Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
71-80.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
33.59 Кб
Скачать

78. Особливості фізико- географічного положення Черкаської області.

Черкаська область розташована у центральній частині України, в басейні середньої течії Дніпра. Межує на півночі з Київською, на сході – з Полтавською, на півдні – з Кіровоградською і на заході – з Вінницькою областями. Утворена: 7 січня 1954 року.

Площа Черкаської області становить 20,9 тис. км2 (3,4% від загальної площі України). Сільськогосподарські угіддя складають 1452,2 тис.

Область простягнулася із південного заходу на північний схід на 245 км, Крайня північна точка лежить неподалік від села Кононівка Драбівського району.За математичними розрахунками географічним центром області є точка поблизу села Журавки Городищенського району.

Відповідно до адміністративно-територіального поділу область складається з 20 районів.Чисельність наявного населення, що проживає на території області, на 1 січня 2009 року за попередніми даними становить 1304,3 тисяч осіб.По чисельності населення область займає 15-те місце в Україні.

Черкаська область відноситься до числа густонаселених. Її середня щільність – 62 особи на 1 кв.км

Територія Черкаської області в цілому рівнинна і умовно поділяється на дві частини – правобережну і лівобережну. Переважна частина правобережжя розміщена в межах Придніпровської височини з найвищою точкою області, що має абсолютну висоту 275 м над рівнем моря (поблизу Монастирища). В прилягаючій до Дніпра частині правобережжя знаходиться заболочена Ірдино-Тясминська низовина, а також підвищення – Канівські гори. Низинний рельєф має лівобережна частина області, яка розташована в межах Придніпровської низовини.

Область багата на нерудні корисні копалини, передусім будівельні матеріали. Граніти різних типів зустрічаються в Городищенському, Корсунь-Шевченківському, Смілянському, Уманському та інших районах. Відомо близько 400 родовищ різних глин.Майже повсюдно поширені кварцеві піски.

Водна поверхня області займає 4% загальної площі території. По області протікає 1037 річок, які належать басейну Дніпра і Південного Бугу. Головна річка — Дніпро.

Багатством краю є джерела мінеральних вод, які представлені переважно гідрокарбонатними водами з підвищеним вмістом натрію та хлору (лівобережжя Дніпра). На правобережжі Дніпра є мінеральні води з підвищеним вмістом радону. Внутрішні води області представлені річками, озерами, болотами, підземними водами і штучними водоймами.Розташування області у лісостеповій зоні зумовлює різноманітний видовий склад фауни. Налічується 66 видів ссавців, 280 видів птахів, 9 видів плазунів, 11 видів земноводних, 44 види риб.

За сприятливих кліматичних умов область багата на рослинність, славиться цінними мальовничими лісами, різноманітним тваринним світом. Так, в області розташований найбільший у лісостеповій зоні України Канівський природний заповідник, всесвітньо відомий Уманський дендропарк "Софіївка" - перлина садово-паркового мистецтва.

Багаті природні ресурси, значний історико-культурний потенціал, багатство архітектурних та археологічних пам’яток створюють можливості для всебічного задоволення пізнавальних і рекреаційних потреб не лише вітчизняних, а й іноземних туристів.

На Черкащині є заповідні місця, де на кожному кроці оживають давні звичаї і традиції українського народу. 39 державних музеїв, 558 історико-культурних пам’яток, 358 мистецьких, 7169 археологічних пам’яток, 78 музеїв на громадських засадах, 141 музей при закладах освіти та 7 історико-культурних заповідників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]