Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінальне право Госи Документ Microsoft Offic...docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
69.76 Кб
Скачать

1) Поняття і система кримінального права. Поняття принципу кримінального права., система принципів. Кримінально правова норма та її структура.

Кримінальне право - це сукупність юридичних норм, що регулюють суспільні відносини, пов'язані зі злочинами, встановлюють засади кримінальної відповідальності, види злочинів та покарання за їх вчинення. Кримінальне право — це система юридичних норм, якими визначаються засоби кримінальної відповідальності, встановлюється, які діяння є злочинними, та яке покарання за них передбачено. Поняття «кримінальне право» вживається в двох значеннях, а саме: 1) кримінальне право — це галузь права (одна із галузей — кримінальне законодавство). Звідси кримінальним правом іменують закони, тобто нормативні акти, в яких містяться положення цієї галузі права; 2) однак під кримінальним правом розуміють і науку кримінального права, тобто теорію кримінального права, наукову дисципліну, доктрину. Кримінальне право України структурно складається із Загальної та Особливої частин. В Загальну частину включені норми, що визначають завдання, принципи та основні інститути кримінального права. Вони закріплюють підстави кримінальної відповідальності, чинність кримінального закону в просторі і часі, поняття злочину і його види, осудність і неосудність, форми вини, співучасть, покарання і його види, порядок застосування окремих видів покарання, правила їх призначення, регулюють інститути, пов'язані зі звільненням від кримінальної відповідальності і покарання, погашенням і зняттям судимості, особливості відповідальності неповнолітніх. Особлива частина кримінального права містить норми, що описують конкретні види злочинів із зазначенням видів покарань і меж, в яких вони можуть бути призначені за вчинення даних злочинів. Принципи кримінального права - це вихідні, основоположні ідеї, які випливають зі змісту правових норм, закріплених у кримінальному законодавстві. види принципів: 1) загальноправові, притаманні всім галузям права; 2) спеціальні (галузеві), характерні лише для окремих галузей права. До загальноправових суверенітету і незалежності України, цілісності та недоторканності її території (ст. 1 і 2); принцип поділу державної влади на законодавчу, виконавчу, судову (ст. 6); принцип верховенства права (ст. 8); принцип рівності громадян перед законом (ст. 24); принцип законності. До спеціальних принципів законності, рівності громадян перед законом та гуманізму (в їх конкретному кримінально-правовому змісті), а також особистої відповідальності за наявності вини, невідворотності кримінальної відповідальності, справедливості (індивідуалізації) відповідальності та економії кримінальної репресії. Кримінально-правова норма - це правило поведінки, яке надає учасникам даних громадські відносин юридичні права і покладає на них юридичні обов'язки. Структура кримінально-правової норми гіпотеза, диспозиція, санкція. (роль гіпотези статті Особливої частини КК виконує диспозиція). Диспозиція - це частина статті Особливої частини КК, у якій визначено певне діяння як злочин.

Проста диспозиція - це така диспозиція, у якій лише названо злочин, без розкриття його суті.

Описувальна диспозиція - це така диспозиція, у якій описуються основні ознаки злочину.

. Бланкетна диспозиція - це така диспозиція, у якій для розуміння її змісту дається відсилання до інших нормативно-правових актів. Змішана диспозиція - це така диспозиція, в якій наявні кілька з названих вище видів диспозицій. Санкція - це частина статті Особливої частини КК, у якій визначено вид і розмір покарання. Є такі види санкцій:1) відносно визначена санкція - це така санкція, у якій вказано на вид покарання та його верхню і нижню межі. 2) альтернативна санкція - це така санкція, у якій вказано два чи більше видів покарання, з яких суд вибирає одне.