Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
politekonomiya.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
417.79 Кб
Скачать

21.Види цінової еластичності попиту, їх практичне значення та графічне вираження

Еластичність – це здатність однієї економічної змінної реагувати на зміни, що відбулися в іншій економічній змінній.

Кількісно еластичність вимірюється показником, який наз. коефіцієнт еластичності (Е).

Розрізняють еластичність попиту за ціною, доходом і перехресну еластичність.

Еластичність попиту за ціною показує, на скільки відсотків зміниться обсяг попиту, якщо ціна зміниться на один відсоток.

- коефіцієнт еластичного попиту за ціною

- зміна обсягу попиту

- первинний обсяг попиту

- приріст ціни;

Якщо зміна ціни на 1% викликає зміну обсягу попиту, що перевищує 1%, то це свідчить про наявність еластичного попиту

  • Якщо зміна ціни на 1% викликає зміну обсягу попиту, що менше за 1%, то це свідчить про наявність нееластичного попиту

  • Якщо зміна ціни на 1% викликає таку саму зміну обсягу попиту, то наявна одинична еластичність попиту

  • Якщо зміна ціни не впливає на зміну обсягу попиту, то має місце абсолютно нееластичний попит

  • Якщо нескінченна мала зміна ціни призводить до нескінченного зростання обсягу попиту, то існує абсолютно еластичний попит

22.Діалектична взаємодія попиту і пропозиції. Ціна ринкової рівноваги

Ситуація на ринку, коли підприємці пропонують за певною ціною стільки товарів, скільки споживачі готові купити, називають ринковою рівновагою.

Ринкова рівновага має місце тоді, коли попит і пропозиція за певної ціни є урівноваженими. На графіку ринкова рівновага зображена точкою N, де перетинаються крива попиту (D) та пропозиції (S). Цій точці відповідає рівноважна ціна та рівноважний обсяг попиту і пропозиції

Рівноважна ціна - це ціна, за якою внаслідок дії конкурентних сил продавці пропонують стільки товару, скільки покупці готові купити. Якщо ціна підніметься вище рівноважного рівня, тобто зміститься вгору до точки, то на ринку відбудуться такі зміни: обсяг попиту зменшиться, а пропозиція зросте.

Утвориться надлишок запропонованих товарів.

Якщо ж ціна опуститься нижче рівноважного рівня, то попит зросте , а пропозиція зменшиться.

Утвориться дефіцит товарів на ринку.

Ціна рівноваги означає, що покупці зорієнтовані продовжувати купувати товар у тих обсягах, у яких виробники погоджуються постачати їх на ринок.

23.Конкуренція та її роль у функціонуванні ринкової економікиКонкуренція – економічне суперництво, боротьба між суб’єктами господарської діяльності за кращі умови виробництва і реалізації товарів та послуг з метою отримання якомога більшого прибутку. Завдання конкуренції – суперництво ринкових суб’єктів за реалізацію власних інтересів шляхом набуття економічних конкурентних переваг порівняно зі своїми суперниками.

Основні умови виникнення та існування конкуренції: наявність на ринку необмеженої к-ті незалежних виробників і покупців товарів або ресурсів ;свобода виробників щодо вибору господарської діяльності;абсолютно вільний доступ економ. суб’єктів до ринку та вільний вихід з нього;певна відповідність між попитом та пропозицією;відсутність угод між постачальниками та споживачами ресурсів, які можуть обмежити конкуренцію.

Негативні риси конкуренції полягають в тому, що дрібні виробники витісняються великим капіталом: одні збагачуються, інші розоряються, посилюється соціальне і майнове розшарування населення, зростає безробіття, посилюється інфляція.

Позитивні риси конкуренції. Вона є рушійною силою ринкової економіки. В умовах конкуренції перемагає той, хто створює якісну продукцію при найменших витратах виробництва завдяки використанню науково-технічних досягнень, передової організації виробництва. Конкуренція корисна для суспільства, вона стимулює економію матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, спонукає постійно оновлювати асортимент продукції, що випускається, стежити за досягненнями науково-технічного прогресу і швидко впроваджувати їх у виробництво.

Види економічної конкуренції

За галузево-територіальною ознакою: Внутрішньогалузева; Міжгалузева; Міжнародна;

За кількістю суб'єктів ринку та ступенем їх конкурентної сили: Досконала (чиста); Недосконала (монополія, монополістична конкуренція, олігополія);

За методами конкурентної боротьби: цінова ;нецінова; чесна; нечесна;

Роль конкуренції у ринковій економіці:

Функція регулювання.  Функція мотивації. 

Функція розподілу Функція контролю. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]