Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінальне право Госи Документ Microsoft Offic...docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
69.76 Кб
Скачать

16)Розбещення неповнолітніх

Розбещення неповнолітніх 1. Вчинення розпусних дій щодо особи, яка не досягла шістнадцятирічного віку, - караються арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років. 2. Ті самі дії, вчинені щодо малолітньої особи або батьком, матір'ю або особою, що їх замінює, - караються обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на строк до трьох років. об'єкт злочину - статева недоторканість і нормальний фізичний, психічний і соціальний розвиток неповнолітніх. об'єктивної сторони злочин виражається у вчиненні розпусних дій сексуального характеру, здатних викликати фізичне і моральне розбещення неповнолітніх. Розпусні дії можуть бути як фізичними, так і інтелектуальними. Суб'єктом злочину виступає особа чоловічої або жіночої статі, яка досягла 16-річного віку. Винний і потерпілий можуть бути особами як однієї, так і різної статі. Суб'єктивна сторона злочину характеризується прямим умислом.

17) Державна зрада. Шпигунство. Захоплення заручників.

1. Державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їхнім представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України,- карається позбавленням волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років. 2. Звільняється від кримінальної відповідальності громадянин України, якщо він на виконання злочинного завдання іноземної держави, іноземної організації або їх представників ніяких дій не вчинив і добровільно заявив органам державної влади про свій зв'язок з ними та про отримане завдання. Об'єктом злочину є державна безпека України у будь-якій її сфері, об'єктивної сторони державна зрада може виявитися у таких формах: 1) перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту; 2) шпигунство; 3) надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України. Суб'єктом державної зради у будь-якій її формі може бути тільки громадянин України, який досяг 16-річного віку. Суб'єктивна сторона державної зради характеризується виною у вигляді прямого умислу.

Шпигунство - це передача або збирання з метою передачі іноземній державі, іноземній організації або їх представникам відомостей, що становлять державну таємницю, якщо ці дії вчинені іноземцем або особою без громадянства. Безпосереднім об'єктом злочину є державна безпека України в інформаційній, а також політичній, економічній, воєнній і науково-технологічній сферах.

Предметом шпигунства є відомості, що становлять державну таємницю, які матеріалізовані у відповідному документі чи виробі. об'єктивної сторони шпигунство полягає у таких діях; 1) передача іноземній державі, іноземній організації або їх представникам відомостей, що становлять державну таємницю; 2) збирання з метою передачі іноземній державі, іноземній організації або їх представникам відомостей, що становлять державну таємницю. Захоплення заручника —це його викрадання, яке може бути таємним або відкритим; воно може бути вчиненим шляхом обману; може супроводжуватися насильством, в тому числі із застосуванням зброї або може обійтися без такого насильства Захоплення заручників Захоплення або тримання особи як заручника з метою спонукання родичів затриманого, державної або іншої установи, підприємства чи організації, фізичної або службової особи до вчинення чи утримання від вчинення будь-якої дії як умови звільнення заручника — карається позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років. якщо вони були вчинені щодо неповнолітнього або організованою групою, або були поєднані з погрозою знищення людей, або такі, що спричинили тяжкі наслідки, — караються позбавленням волі на строк від семи до п'ятнадцяти років. Об'єктом злочину є не тільки особиста воля, а й особиста безпека особи, захопленої як заручник. Об'єктивна сторонаполягає в захопленні (1) або триманні особи (2) як заручника. За конструкцією об'єктивної сторони склад цього злочину — формальний , Суб'єктивна сторона— прямий умисел. Суб'єкт злочину — будь-яка особа, яка досягла 14-річного віку.

18)Поняття та види вбивств. Поняття та види тілесних ушкоджень. Звалтування.

Вбивство - умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині. Суб'єкт вбивства — будь-яка особа, яка досягла 14-ти років. Об'єктом вбивства є життя людини.м вбивства передбачає ретельне дослідження його мотивів і мети.

Види вбивств. За суб'єктивною стороною розрізняють вбивства умисні і вбивства через необережність . У свою чергу умисні вбивства розрізняються за ступенем своєї суспільної небезпеки (тяжкості) на три види: так зване просте вбивство, тобто вчинене без обтяжуючих чи пом'якшуючих обставин , вчинене за обтяжуючих обставин, так зване кваліфіковане і вчинене за пом'якшуючих обставин, так зване привілейоване вбивство. Цей розподіл має дуже важливе практичне значення, оскільки у разі вчинення умисного вбивства за наявності як обтяжуючих, так і пом'якшуючих обставин, вчинення належить кваліфікувати як вбивство за пом'якшуючих обставин. Тілесне ушкодження (ТУ) - це протиправне заподіяння шкоди здоров'ю іншої людини, що виражається в порушенні анатомічної цілості або фізичної функції органів і тканин тіла людини. Види: умисне тяжке умисне середньої тяжкості , умисне тяжке ТУ, заподіяне у стані сильного душевного хвилювання, умисне заподіяння тяжких тілесних ушкоджень у разі перевищення меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця , умисне легке , необережне тяжке або середньої тяжкості , Спец. видом ТУ є зараження ВІЛ чи ін. невиліковної інфекційної хвороби і зараження венеричною хворобою Об'єктом тілесного ушкодження є здоров'я людини. Будь-яке ТУ заподіює певну шкоду здоров'ю людини. Здоров'я людини як об'єкт ТУ може виступати з моменту початку родового процесу. З об'єктивної сторони ТУ може бути заподіяне дією або бездіяльністю винного. Суб'єктивна сторона тілесних ушкоджень може виражатися в умисній і необережній вині. Зґвалтува́ння — вчинення статевого акту без добровільної згоди одного з партнерів. Є одним із статевих злочинів. Найчастіше відбувається із застосуванням фізичного насильства чи погрозою його застосування. Примус може відбуватися з використанням психологічного тиску й без застосування фізичної сили. У цьому випадку найчастіше використовується залежність жертви від насильника (економічна, соціальна, психологічна). Можливе використання безпорадного стану жертви - несвідомого стану, сильного алкогольного сп'яніння, психічного розладу.об'єкт злочину- статева свобода чи статева недоторканість особи. Потерпілою від злочину може бути особа як жіночої, так і чоловічої статі. об'єктивної сторони зґвалтування полягає у статевих зносинах, які поєднуються із: 1) застосуванням фізичного насильства; 2) погрозою його застосування (воля потерпілої особи придушується) або 3) з використанням безпорадного стану потерпілої особи. Суб'єктом злочину є осудна особа чоловічої або жіночої статі, яка досягла 14-річного віку. Суб'єктивна сторона зґвалтування характеризується прямих умислом.

19)Розкрадання чужого майна шляхом крадіжки. Вимагання.

Крадіжка (таємне викрадення чужого майна) — це викрадення, здійснюючи яке, винна особа вважає, що робить це непомітно для потерпілого чи інших осіб. Крадіжка є різновидом викрадення, вирізняючись з-поміж інших видів викрадення спосіб вилучення майна — таємністю. Таємність як ознака полягає у тому, що особа, яка вчиняє крадіжку, вважає, що вилучає майно непомітно для потерпілого. Істотним моментом є саме факт усвідомлення таємності злочинцем, навіть коли таку крадіжку помічав потерпілий чи інші особи, а злочинець вважав, що діє непомітно від них — таке діяння залишатиметься саме крадіжкою. За Кримінальним кодексом України крадіжка є злочином проти власності. Крадіжка, поєднана з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище або що завдала значної шкоди потерпілому. Об’єкт злочину – право власності, зміст якого становлять володіння, користування і розпоряджання своїм майном.

Об’єктивна сторона полягає у таємному викраденні чужого майна, що виражається у такому алгоритмі:1) діяння; 2) наслідок – у вигляді втрати власником майна; 3) причинний зв’язок.

Обов’язкова ознака – спосіб: таємно .Таємним визнається таке викрадення, здійснюючи яке, винна особа вважає, що робить це непомітно для потерпілих чи інших осіб.Чужим слід визнавати майно, яке не перебуває у власності чи законному володінні винного. Суб’єктом злочину може бути осудна особа, яка досягла 14-річного віку. Суб’єктивна сторона крадіжки характеризується прямим умислом на заволодіння чужим майном. Обов’язковою ознакою суб’єктивної сторони крадіжки є корисливий мотив. Кваліфікованими видами крадіжки є вчинення й: 1) повторно; 2) за попередньою змовою групою осіб; 3) у великих розмірах; 4) в особливо великих розмірах; 5) організованою групою, а також крадіжка: 6) поєднана з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище; 7) що завдала значної шкоди потерпілому. Вимагання Вимога передачі чужого майна чи права на майно або вчинення будь-яких дій майнового характеру з погрозою насильства над потерпілим чи його близькими родичами, обмеження прав, свобод або законних інтересів цих осіб, пошкодження чи знищення їхнього майна або майна, що перебуває в їхньому віданні чи під охороною, або розголошення відомостей, які потерпілий чи його близькі родичі бажають зберегти в таємниці (вимагання). Основним безпосереднім об’єктом вимагання є право власності, а його додатковими обов’язковими об’єктами виступають психічна та фізична недоторканість особи, її особиста свобода, здоров’я. Додатковими факультативними об’єктами злочину можуть бути честь, гідність, право на таємницю приватного життя та інші права громадян.Предметом злочину може бути як майно, так і право на нього, а також будь-які дії майнового характеру. З об’єктивної сторони вимагання характеризується двома взаємопов’язаними діями: 1) пред’явленням майнової вимоги; 2) погрозою застосування насильства, знищення або пошкодження майна, заподіяння іншої шкоди. . Суб’єктом злочину може бути осудна особа, яка на момент його вчинення досягла 14-річного віку. Суб’єктивна сторона вимагання характеризується прямим умислом. Вимагання – це корисливий злочин. При його вчиненні винний має за мету незаконно одержати чуже майно, право на нього або добитися вчинення потерпілим інших дій майнового характеру. Кваліфікованими і особливо кваліфікованими видами злочину закон визнає вимагання: 1) вчинене повторно; 2) за попередньою змовою групою осіб; 3) службовою особою з використанням свого службового становища; 4) з погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень; 5) з пошкодженням чи знищенням майна .

20) Умисне знищення або пошкодження майна.

Знищення або пошкодження майна — це приведення його у повну непридатність для використання за цільовим призначенням. Внаслідок знищення майна воно перестає існувати або повністю втрачає свою цінність. Матеріальні збитки власнику можуть бути спричинені не лише внаслідок розкрадання майна та інших корисливих посягань, але і шляхом умисного знищення або пошкодження майна. Умисне знищення або пошкодження майна визнається простим, якщо воно вчинене способом, що не є загально-небезпечним, Відповідальність за умисне знищення або пошкодження державного чи колективного майна диференційована в залежності від способу вчинення злочину і шкідливих наслідків, що настали. Виходячи з цього, в ст. 89 КК України розрізняють три види цього складу: 1) простий, 2) тяжкий (кваліфікований), 3} особливо тяжкий. Безпосереднім об'єктом цього злочину є відносини власності з належності матеріальних благ (при знищенні майна) і використання матеріальних благ (при пошкодженні майна).Додатковим об'єктом умисного знищення чи пошкодження чужого майна. Предмет злочину — майно, що належить державним, комунальним організаціям, а також приватне майно. . Об'єктивна сторона цього злочину полягає у знищенні або пошкодженні чужого майна, що заподіяло шкоду у великих розмірах. Суб'єктивна сторона характеризується умисною формою вини — прямий або непрямий умисел. Суб'єктзлочину — будь-яка особа, яка досягла 16-річного віку, а за ч. 2 ст. 194 КК — особа, яка досягла 14-річиого віку.

21)Контрабанда., тобто переміщення товарів через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю, вчинене у великих розмірах, а також незаконне переміщення історичних та культурних цінностей, отруйних, сильнодіючих, вибухових речовин, радіоактивних матеріалів, зброї та боєприпасів (крім гладкоствольної мисливської зброї та бойових припасів до неї), а так само контрабанда стратегічно важливих сировинних товарів, щодо яких законодавством встановлено відповідні правила вивезення за межі України. Об’єкт – суспільні відносини, що забезпечують нормальний товарообіг через митний кордон і внесення до бюджету мита і зборів. Усі предмети контрабанди поділяються на дві групи: 1) предмети, яким притаманні спеціальні ознаки, що надають підстави для кваліфікації їх незаконного переміщення через митний кордон України за ст.201 незалежно від розміру контрабанди. 2) товари, які вільно обертаються в Україні і незаконне переміщення яких через митний кордон України утворює склад злочину. Об’єктивна сторона контрабанди виражається в діях, які полягають у незаконному переміщенні відповідних предметів через митний кордон України: 1) переміщення товарі поза митним контролем; 2) переміщення товарів з приховуванням від митного контролю. Склад злочину– формальний: закінчений з моменту переміщення митного кордону України. Суб’єктом злочину є осудна особа, яка досягла 16-річного віку, у т.ч. особа, яка користується правом дипломатичного імунітету. Суб’єктивна сторона злочину характеризується прямим умислом. Кваліфікуючими ознаками злочину є вчинення його: 1) за попередньою змовою групою осіб; 2) особою, раніше судимою за злочин.

22) Ухилення від сплати податків, зборів та обов’язкових інших платежів. Фіктивне підприємництво фіктивне банкрутство.

Умисне ухилення від сплати податків, зборів, інших обов’язкових

платежів, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства, установи,

організації, незалежно від форми власності або особою, що займається

підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи чи будь якою

іншою особою, яка зобов’язана їх сплачувати, якщо ці діяння призвели до

фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів

у значних розмірах об’єкт цього злочину — суспільні відносини у сфері державного регулювання оподаткування і формування прибуткової частини державного бюджету. Предметом цього злочину є податки, збори, інші обов’язкові платежі, що сплачуються як юридичними, так і фізичними особами. Під податком, збором (обов’язковим платежем) слід розуміти обов’язковий внесок до бюджету відповідного рівня або державного цільового фонду, який здійснюється платниками у порядку та на умовах, що визначаються законами України про оподаткування. Об’єктивна сторона цього злочину полягає в ухиленні від сплати податків, зборів, інших обов’язкових платежів, якщо ці діяння призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів у значних розмірах; у великих розмірах; або в особливо великих розмірах. Ухилення виражене в бездіяльності. Суб’єктивна сторона цього злочину — прямий умисел. Суб’єкт злочину — службові особи підприємства, установи, організації незалежно від форми власності, на які покладені обов’язки щодо ведення і подання документів, пов’язаних з обчисленням та сплатою обов’язкових платежів до бюджетів і державних цільових фондів, а також фізичні особи, якщо вони мають ознаку платника податків, у тому числі ті, які займаються підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи. Фіктивне підприємництво

тобто створення або придбання суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності або здійснення видів діяльності, щодо яких є заборона, об'єкт злочину — суспільні відносини в сфері підприємницької діяльності. Об'єктивна сторона цього злочину полягає у створенні або придбанні суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) для прикриття незаконної діяльності або здійснення видів діяльності, щодо яких є заборона. Створення суб'єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) полягає в його державній реєстрації. Суб'єкт підприємницької діяльності для прикриття незаконної або забороненої діяльності можуть створити як зареєстровані підприємці, так і інші особи за власними паспортами або за паспортами померлих громадян, за викраденими або знайденими паспортами, або паспортами на ім'я осіб, що дали згоду за плату або безоплатно зареєструвати юридичну особу на своє ім'я. Фіктивне банкрутство Завідомо неправдива офіційна заява громадянина — засновника або власника суб'єкта господарської діяльності, а також службової особи суб'єкта господарської діяльності, а так само громадянина — суб'єкта підприємницької діяльності про фінансову неспроможність виконання вимог з боку кредиторів і зобов'язань перед бюджетом, якщо такі дії завдали великої матеріальної шкоди кредиторам або державі, Об'єктом цього злочину є суспільні відносини у сфері виконання суб'єктами господарської діяльності своїх фінансових зобов'язань. Об'єктивну сторонузлочину характеризують: 1) діяння у вигляді неправдивої офіційної заяви про фінансову неспроможність виконання вимог з боку кредиторів і зобов'язань перед бюджетом; 2) наслідок — велика матеріальна шкода кредиторам або державі; 3) причинний зв'язок між діянням та наслідком. Суб'єктивна сторона злочину — умисел. Суб'єктом цього злочину може бути: 1) громадянин - засновник суб'єкта господарської діяльності, 2) власник суб'єкта господарської діяльності, 3) службова особа суб'єкта господарської діяльності, 4) громадянин -суб'єкт підприємницької діяльності.

23)Обман покупців та замовників. Порушення вимог законодавства про охорону праці. Бандитизм. Терористичний акт.

Обман покупців та замовників Умисне обмірювання, обважування, обраховування чи інший обман покупців або замовників під час реалізації товарів або надання послуг, якщо ці дії вчинені у значних розмірах. Об'єктом цього злочину є суспільні відносини у сфері реалізації товарів та надання послуг суб'єктами господарської діяльності. Додатковий об'єкт — власність покупців та замовників. Предметом злочину можуть бути товари (наприклад, при обважуванні) або гроші (наприклад, при обраховуванні). Об'єктивну сторону цього злочину характеризують: 1) діяння — обман покупців або замовників під час реалізації товарів або надання послуг;

2) наслідок — матеріальна шкода громадянинові в сумі, що перевищує три неоподатковувані мінімуми доходів громадян; 3) причинний зв'язок між діянням та наслідком. Суб'єктивна сторона злочину — прямий умисел. Суб'єктом злочину може бути будь-яка особа, яка після досягнення 16-річного віку реалізує товари або надає послуги від імені зареєстрованого суб'єкта господарювання. Порушення вимог законодавства про охорону праці Порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів про охорону праці службовою особою підприємства, установи, організації або громадянином — суб'єктом підприємницької діяльності, якщо це порушення заподіяло шкоду здоров'ю потерпілого, — карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк. Об'єктивна сторона злочину включає: 1) порушення вимог законодавчих і інших нормативно-правових актів про охорону праці; 2) заподіяння шкоди здоров'ю потерпілого або загибель людей , або настання інших тяжких наслідків); 3) причинний зв'язок між порушенням вказаних вимог і наслідками. Суб'єктивна сторона злочину характеризується змішаною або необережною формами вини. Суб'єкт злочину — службова особа підприємства, установи, організації незалежно від форми власності або громадянин — суб'єкт підприємницької діяльності.

24)Бандитизм Особлива суспільна небезпечність бандитизму полягає в тому, що банди вчинюють вбивства, зґвалтування, насильницькі заволодіння майном, транспортними засобами, зброєю, наркотиками, пошкодження шляхів сполучення і транспортних засобів, угон або захоплення залізничного рухомого складу, повітряного, морського чи річкового судна та інші аналогічні дії. Сама організація й існування озброєної банди вже є серйозною загрозою для суспільства — його цінностей — життя і здоров'я людей, власності, нормального функціонування державних, громадських і приватних підприємств, установ та організацій.

Банда— це один із спеціальних видів злочинної організації, тобто найбільш небезпечної форми співучасті. Об'єктивна сторона бандитизму може виразитися в трьох формах:

1) організація озброєної банди для нападу на підприємства, установи, організації чи на окремих осіб; 2) участь у такій банді; 3) участь у вчинюваному бандою нападі. Суб'єкт бандитизму — будь-яка особа, яка досягла 14-річного віку. Терористичний акт, тобто застосування зброї, вчинення вибуху, підпалу чи інших дій, які створювали небезпеку для життя чи здоров'я людини або заподіяння значної майнової шкоди чи настання інших тяжких наслідків, якщо такі дії були вчинені з метою порушення громадської безпеки, залякування населення, провокації воєнного конфлікту, міжнародного ускладнення, або з метою впливу на прийняття рішень чи вчинення або невчинення дій органами державної влади чи органами місцевого самоврядування, службовими особами цих органів, об'єднаннями громадян, юридичними особами, або привернення уваги громадськості до певних політичних, релігійних чи інших поглядів винного (терориста), а також погроза вчинення зазначених дій з тією самою метою — Об'єктивна сторона цього злочину виявляється в двох формах: 1) застосування зброї, вчинення вибуху, підпалу чи інших дій, які створювали небезпеку для життя чи здоров'я людини або заподіяння значної майнової шкоди чи настання інших тяжких наслідків; 2) погроза вчинення зазначених дій. З суб'єктивної сторони терористичний акт може бути вчинений лише з прямим умислом. .Суб'єктом терористичного акту може бути будь-яка особа, яка досягла 14-ти років.

25)Порушення правил безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами. Незаконне заволодіння транспортним засобом.

Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, - Суб’єкт злочину спеціальний. Це осудна особа, яка досягла 16-річного віку і керує транспортним засобом. Суб’єктивна сторона злочину визначається ставленням винного до наслідків і в цілому характеризується необережною виною. Кваліфікуючими ознаками злочину є спричинення в результаті порушення правил дорожнього руху або експлуатації транспорту: 1} смерті потерпілого або заподіяння тяжкого тілесного ушкодження одному чи кільком потерпілим 2) загибелі кількох осіб . Об’єктивна сторона злочину включає такі обов’язкові ознаки: 1) діяння, 2) обстановку, 3) наслідки та 4) причинний зв’язок між діянням і наслідками. Основним безпосереднім об’єктом злочину є безпека руху й експлуатації автомобільного та деяких інших видів транспорту. Незаконне заволодіння транспортним засобом Незаконне заволодіння транспортним засобом з будь-якою метою. Суспільна небезпечність цього злочину полягає в тому, що керування транспортним засобом, яким протиправне заволоділа особа, часто здійснюється з порушенням правил дорожнього руху, з перевищенням швидкості, проїздом на заборонені знаки та сигнали світлофора, або рух вночі без увімкнутих фар, що створює загрозу для безпеки руху. Об'єктивна сторона цього злочину виражається в незаконному заволодінні транспортним засобом. Суб'єктивна сторона цього злочину полягає у прямому умислі. Суб'єктивна сторона цього злочину полягає у прямому умислі.

26)Хуліганство— грубое нарушение общественного порядка, открытое выражение неуважения к устоявшимся нормам общества. Суспільна небезпечність хуліганства полягає в тому, що це один з небезпечних і поширених злочинів проти громадського порядку, тобто комплексу суспільних відносин, які забезпечують нормальні умови життя людей у різних сферах суспільне корисної діяльності, спокійний відпочинок і дотримання правил поведінки в суспільному житті і побуті. З об'єктивної сторони хуліганство є суспільне небезпечною дією, що грубо порушує громадський порядок. Суб'єктивна сторона хуліганства характеризується умисною виною і мотивами явної неповаги до суспільства. Суб'єктом хуліганства можуть бути особи, які досягли 14-річного віку.

27)Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, перевезення чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або іх аналогів.

Особа, яка добровільно здала наркотичні засоби, психотропні речовини або їх аналоги і вказала джерело їх придбання або сприяла розкриттю злочинів, пов'язаних з їх незаконним обігом, звільняється від кримінальної відповідальності за незаконне їх виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання. Суспільна небезпечність незаконного виробництва, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання з метою збуту, а також незаконний збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів визначається тим, що незаконні операції з наркотичними засобами та їх неконтрольований обіг спричиняють велику шкоду здоров'ю населення.Предметом цього злочину є наркотичні засоби, психотропні речовини або їх аналоги. Об'єктивна сторона злочину виявляється в незаконному: 1) виробництві, 2) виготовленні, 3) придбанні, 4) зберіганні, 5) перевезенні, 6) пересиланні, 7) збуті наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів. Суб'єктивна сторона злочину характеризується прямим умислом. Суб'єкт злочину — загальний; особа яка досягла 16-річного віку на момент вчинення злочину.

28) Розголошення державної таємниці Розголошення відомостей, що становлять державну таємницю, особою, якій ці відомості були довірені або стали відомі у зв'язку з виконанням службових обов'язків, за відсутності ознак державної зради або шпигунства. Безпосереднім об'єктом цього злочину є суспільні відносини з охорони державної таємниці в різних сферах діяльності держави, що можна охарактеризувати як відносини інформаційної безпеки. Предметом цього злочину є відомості, що становлять державну таємницю, Об'єктивна сторона злочину, визначена як розголошення відомостей, що становлять державну таємницю, тобто протиправне доведення їх до відома сторонніх осіб. Суб'єктивна сторона цього злочину — це будь-яка форма вини: як умисел (прямий чи непрямий), так і необережність (самовпевненість чи недбалість). Мотиви і мета розголошення можуть бути різними і на кваліфікацію вчиненого за ст. 328 КК не впливають. Суб'єкт злочину — спеціальний. Це особа, якій відомості, що містять державну таємницю, були довірені або стали відомі у зв'язку з виконанням службових обов'язків.

29) Втручання у діяльність працівника правоохоронного органу, державного діяча.

Втручання в діяльність працівника правоохоронного органу

Вплив у будь-якій формі на працівника правоохоронного органу з метою перешкодити виконанню ним службових обов'язків або добитися прийняття незаконних рішень — Суспільна небезпечність втручання в діяльність працівника правоохоронного органу полягає в тому, що такі дії порушують нормальну діяльність цих органів, підривають авторитет державної влади, впливають на ефективність функціонування всієї правової системи України. Об'єктивна сторона злочину виявляється у діянні, що полягає у будь-якій формі впливу на працівника правоохоронного органу. . Суб'єктивна сторона злочину — прямий умисел, поєднаний з метою перешкодити виконанню працівником правоохоронного органу своїх службових обов'язків або добитися прийняття незаконних рішень. Суб'єктом злочину є будь-яка особа, яка досягла 16-ти років.

Втручання у діяльність державного діяча Незаконний вплив у будь-якій формі на Президента України, Голову Верховної Ради України, народного депутата України, Прем'єр-міністра України, члена Кабінету Міністрів України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини або його представника, Голову Рахункової палати або члена Рахункової палати, Голову або члена Центральної виборчої комісії, Голову Національного банку України, члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Голову Антимонопольного комітету України, Голову Фонду державного майна України, Голову Державного комітету телебачення і радіомовлення України з метою перешкодити виконанню ними службових обов'язків або добитися прийняття незаконних рішень — Суспільна небезпечність злочину зумовлена тим, що він посягає на авторитет органів державної влади, порушує права, свободи і законні інтереси громадян, юридичних осіб, негативно впливає на авторитет і ділову репутацію державного діяча. З об'єктивної сторони злочин передбачає незаконний вплив на потерпілого у будь-якій формі. Суб'єктивна сторона злочину характеризується прямим умислом. Суб'єктом злочину є будь-яка особа, яка досягла 16-ти років.

30)Незаконне позбавлення волі або викрадення людини.

Суспільна небезпечність незаконного позбавлення волі або викрадення людини полягає в тому, що таке діяння посягає саме на недоторканість людини, яка охороняється і гарантується Конституцією, а якщо воно вчиняється за обтяжуючих обставин, то додатково ставить у небезпеку життя або здоров'я. під якою розуміється свобода вибору людиною місця свого перебування чи свобода переміщення. Потерпілим від злочину може бути будь-яка фізична особа. Об'єктивна сторона злочину передбачає: незаконне позбавлення волі (1) або викрадення людини (2). Вчинення одного із зазначених діянь є достатнім для встановлення об'єктивної сторони злочину. З суб'єктивної сторони цей злочин вчиняється лише з прямим умислом і може характеризуватися різними мотивами. Суб'єктом незаконного позбавлення волі або викрадення людини,