Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 5.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
62.98 Кб
Скачать
  1. Використання виробничих фондів на підприємствах хімічної промисловості

В хімічній промисловості ОВФ складають близько 90% вартості виробничих фоднів. Водночас різні галузі хімічної промисловості мають неоднакове співвідношення між основними та оборотними виробничими фондами, що залежить від специфіки виробництва конкретного виду хімічної продукції. В галузях з високим споживанням дорогої сировини при нескладній техніці (лакофарбова промисловість, виробництво товарів побутової хімії) питома вага ОВФ надзвичайно високою.

Відмінність ОВФ хімічної промисловості від інших галузей не лише за структурою ОВФ, але й за їх складом:

  • будівлі – виробничі корпуси, склади, виробничі лабораторії;

  • споруди – резервуари, дороги, мости, плотини, бункери тощо;

  • передавальні пристрої – нафтопроводи, газопроводи, водомережі, електромережі, тепломережі

  • силові машини – електрогенератори, парові котли, повітряні компресори;

  • робочі машини – апарати, колони, компресори, сушарки, конвейєри, підйомно-транспортні механізми

  • інші – не відрізняються від інших галузей економіки

Структура ОВФ залежить від специфіки кожної галузі хімічної промисловості. Для галузей, що застосовують складне обладнання (азотна, зімічних волокон, пластмас, резиново-асбестова) характерною є висока питома вага активної частини ОВФ.

Впровадження досягнень НТП підвищує питому вагу активної частини ОВФ в хімічній промисловості. Особливістю ОВФ хімічної промисловості є більш високим темпом оновлення та прискореним фізичним зносом ОВФ, спричинений специфікою хімічного виробництва, яке протікає в середовищі підвищеної агресивності.

Характерною особливістю хімічної промисловості є висока фондоозброєність, що пояснюється наявністю обладнання високої вартості та використанням технологічних процесів, які не потребують високих витрат праці (апаратурні операції).

Оборотні засоби хімічної промисловості характеризуються високою питомою вагою оборотних фондів в їх загальній вартості (70%). Причому, в структурі оборотних виробничих фондів найбільшу питому вагу складають природні запаси (50-60%).

Обсяг оборотних засобів в галузях хімічної промисловості планується відповідно до розроблених на кожному підприємстві нормативами оборотних засобів. Основним є метод прямого розрахунку.

Хімічна промисловість відрізняється більш швидкою оборотністю оборотних засобів, ніж вся промисловість.

Потреба в матеріалах розраховується за нормами на випуск продукції, що враховують особливості хімічного виробництва. Потреба в паливі та енергії розраховується в калоріях номінального палива з використанням перевідних коефіцієнтів (еквівалентів).

НТП в хімічній промисловості особливо помітен. Постійно розширяється асортимент виготовленої продукції, створюються нові види та марки хімічних матеріалів. Однією з завдань НТП в хімічній промисловості є зниження енергомісткості продукції, а значить створення, вдосконалення технології хімічного виробництва.

В хімічній промисловості розроблені та впроваджені системи автоматизації для ряда технологічних процесів на базі компьютерної техніки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]