Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
71-80.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
33.59 Кб
Скачать

79.Особливості фізико-географічного положення Полтавської області

Полтавська область — адміністративно-територіальна одиниця України, утворена 22 вересня 1937 року. . Практично вся територія області розташована на сході країни в центральній частині Лівобережної України. Лише невелика частина земель Кременчуцького району перебуває за Дніпром — на правом березі. Більша частина області лежить у межах Придніпровської низовини та Полтавської рівнини. На півночі межує з Чернігівською та Сумською, на сході з Харківською, на півдні з Дніпропетровською та Кіровоградською, на заході з Київською та Черкаською областями України. Сьогодні територія Полтавської області – це 28,8 тис. кв. кілометрів.

Полтавська область має помірний континентальний клімат з достатньою кількістю тепла та вологи, чорноземні грунти обумовили врівноважену динаміку природних процесів, що разом із густою мережею річок та значними викопними багатствами, зокрема нафтою та газом, відкриває широкі можливості для її господарського розвитку. Господарському розвитку області сприяє й вигідне економіко-географічне положення: вихід до Дніпра, розташування в центрі України, густа мережа залізничних та автомобільних шляхів (експлуатаційна довжина залізничної колії по території області – 824 км, протяжність автомобільних шляхів з твердим покриттям – 8848 км).

Полтавщина розташована у лісостеповій зоні. Ліси вкривають 8,5% території; ґрунти — в основному середньо-гумусові чорноземи.

По території області протікає 146 річок загальною довжиною 5101 км. Річки області належать басейну Дніпра: ліві притоки — Сула, Псел, Ворскла, Оріль. На півдні та південному заході область омивають води Кременчуцького та Дніпродзержинського водосховищ.

Клімат

Клімат: помірно континентальний.

Природно-рекреаційний потенціал

Гадяч — кліматичний курорт лісової зони, розташований на березі р. Псел;

Ліщинівка — лісовий кліматичний курорт, розташований на березі р. Ворскла;

Миргород — рівнинний бальнеологічний і грязьовий курорт лісостепової зони.

80.Особливості фізико-географічного положення Сумської області.

Сумська область дуже гарна та мальовнича, вона розташована у північно-східній частині України й охоплює частини Середньоруської височини і Придніпровської низовини. Сумська область утворена у 1939 році 10 січня 1939 року.

Площа 23,8 тис. км², населення — 1164,6 тис. мешканців. На сході та півночі Сумська область межує із Брянською, Білгородською та Курською областями Російської Федерації — довжина державного кордону з Російською Федерацією 298 км. На кордоні розташовані три пункти пропуску залізничного транспорту та п’ять — автомобільного .

Клімат: помірно континентальний. Зима прохолодна, літо не спекотне.

Розташована у межах двох природних зон – лісостепової та поліської. Територією області протікають 165 річок довжиною більше 10 км і 2115 річок довжиною менше 10 км .Річки Сумської області належать до басейну Дніпра і здебільшого є його лівими притоками. Найзначніші з них — Десна, Сейм, Сула, Псел, Ворскла. У долинах річок є численні озера і болота, а також багато штучних ставків.

Загальна площа лісів лісового фонду області складає 448,5 тис. га.Тваринний світ області представлений 370 видами тварин, що належать до класу ссавців. Область має значні мисливські угіддя, що сприяє розвитку мисливського та рибальського туризму. Природно-заповідний фонд області налічує 182 заповідні території та об'єкти, на загальній площі понад 156,2 тис. га, у тому числі заповідник, національно-природний парк, заказники, пам'ятники природи, дендрологічний парк, парки-пам'ятники, заповідні урочища, які займають 6,5% території області.

Сьогодні Сумська область входить у десятку найбільш екологічно благополучних регіонів України. На території області розташовано 294 родовища по 21 виду корисних копалин. Серед них найбільш важливе значення має паливно-енергетична сировина – нафта, природний газ, конденсат, торф, частка яких перевищує половину усіх ресурсів мінерально-сировинної бази.

В області налічується 15 міст. Ресурсний потенціал разом з історичними традиціями, духовністю, культурою Сумщини здатний забезпечити ведення успішної високоефективної господарської та інвестиційної діяльності.

Через область проходить міждержавна автомагістраль. Великі залізничні вузли: Конотоп, Ворожба, Смородино. Через територію Сумщини проходять магістральні газопроводи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]