Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
123.rtf
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
451.02 Кб
Скачать

25)Динаміка і стадії розвитку колективу. Система перспективних ліній. Традиції колективу.

Теорію розв. колективу розробив Макаренко:1. становлення колективу. Ознаки: члени кол. недостатньо знають один одного; слабка згуртованість і організованість;відсутня взаємодопомога, ініціатива, спільна мета і актив. Напрямки: вивчення членів кол.; введення одних пед. вимог; постановка мети і конкретних завдань; безпосереднє керівництво д-сті;визначення доручень, активістів. Завершення І стадії: визначився і почав працювати актив; є спільна мета і спільна д-сть по її організації.2. стадія впливу активу, що поступово посилюється. Ознаки: актив підтримуї вихователя; більшість підкор. меншості; усвідомлення завдань всіма. Напрямки: подальше вивчення учнів;вплив на кол. через актив; підтримка ініціативи активу; навчання активістів певним функціям; спільна з активом д-сть визначає перспективи.3. стадія розв. колективу. Ознаки: вирішальна роль громадської думки; меншість підкор. більшості; прояв самосвідомості у поведінці;кожний діє в інтересах класу. Напрямки: створ. системи перспективних ліній; самостійне викон. доручень, право кол. самост. вирішувати деякі питання 4. ідеальна стадія. Коли учень сам ставить до себе вимоги дотримуватися моральних норм. «система перспективних ліній» Макаренка допомагає вчителю намічати перспективні шляхи своїм вихованцям, викликати до життя ту «завтрашню радість », без якої людина« не може жити на світі », вчить організовуватижиття і діяльність колективу учнів так, щоб у самому звичайному справі небуло буденності, сірості.Таким чином, «система перспективних ліній» покликана не тільки викликати прагнення людини до все більш цінним трудовим перспектив, але йбудити його мрію про високі моральні вершинах.

26) Поняття про науковий світогляд, його основні риси, шляхи формування.

Науковий світогляд — цілісна система наукових, філософських, політичних, моральних, правових, естетичних понять, поглядів, переконань і почуттів, які визначають ставлення людини до навколишньої дійсності й самої себе.

Зміст наукового світогляду становлять погляди і переконання, що сформувалися на базі знань про природу та суспільство й стали внутрішньою позицією особистості.Ще однією прикметною особливістю наукового світогляду є здатність до теоретичного мислення.Для наукового світогляду характерна наукова картина світу — система уявлень про найзагальніші закони будови й розвитку Всесвіту та його окремих частин, що дає змогу на основі наукових даних про тенденції розвитку природних і суспільних явищ передбачати їх майбутнє (так, астрономи визначають наступне затемнення Сонця, вчені геофізики прогнозують землетруси тощо).Науковий світогляд виявляється у поведінці людини і визначається не тільки наявністю у свідомості наукових понять, законів, теорій, а й готовністю обстоювати свої ідеали, погляди, переконаністю у правильності своєї щоденної поведінки, діяльності. «Переконання — вважав В. Сухомлинський, — це не лише усвідомлення людиною істинності світоглядних та моральних понять, а й особиста її готовність діяти відповідно до цих правил і понять. Переконаність ми спостерігаємо тоді, коли діяльність людини мотивується світоглядом, коли істинність того чи іншого поняття не тільки не викликає в людини сумнівів, а й формує її суб'єктивний стан, її особисте ставлення до істини».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]