Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
з-б.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
3.08 Mб
Скачать

24. Конструювання та розрахунок наслінних висячих крокв.

Однією з найпростіших конструкцій з деревини є конструкції кроквяного покриття. Кроквяні конструкції складаються з несучих елементів (крокв), по яких укладають основу підпокрівлі (прогони, настил, обрешітка). По принципу роботи крокви розділяють на наслінні та висячі. Наслінні крокви по статичній схемі являють собою просторно-пролітну балку, яка спирається на мауерлат або на обв’язку стін. Для зменшення прольоту влаштовують підкоси. Використають наслінні крокви в основному в односкатних покриттях, прольотами 4-7 м, а при наявності внутрішніх стін може використовуватись і двускатне покриття.

1-кроква

2-обвязочний брус

3- скоба

Елементи наслінних крокв виконують з кругляка, брусків або дошок.

Висячі крокви використовують в двоскатних покрівлях при проольотах 6...18 м. По статичний схемі являють собою розпірну конструкцію по типу трикутної арки. Розпір сприймається або ригелем, або затяжкою, або поясом (фермою).

1-крокв. нога 1– крокв. нога

2–ригель 2– стійка

3– стіни 3– затяжка

Елементи дерев’яних покрівель виконують головним чином з кругляка або бруса.

На несучі кроквяні конструкції спираються настил та об решітки, які являються основою під покрівлі. Вид основи залежить від типу покрівлі. Так під рулонну покрівлю влаштовують суцільний настил з дощок, а під асбесто-цементні хвилясті листи та ін. хвилясті матеріали — розріджений настил з дощок або об решітка з брусків.

Використовують не тільки одинарні, а й подвійні настили, які складаються з робочого настилу та захисного. При цьому робочий настил виконують з розріджених брусків, або дощок, переріз яких визначається розрахунком, а захисний настил — з тонких дощок, які розміщені до робочого настилу під кутом 45-60˚ (дошка до 19 мм). В якості настилу можуть використовуватись також щити покриття, які складаються з брущатого каркасу та односторонньої або двустороньої обшивки тонкими дошками (інколи фанерою).

При виконанні основи під покрівлю в вигляді об решітки з брусків, їх переріз приймають по розрахунку. Прольот для обрешітки приймають не менше 1,5 м. Розраховують настили та обрешітку, як елементи, що зазнають згин (по схемі двопрольотної нерозрізної балки на наступні сполучення зусиль):

  1. власна вага покриття та навантаження від снігу

  1. Власна вага покриття та монтажне навантаження

кН

При розташуванні брусків обрешітки похило їх розраховують на косий згин.

Наслінні крокви розраховують, як одно прольотні балки на наступні навантаження:

  1. Вага покрівлі з об решіткою

  2. навантаження від снігу

  3. монтажне навантаження

При кутах нахилу кроквяних ніг більше 35˚, вона розраховується на поперечний згин та стиск, при цьому

приймають:

Висячі крокви покриття розраховують в залежності від схеми кроквяної конструкції, на ті ж навантаження, що й наслінні.

16