництво з витратами енергоресурсів не менше 2 т ум. палива на т готової продукції – штучний шовк, ацетилен, поліетилен низького тиску, лавсан, оцтова кислота

  • . хім виробництво з витратами енергоресурсів від 1 до 2 т ум. палива на т готової продукції – сода каустична, поліетилен високого тиску, аміак, карбід кальцію, хлорид алюмінію;

  • хім виробництво з витратами енергоресурсів до 1 т ум. палива на т готової продукції – хлороформ, азотна кислота, аміак, селитра, полістирол, смоли, суперфосфат.

Потреба хімічного підприємства в енергоресурсах розраховується за нормами, диференційованими за кожним експлуатаційним обєктом.

Вода в хімічному виробництві застосовується для охолодження установок та пристроїв, для їх промивання, приготування розчинів. Найбільш водомісткі – підприємства органічного синтезу. Особливості хімічного виробництва – високі вимоги до якості води – температурі, сольовому складу, наявності домішок. Велике значення набуває очищення води та зворотнє водопостачання.

Хімічна продукція поділяється на неводомістку (простий та подвійний суперфосфат, хлор, каустична сода, сульфат амонія, лаки, емалі), середньої водомісткості (анілін, смола, бромісте залізо), великої водомісткості (аміак з природного газу, ацкетилен, органічне скло, етилен, пропилен, поліетил та поліпропилен.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]