Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
modul_1_finansi.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
73.73 Кб
Скачать

4. Фінансові ресурси

Залежно від рівня на якому проходить фор-ня і використання їх поділяють на централізовані - утворюються на рівні держави, окремих адм.-територіальних одиниць і галузевих обєднань; децентралізовані - утворюються окремими суб’єктами підприємництва.

Основним джерелом фор-ня ф. ресурсів є ВВП,а оснвними елементами у складі: податок на прибуток, відрахування на соц. заходи, ресурсні платежі, ПДВ, акцизний збір, доходи від зовн. і внутр. позик, доходи від зовнішньое. д-ті.

Напрямки використання централізованих ф. ресурсів:

1. На розвиток економіки, перебудови її галузей, фінансування невиробничої сфери, соц. захист населення, охорона навколишнього природного середовища, створення резервів страхових фондів, держ. уп-ня, обслуговування держ. боргу, нац. оборона тощо.

Напрямки використання децентралізованих ф. ресурсів:

Сплата податків, соц. сфера, інноваційно-інвестиційна д-ть, матеріальне стимулювання працівників, створення ф. резервів.

5. Зв'язок фінансів з іншими вартісними е. Категоріями

Зв'язок фінансів з ціною проявляється в тому, що ціна є основою розрахунків пенсій, дотацій, держ. витрат, споживчого кошику і т.д. Через фінанси держава може змінювати ціну, а саме через ПДВ, акцизний збір і мито.

Зв'язок фінансів і кредиту проявляється в тому, що вони використовуються в кругообігу коштів і сприяють підвищенню ефективності в-ва. При нестачі ф. ресурсів п-ва залучають кредитні ресурси, а при їх надлишку п-во надає їх в кредит іншим об’єктам.

Взаємозв’язок фінансів і собівартості. Собівартість визначає величину прибутку, може бути об’єктом оподаткування і джерелом сплати окремих обов’язкових оподаткувань. Складником собівартості є обов’язкові нарахування до держ. цільових фондів і амортизаційні відрахування.

Зв'язок фінансів і заробітної плати полягає в тому, що держава регулює величину заробітної плати через податки. За допомогою дотацій, субсидій може стимулювати розвиток окремих видів д-ті. Заробітна плата пов’язана з таким фактором в-ва як робоча сила, а фінанси впливають на всі фактори в-ва, такі як: знаряддя праці, предмети праці.

6. Структурна будова фінансової системи

Ф.с-ма- сукупність відособлених, але взаємопов’язаних сфер і ланок ф. відносин, які відображають специфічні форми і методи розподілу і перерозп. ВВП, с-ма ф. органів та інститутів.

Внутр. структура ф. с-ми скл. із сфер та ланок. Сфера узагальнена за певною ознакою сукупність ф. відносин, а ланка - відособлена частина ф. відносин.

За організаційною структурою ф. с-ма- сукупність ф. органів та інститутів, які здійснюють у-ня грошовими потоками.

За рівнем е. с-ми виділяють 4 типи сфери:

1. Сфера ф. суб’єктів гос-ня

2. Сфера держ. фінансів. Ланки- бюджет, кредит, фонди цільового призначення.

3. Сфера міжнародних відносин відображає пере розподільчі відносини та централізацію ресурсів на світовому ринку.

4. Сфера ф. ринку- відображає кругообіг ф. ресурсів як специфічного товару. (ринок ЦП, валютний ринок, ринок ф. послуг, ринок кредитних ресурсів).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]