Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
123.rtf
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
451.02 Кб
Скачать

86)Гуманітаризація і гуманізація педагогічного процесу в школі.

ГУМАНІТАРИЗАЦІЯ – це сутністно нові пріоритети у формуванні змісту освіти, організації навчально-виховного процесу у змісті освіти знаходять відбиття ті складові культури, які є основою формування особистості. Автори Концепції “Гуманітаризація загальної середньої освіти” (С.У.Гончаренко, Ю.І.Мальований. – К., 1994) аргументовано доводять, що основою змісту освіти мають бути знання не про суспільні явища і, зокрема, людини як “сукупності всіх суспільних відносин”, а комплекс знань з проблем розвитку людини, її самоцінності, єдності з Природою, Світом, Всесвітом, прагнення до вищих цінностей ідеалу Смислу, Істини, Добра й Краси, ставлення до іншої людини як безумовної цінності. Це мають бути наукові знання, які допоможуть дитині згодом розібратися в світі, стануть основою формування її духовності.Гуманітаризація освіти передбачає також удосконалення методів навчання й виховання.

Головним є раннє виявлення здібностей дітей і їх цілеспрямований розвиток. Визначальним фактором розвитку дитини є діяльнісний підхід, відмова від механічного засвоєння знань, формування умінь самостійно “здобувати” їх.

ГУМАНІЗАЦІЯ полягає у повороті освітнього закладу до особистості дитини, визнання її права на вільний розвиток, забезпечення сприятливих умов для виявлення і розвитку задатків і здібностей кожної дитини на основі поваги і довіри, відмова від авторитаризму і тиску.

87).Шляхи підвищення ролі виховання в розвитку і формуванні особистості в світлі Концепції національного виховання.

Завдяки інтеріоризації зовнішні факти людської поведінки переходять в усталені внутрішні якості особистості. Результати виховного процесу значною мірою залежать від індивідуальних особливостей вихованців, їх ставлення до навколишньої дійсності, насамперед до спрямованих на них виховних впливів, їх взаємин з однолітками, дорослими, ставлення до педагогів і батьків. Оскільки школярі різняться індивідуальними особливостями, то й результати їх виховання різні.Підвищення результативності виховного процесу завжди було актуальним питанням. Нині школа прагне долати формалізм, удосконалювати виховну діяльність педагогічних колективів.Подолання формалізму у виховній роботі школи можливе завдяки уникненню безсистемності, усуненню заорганізованості учнів безліччю непотрібних заходів.

Механізм виконання Концепції передбачає координацію зусиль Міністерства освіти й науки України, органів влади та місцевого самоврядування, професорсько-викладацького і студентського складу вищого навчального закладу, представників громадських організацій, засобів масової інформації....

88)Удосконалення спільної виховної роботи школи, сім'ї та громадськості у відповідності Концепції національного виховання.

Сім'я є природним середовищем первинної соціалізації дитини, джерелом її матеріальної та емоційної підтримки, засобом збереження і передання культурних цінностей від покоління до покоління.Оскільки мета виховання підростаючого покоління — формування всебічно розвиненої особистості, сім'я, як і школа, здійснює моральне, розумове, трудове, естетичне і фізичне виховання.Важлива умова ефективної навчально-виховної роботи — єдність школи і сім'ї, якої досягають за умови, що школа постійно працює над підвищенням рівня психолого-педагогічної обізнаності батьків, їх педагогічної культури.Для успішного виховання підростаючого покоління важливо, щоб його оточувала атмосфера поваги до моральних норм поведінки, щоб діти бачили нетерпиме ставлення до порушників цих норм. Цього досягають за умови, що у виховному процесі в школі, крім педагогів, беруть участь батьки, громадські організації, правоохоронні органи та інші державні установи.Значну допомогу у вихованні школярів і в роботі з батьками надають батьківські комітети.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]