Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fi.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
151.11 Кб
Скачать

29.Обіговий капітал:сутність, склад, структура, стратегічні цілі управління.

Оборотные средства — это совокупность денежных средств, авансированных для создания и использования оборотных производственных фондов и фондов обращения, которые обеспечивают непрерывность процесса производства и продажи продукции

Оборотные средства предприятия, являясь одной из основных финансовых категорий, оказывающих существенное влияние на сферу производства и сферу обращения, выполняют такие основные функции, как производственную и платежно-расчетную.

Под структурой оборотных средств понимается соотношение между элементами в общей сумме оборотных средств. На нее оказывают влияние особенности организации конкретного производства, материально-технического обеспечения, принятый порядок расчетов за товарно-материальные ценности. Изучение структуры является основой прогнозирования перспективных изменений в составе оборотных средств.

Элементами оборотных средств являются: сырье, основные материалы и покупные полуфабрикаты; вспомогательные материалы; топливо и горючее; тара и тарные материалы; запчасти для ремонта; инструменты, хозинвентарь и другие быстроизнашивающиеся предметы; незавершенное производство и полуфабрикаты собственного производства; расходы будущих периодов; готовая продукция; товары отгруженные; денежные средства; дебиторы; прочие.

Цели:

1. Оптимизац. объема;

2. Обесп. ликвидности;

3. Увелич. оборачиваемости;

4. Обесп. инфляц. защиты ср-в;

5. Сниж. ст-сти формирования.

30.Головні принципи організації обігового капіталу.

Матеріальною основою виробництва є виробничі засоби у вигляді знарядь праці та предметів праці. В процесі функціонування вони по різному переносять свою вартість на вартість готового продукту. За характером своєї участі у процесі виробництва вони поділяються на основні та оборотні. Оборотний капітал вкладається у оборотні засоби і засоби обігу, обслуговує їх економічний кругообіг та використовується для підтримки безперервності виробничого процесу. Після завершення кожного циклу виробництва (кругообігу) повністю відшкодовується у грошовій формі. Вкладається одночасно на усіх стадіях кругообігу і забезпечує єдиний процес. Оборотні засоби обслуговують сферу виробництва, споживаються в одному виробничому циклі та їх вартість повністю переноситься на вартість виготовленої продукції. Вони представляють собою мінімально необхідні для виконання виробничої програми запаси сировини, основних матеріалів, напівфабрикатів, комплектуючих виробів, допоміжних матеріалів, палива, запасних частин для ремонту, малоцінних і швидкозношуваних предметів, а також незавершеного виробництва .Засоби обігу хоча і не беруть участі безпосередньо у виробничому процесі, але є необхідним елементом для забезпечення єдності виробництва і обігу. Сфера їх функціонування створює передумови для виділення їх у самостійне поняття „засоби обігу”. Вони складаються із запасів готової продукції на складі підприємства; товарів, відвантажених покупцям; залишку грошових коштів на рахунку в банку і касі підприємства.оборотний капітал (оборотні активи) – це сукупність коштів, авансованих у оборотні виробничі засоби і засоби обігу для забезпечення безперервності процесу виробництва і реалізації продукції.Головні принципи організації оборотного капіталу:

-формування оборотних активів у мінімальних розмірах, достатніх для забезпечення безперервного виробничого процесу;– раціональне розміщення наявних оборотних активів на підприємстві;

– самостійність підприємства щодо управління оборотними активами з врахуванням світових наукових розробок;

– сезонні потреби формуються за рахунок допоміжних джерел;– своєчасний фінансовий контроль за ефективністю використання оборотного капіталу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]