Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
politekonomiya.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
417.79 Кб
Скачать

48.Акції та облігації,їх роль у функціонуванні корпорацій. Курс акцій. Дивіденти.

Акція — вид цінних паперів, що являє собою свідоцтво про власність на визначену частку статутного капіталу акціонерного

товариства і надає її власнику певні права, зокрема: право на участь в управлінні товариством, право на частину прибутку товариства у випадку його розподілу (дивіденд), а у випадку ліквідації — на частину залишкової вартості підприємства.

Облігація— емісійний цінний папір, що засвідчує внесення її власником грошових коштів і підтверджує зобов'язання відшкодувати йому номінальну вартість цього цінного паперу в передбачений в ньому строк з виплатою фіксованого відсотка.Облігації усіх видів розповсюджуються серед підприємств і громадян на добровільних засадах.

Курс акцій – ціна, за якою акції котируються і продаються на фондовій біржі.

Дивіденд частину від загальної суми чистого прибутку підприємства, щорічно розподіляється між його власниками у відповідності з належними їм частками у капіталі підприємства.

Дивіденд по простих акціях варіюється в залежності від розміру прибутку акціонерного товариства, за привілейованими акціями дивіденд виплачується в розмірі, заздалегідь встановленого фіксованого відсотка до їх номінальної вартості. Дивіденд може виплачуватися як грошима, так і майном та іншими цінними паперами.

Дивіденд - це платіж, який здійснюється юридичною особою на користь його власників у зв'язку з розподілом прибутку підприємства. Термін та порядок виплати дивідендів, а також визначення порядку покриття збитків належить до виключної компетенції загальних зборів засновників компанії, тобто рішення про виплату дивідендів і про терміни їх виплати може бути прийнято тільки власниками. Нарахування та виплата дивідендів, як правило, проводиться раз на рік за підсумками календарного року.

49. Акц тов в Україні формувалися трьома основними шляхами: роздержавлення

існуючих державних підприємств, створення нових акціонерних товариств юридичними та фізичними особами і реорганізація існуючих недержавних юридичних осіб (приватних та колективних підприємств) у господарські товариства корпоративного типу. Тобто, можна зробити висновок, що переважна більшість АТ, які функціонують в Україні утворені в процесі приватизації та корпоратизації держ підпр. В умовах ринкової економіки проблема фінансового забезпечення бізнесу є однією із найбільш важливих і складних. Перед менеджментом постають питання, як притягнути більше капіталу на вигідних умовах. На даному етапі розвитку економіки більшість підприємств не можуть обійтися без банківського кредиту, який відноситься до найбільш дорогого виду залучення ресурсів. Фондова біржа в Україні не набула достатнього поширення і не відіграє суттєвої ролі у розвитку і функціонуванні вітчизняної економіки. Аналіз обсягів розміщення емісій акцій показав, що пожвавлення ринку цінних паперів відбувається кожні три роки. Подальший розвиток вітчизняного акціонерного сектора можливий за рахунок підвищення ефективності діяльності АТ і тим самим зростання ліквідності їх акцій та ширшого використання можливостей фондової біржі щодо залучення грошових коштів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]