Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
politekonomiya.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
417.79 Кб
Скачать

29. Функції пе

1.Пізнавальна (вивчає, пояснює процеси та явища економ. життя досліджує умови та характер функціонування суспільного виробництва та вплив на соц.. процеси);

2.Теоретична (розкриває закони що управляють госп процесами і обґрунтовує механізм дії);

3.Практична (розробляє рекомендації, концепції, програми)

4.Ідеологічна (формування в людей сучасного економічного мислення);

5.Методологічна (є теоретичним фундаментом всіх економ. наук)

30.Підприємство як субєкт ринкової економіки: зміст, види й основні ознаки

П/п — це організаційно відокремлена і екон самостійна основна (первинна) ланка виробничої сфери народного господарства, що виготовляє продукцію (виконує роботу або надає платні послуги).

П/п як основний суб'єкт ринкової економіки має самостійний баланс, розрахунковий рахунок у банку, печатку з назвою фірми, товарний знак. Як самостійна економічна одиниця підприємство, виходячи із своїх інтересів (одержання прибутків) і виробничих можливостей, визначає, як і для кого виробляти. У зв'язку з цим п/п виконує такі функції: організаційну (зводиться до забезпечення виробництва товарів і послуг, реалізації їх); відтворювальну (це інвестування (спрямування) капіталу на розвиток, оновлення, розширення всіх його підрозділів); соціальну (полягає у задоволенні потреб споживачів у певних сферах) .

Види підприємств: За галузями промислові; с/г; «будівельні; транспортні; торговельні; лізингові; банківські

За видом діяльності: виробничі, фінансові, посередницькі, страхові.

За формою власності: приватне підприємство; підприємство колективної власності; комунальне підприємство; державне п/п; п/п, засноване на змішаній формі власності.

За способом утворення (заснування): унітарні підприємства; корпоративні підприємства.

За розмірами: малі п/п; середні п/п; великі.

Діяльність регулюється: Господарським кодексом України; Цивільним кодексом України; Законом України "Про господарські товариства"; статутом або установчим договором.

31.Капітал як матеріальна основа підприємницької діяльності. Кругооборот і оборот капіталу.

Кінцевою метою та рушійним мотивом підприємницької діяльності є прибуток.Рух капіталу в межах кругообороту поділяється на три стадії.

  1. капітал виступає у грошовій формі і використовується на купівлю засобів в-ва і робочої сили;

  2. здійснюється процес виробництва і створення додаткової вартості;

  3. відбувається реалізація новоствореного товару, вартість якого містить додаткову вартість.

З метою реалізації додаткової вартості капітал має перебувати у постійному кругообігу, що є оборотом капіталу. Швидкість обороту капіталу вимірюється числом оборотів, що він здійснює за рік. Основний капітал це та частка виробничого капіталу (приміщення, споруди, верстати, обладнання), які беруть участь у в-ві та переносять свою вартість на новостворений продукт частково.

Оборотний капітал це та частка виробничого капіталу (предмети праці й робоча сила), яка, беручи участь у виробництві, переносить всю свою вартість на новостворений продукт повністю за один раз.

 Основний капітал не вічний, він зношується. Фізичний знос - це матеріальне зношування машин, інструментів, будинків і споруд та інших засобів праці за час їхнього функціонування в процесі виробництва або невикористання.Моральний знос - це передчасна втрата капіталом його вартості або зменшення її. Кругооборот і оборот капіталу

Перш ніж почати процес виготовлення товарів та послуг, п/п повинен мати певну суму грошей. Але перетворення грошей на грошовий капітал відбудеться лише тоді, коли ці гроші будуть пущені в оборот з метою отримання прибутку.Після цього п/п закуповує необхідні засоби в-ва і роб. силу, внаслідок чого відбувається перетворення грошового капіталу на продуктивний, що означає першу стадію руху капіталу далі здійснюється в процесі в-ва, результатом її є виготовлення товару,потім відбувається реалізація товару, і товарний капітал перетворюється на грошовий. Кругооборот капіталу - безперервний рух капіталу, в якому він послідовно перетворюється з однієї форми на іншу і повертається до вихідної точки з приростом. Форми капіталу: продуктивний, торговельний і грошовий. Проте рух капіталу не обмежується лише кругооборотом. Оборот капіталу — кругооборот капіталу, який розглядається не як одиничний акт, а як процес, що постійно повторюється.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]