Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
з-б.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
3.08 Mб
Скачать

8. Підбір перерізу центрально стиснутих наскрізних колон.

Раніше наскрізні колони виконувались з 2-ох або більше прокатних профілів, з’єднаних між собою планками або решітками. Найпоширеніший є переріз з 2-ох швелерів з полицями розміщеними до середини та з 2-х двотаврів.

х – матеріальна вісь; у– нейтральна вісь.

Підбирають переріз у наступній послідовності:

1.Визначають площу перерізу: . Завдяки більш раціональному розподілу моментів в перерізі наскрізної колони їх розрахункова гнучкість дещо менша, ніж суцільної. Тому для наскрізної колони з розрахунковим навантаженням до 1500 кН довжиною 5-7 м приймають гнучкість 90…60. Для більш потужних колон з навантаженням 3500 кН, приймають 60…40.

2. Визначають радіус інерції перерізу:

Виходячи з необхідної площі та радіусу інерції перерізу, по сортаменту вибирають відповідний профіль швелеру чи двотавру та перевіряють його на стійкість відносно матеріальної вісі: , де коефіцієнт визначається по гнучкості . Якщо переріз підібрано вдало, то переходять до компоновки перерізу відповідно вільної вісі. Задача в цьому випадку зводиться до визначення відстані b за умови рівностійкості колони. , де – приведена гнучкість відносно вільної вісі.

Приведену гнучкість колони визначають в залежності від відношення погонних плоскостей планки та гілки колон. >5, то приведена гнучкість . ≤5, то

де – момент інерції перерізу відповідно планки і гілки колони відповідно осі 1-1.

Прийнявши в 1-му наближені відношення погонних жорсткостей планки та гілки колони: ; визначають необхідну гнучкість колони відносно вільної осі: , .

Гнучкість рекомендується приймати в межах 30…35.

Визначили гнучкість відповідно вільної осі і знаходимо радіус інерції: і відстань між гілками колони . залежить від типу перерізу гілок і приймається по таблиці. Для визначення в колонах, які з’єднані решіткою спочатку необхідно визначити переріз розкосів . .

. Далі визначаємо . Прийнятий розмір b повинен бути узгоджений за габаритами колони, а також складати не менше 100-150 мм (необхідність можливого ремонту та фарбування). Переріз колони відповідно вільної осі перевіряють попередньо визначивши довжину гілки колони ( ): . Переріз планок визначають наступним чином: . Товщина планки : і як правило вона повинна бути в межах 6…10 мм. Знаходимо далі необхідні геометричні характеристики колони та перевіряємо колону на стійкість по приведеній гнучкості.

.

9. Розрахунок міцності елементів з подвійною арматурою на згинання по нормальному перерізу.

Для ел-тів, що зазнають згин при дії двозначного м-ту, а також коли міцність стисн. бетону недостатня використовують подвійне армування. (Рис.1.)

АS1=AS -AS’ АS2=AS

Mb Ms

M ≤ Rb·AS·(ho- 0,5x) + RscAs’·(ho- a’)

Mb- момент, який сприймається бетоном стиснутої зони та відповідною частиною розтягнутої ар-ри;

Ms- момент, який сприймається стиснутою ар-рою та рівною її частиною розтягнутої ар-ри;

RscAs’+ Rb·Ab - RsAs = 0

(розрахунковий опір стисн. зони).

Ці ф-ли справедливі, якщо .

Якщо при одиночній ар-рі , то це значить, що ар-ра в стисн. зоні необхідна по розрахунку.

Rb·Ab = RsAs1 As1 = Rb·Ab/Rs

Співвідношення As та As1 м. б. Різними і установлюються на основі техн.-ек. аналізу. Найбільш економічними будуть перерізи з мінімальною кількістю стисн. ар-ри. Цього можна досягти використанням граничного коеф-та αR, який характеризує максимальну несучу здатність бетону стисн. зони.

Mb max = αR·Rb·b·ho2 - це max момент

Залишок зовнішнього м-та, який передається стисн. зоні ар-ри As’.

MS’ = M - Mb max

Умова міцності:

M ≤ αR·Rb·b·ho2 + Rsc ·As(ho – a’)

За допомогою наведених залежностей можна перевірити несучу здатність ел-тів з подвійною ар-рою при . При розрахунок можна вести з підстановкою замість Rs.

Для ел-тів, виконаних з бетону класу В 30 та нижче армованих ар-рою класу А-І, А-ІІ, А-ІІІ допускається пряме використання ф-л з підстановкою х = .