Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
modul_1_finansi.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
73.73 Кб
Скачать

4. Види неподаткових надходжень

До неподаткових надходжень належать:

1. Надходження від реалізації конфіскованого правоохоронними, митними органами безхозного та іншого майна.

2. Плата за реєстрацію під-в, громадських організацій, всеукр. І міжнародних обєднань громадян.

3. Плата за послуги, що надають ДАЇ за проведення держ-технічного огляду, реєстрацію і переєстрацію автранспортних засобів, приймання іспитів з правил держ. руху.

4. Конфісковане безхозне майно- майно, що за правом оподаткування перейшло у власність держави та скарби, що реалізують держ. податкові адміністрації.

5. Незатребовані депозитні суми строк яких минув підлягають прерахуванню за дорученням бюджетної установи на пот. рахунку, в яких зберігаються ці суми в дохід відповідного бюджету.

5. Податкова система і податкова політика

Податкова с-ма- сукупність встановлених в країні податків, зборів, обов’язкових платежів до бюджетів, фондів цільового призначення, що справляються згідно із законодавством.

Податкова с-ма ґрунтується на наступних засадах:

1. Системність – всі податки мають бути взаємопов’язані між собою і доповнювати один одного, не суперечити с-мі в цілому та її елементам.

2. Встановлення визначальної бази с-ми оподаткування - вихідною умовою є пребудова податкової с-ми, а саме обсяг бюджетних видатків. Пріоритетними принципами є збалансування обсягу держ. видатків з обсягом держ. доходів.

Принципи податкової с-ми:

1. Фор-ня доходів бюджету в процесі створеного в сус-ві ВВП

2. Встановлення рівноцінних обов’язків і прав перед бюджетом для всіх платників податків.

Податкова політика- це д-ть держави у сфері встановлення правового регламентування та організації вправляння податків, податкових платежів у централізовані фонди грошових ресурсів держави.

Формуючи податкову політику держава шляхом збільшення або скорочення податкових надходжень, змін форм оподаткування, податкових ставок, тарифів, звільнення від оподаткування окремих галузей в-ва може сприяти зростанню чи спаданню госп. активності, реалізації збалансованої соц. політики.

Принципи податкової політики:

1. Гнучкість – передбачає, коли податковий тиск на суб’єктів гос-ня призводить до згортання в-ва, а податкова с-ма перебудовується на зменшення податкового тиску в інтересах виробника.

2. Стабільність – податкова с-ма будується на чітко визначені об’єкти оподаткування, їх обліку, а нормативи оподаткування не змінюються протягом бюджетного року.

3. С-ма пільг повинна стимулювати в-во, інвестування. Ті кошти, які мали бути зараховані у бюджет залишаються у виробника, що є бюджетним самофінансуванням.

Метою реформування податкової політики є зміна податкової с-ми для забезпечення стабілізації економіки та матеріального в-ва, підвищення його ефективності і на цій основі забезпечення доходів державного бюджету, сприянню соц.-е. розвитку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]