Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тернопільська обл.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
6.87 Mб
Скачать

Підкамінь

Підкамінь – невеличке селище (2,2 тис. жителів) Бродівського району, розташоване в долині р. Іква.

Підкамінь — селище міського типу в Бродівскому районі Львівської області. Розташоване на узгір’ї посеред височин Волино-Подільського пограниччя. Територія Підкамінського ключа знаходиться в межах Вороняцького і Кременецького кряжів. На південь від Підкаменя височить пасмо Подільських Товтр. Саме ж селище знаходиться безпосередньо на стику цих височин. Першою згадкою про місто є 1441 рік. Підкамінь згадують у Кресовій книзі справедливих на сторінці 119. Статус села з 1940 року.

 

Домініканський монастир

Заснований був ще в ХІІІ ст., в документах згадується під 1464р. Те, що ми можемо побачити зараз є комплексом, який формувався на протязі XVII-XVIIIст, т.як у 1519 р. монастир та саме мыстечко було спалене татарами. Споруди монастиря постраждали у 20ст під час воєн та пожеж. На подвір'ї розташована мідна позолочена скульптура на колонні. ЇЇ було зроблено у 1718 г. мастером X. Шобертом, кажуть скульптура очищається сама по собі. Костел в занедбаному стані. За радянські часи монастир не минула доля багатьох костелів на теренах західної України - концтабір, склад, крамниця, а от у Петра Власенка прочитала що на території до сих пір діє лікарня для душевнохворих. Щоб рекоструювати храм треба великі гроші, але як мені здається що вже через 5 років потрібна сума може збільшитися вдвічі, якщо нічого не робити.

Камінь

Без сумнівів, що саме цей камінь і дав назву містечку. Колись багато тисячоліть тому тут простягалося море за часів міоцену. От такий цікавий рельєф розпочинається від Львівської обл.. і тягнеться він через Тернопілля до Хмельниччини. Самим відомим рифом цього зниклого моря є Товтри. І трапляються такі величезні каменюки. Вартує зазначити, що біля каменя було поганське капище, тепер тут неподалік каплиця і могили з козацькими хрестами.

Церква св. Параскви

Будівництво каплиці пов’язане з явленням місцевому люду Пресв’ятої Богородиці. Богоматір явилася прочанам села за набожність та вірність християнським традиціям. В знак подяки Богоматір залишила на схилі гори, на згадку про явлення, відбиток своєї стопи. В 1739 році, поблизу відбитку стопи, на схилі гори, неподалік монастиря, розпочалося будівництво каплиці Стіп Богородиці. Будівництво було завершене в 1741 році. Архітекторами храму є А.Кастеллі, та Ф.Каппоні. Храм є класичним взірцем барокового стилю будівництва.  В західній традиції християнства, а також у греко-католиків каплиця нерідко є повноцінним храмом з вівтарем і можливістю релігійних відправ у ньому. Такою була збудована каплиця в Підкамені. Завдяки своїм великим розмірам капиця, з часом, стала використовуватися як храм і тепер є церквою Святої Параскеви П’ятниці. Після реставраційних робіт, що відбулися недавно, храм став окрасою села, отримав свій неповторний шарм.

Каплиця і цвинтар

Знаходиться на протилежному пагорбі монастиря. Зовсім невеликий цвинтар зі старими та новими похованнями.

Броди

Історія міста:

1584р. Бродам надане Магдебурзьке право. В 1772-1918 рр. тут проходив кордон між Австрійською й Російською імперіями. Завдяки прикордонному положенню Броди в 1779р. отримали право вільного торгового міста, що могло безмитно торгувати в межах Австрії, Росії, Польщі та інших країн. Броди стали одним з основних транзитних торгових центрів Австрії. 1880р. у місті проживала практично така ж кількість населення, як і нині - 20 тис, мешканців (73,4% євреїв, 17,5% поляків і 8,6% українців). Від колишньої величі фортеці, зведеної Конецпольськими, на вул. Шкільній зберігся земляний вал XVIІ ст. і каземати (1630-35, арх. А. дель Аква за участі Г. де Боплана) у формі п''ятикутника. У середині XVIII ст. новий власник Станіслав Потоцький перебудував фортецю на свою резиденцію, а на місці замку XVI ст. звів бароковий палац, нині філія краєзнавчого музею. Про оборонний характер міста свідчать і оборонного типу церква св. Юра (ХVІІ-ХVІІІ ст.), і оборонна Хоральна синагога (1742, вул. Гончарна, 12), і оборонний костел Святого Духа (1662). Збереглися дерев''яна Здвиженська церква (1600) і Троїцька церква із дзвіницею (1744-50) на Великій Фільварківській, а також парк (XVII ст.). Із Бродів родом мати Зиґмунда Фрєйда - Амелія. У передмісті Старі Броди народилися польський письменник Юзеф Корженевський і австрійський письменник Йозеф Рот. Він навчався в Бродівській гімназії, де встановлений пам''ятник відомим учням. У Старих Бродах зберігся палац Тишкевичів (XIX ст), у ньому міститься Бродівське лісництво.

Назва міста Броди походить, від того, що місто Броди розташоване на шляху перетинів двох річок з непрохідними болотистими заплавами. тому переправа через них проходила вдвох чітко визначених місцях - бродах.

Залишки фортеці

Видатна пам’ятка оборонного мистецтва. Розташована серед заболоченої місцевості на броді, звідки і дістало свою назву, поселення завжди мало стратегічне значення. Перший замок збудований у 80-х рр. XVI ст. У 1630-35 рр. замок за наказом тодішнього власника Бродів Станіслава Конєцпольського був укріплений за новоголандською та вдосконаленою італійською системами (архітектор Андреа дель Аква за участю інженера Гійома де Боплана), що перетворило Броди в одну з найбільш укріплених та неприступних фортець свого часу. На території фортеці знаходиться будинок коменданта, перебудований у XVIII ст. у палац. Від укріплень збереглися чотири куртини з казематами та каземати трьох кутових бастіонів.

Палац Потоцьких

Розташований у центрі замкового подвір‘я; досить скромна в архітектурному плані двоповерхова споруда з бічними ризалітами. Побудований з цегли, оздоблення виконані з пісковику. Зараз в приміщені палацу навчаються 5-7 класи ЗОШ № 3, знаходиться районний архів та виставкові зали Бродівського історико-краєзнавчого музею.

Троїцька церква

У 1726 р. місто прикрасилось дерев’яним храмом Святої Трійці, який зберігся донині.

Церква Різдва Пресвятої Богородиці

Оборонна церква Різдва Пресвятої Богородиці XVII-XVIII ст. Старий польський путівник згадує, що її пізньобарокові додатки роблять споруду схожою на храм св. Миколая у Львові.

Храм Різдва Пресвятої Богородиці височіє тут з 1601 року. Особливістю храму є годинник у вежі – раніше не кожний храм міг собі дозволити таку розкіш, а нині це не доцільна річ, а, скоріше, прикраса.

Церква св. Юрія

Церква св. Юра XVI—XVII століть з високохудожнім іконостасом в стилі рококо

Пам'ятка походить з XVII століття. Близького до сучасного вигляду вона набула у XVIIІ столітті.

В радянський період церква була недіючою, там був меблевий склад.

Зараз храм належить громаді УГКЦ.

В шикарному стані знаходиться реконструйована церква св. Юрія. (нині Юріївський костел), збудована у XVI – XVIII ст. Храм, що можливо був закладений у 1625 р. і значно реконструйований у 1865 р., має розкішний старовинний іконостас

Руїна Великої Синагоги

Велика Бродівська синагога була збудована у 1742 р. Перша і остання реконструкція проводилась у 1777 році.

На даний час пам'ятка перебуває в руїні.