Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
modul_1_finansi.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
73.73 Кб
Скачать

1. Cутність і функції податків

Податки обов’язкові платежі, які сплачують юр. І фіз.. особи до бюджету.

Плати вносяться за користування природними і іншими ресурсами, що перебувають у власності держави і може відноситись як на собі вар-ть так і сплачуватись з прибутку.

Відрахування передбачають цільове призначення платежів і в основному відносяться на собівар-ть.

Ф-ції податків:

1. Фіскальна- забезпечує фор-ня доходної частини бюджету (податки, збори). Носії цієї ф-ції мають відповідати вимогам стабільності, рівномірного розподілу фіскальних надходжень у територіальному розрізі.

2. Регулююча- полягає у впливі податків на різні сторони д-ті платника. Використання податків як ф. важелів ґрунтується на чинниках фіскальної достатності, е. ефективності і соц. справедливості.

3. Контрольна- полягає в тому, що податки є сигналізатором якісних і кількісних пропорцій, які складаються в житті сус-ва в рез. Розп. і перерозп. ВВП.

2. Елементи системи оподаткування

1. Обєкт податку- можуть бути майно, товари, дохід або його частина, обороти з реалізації товарів, робіт, послуг, операцій з постачання товарів, тобто об’єктом є предмет, що підлягає оподаткуванню.

2. Платник податку- юр. Або фіз. особа, на яку покладено сплачувати податок.

3. Джерело сплати податку- фонд, з якого сплачується податок.

4. Масштаб вимірювання об’єкта податку- одиниці вимірювання податку (шт)

5. Податкова ставка- розмір податку на од. вимірювання

6. Податкова пільга- повне або часткове збільшення від оподаткування

7. Податкова квота- частка податку у доході платника

8. Податковий період- термін, протягом якого завершується процес фор-ня податкової бази, остаточно визначається розмір податкового зобов’язання.

3. Класифікація податків

1. За формою оподаткування:- прямі - встановлюються відносно платників, їх розмір зал. Від розміру об’єкта оподаткування. Кінцевим платником цих податків є той, хто отримує дохід або володіє майном.-Непрямі- встановлюються на окремі товари, роботи, послуги і включаються до їх ціни. Кінцевим платником цих податків є споживач товарів, робіт, послуг. Вони вкл. У вигляді надбавки до ціни на ці товари, роботи, послуги.

2. За е. змістом:- прибуткові - стягаються з фіз. та юр. осіб; - майнові - застосовуються при оподаткуванні рухомого і нерухомого майна, а також при використанні різних ресурсів; - податки на споживання- сплачуються при використанні доходів; - податки на різні дії- стягуються за оформлення юр. чи госп. актів з ф. операцій та реалізації прод-ції.

3. За способом стягнення: - розкладні - встановлюються в заг. сумі відповідно до потреб в доходах, а потім цю суму розкладають по окремих територіальних од. або платниках; - окладні - передбачають спочатку встановлення ставок, а потім і розмір податку для кожного платника окремо.

4. В зал. від рівня держ. органів влади, які встановлюють ці податки:- загальнодержавні; місцеві.

5. За суб’єктами оподаткування: - ті, що стягуються з юр.осіб;- з фіз. осіб; та змішані.

6. Внески до цільових фондів

7. Платежі за ресурси.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]