Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Транспорт.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
5.68 Mб
Скачать

1.1. Транспортне обслуговування як складова турпродукту

Транспортне обслуговування в туризмі поділяється на надання транспортних послуг з доставки туристів до місця відпочинку і назад та обслуговування в місці відпочинку (трансфер, екскурсійне обслуговування, поїздки на замовлення тощо).

Планування, організація і супровід перевезення як етапу туристської подорожі - результат сукупної діяльності туроператорів і перевізників. В одних випадках перевезення - це спосіб досягнення місця призначення, де буде відбуватися основна фаза подорожі. В інших - власне перевезення і є подорож, а засіб перевезення є місцем нічлігу.

Для формування туристського продукту і турів придатний практично кожний спосіб переміщення і метод використання транспортних засобів.

Туристичний продукт - попередньо розроблений комплекс туристичних послуг, який поєднує не менше ніж дві такі послуги, що реалізується або пропонується для реалізації за визначеною ціною, до складу якого входять послуги перевезення, послуги розміщення та інші туристичні послуги, не пов'язані з перевезенням і розміщенням (послуги з організації відвідувань об'єктів культури, відпочинку та розваг, реалізації сувенірної продукції тощо) .

Послуги перевезення й інші транспортні послуги присутні в різних складових туристського продукту. Насамперед, це перевезення туриста з місця відправлення в місце призначення і трансфер до місця тимчасового перебування (готелю, пансіонату, санаторію), також транспортні послуги на місці, наприклад, екскурсійні.

Транспортні послуги займають надзвичайно значиме місце в складі туристського продукту, оскільки ненадання послуги перевезення чи надання послуги неналежного рівня і складу може позбавити туристський продукт його основних властивостей і в крайньому випадку припинити його у відношенні даного споживача чи групи споживачів. Якщо в турі на морський курорт не буде здійснене перевезення туриста в місце перебування, то тур не відбудеться. Якщо з вини організаторів не буде здійснено планове перевезення туриста назад, то тур відбувся з неповним наданням послуг і споживач одержує право вимагати відшкодування збитків.

Надання транспортних послуг і транспортних засобів може бути:

- включено до складу туру (путівки, ваучера),

- зарезервовано організатором туризму і надано туристу за плату на місці,

- турист може самостійно купити такі послуги на місці перебування.

Крім того, засоби перевезення можуть виступати товаром, об'єктом прокату, об'єктом і засобом атракції і т.д. і брати участь у генерації особливих видів туристського продукту, відмінних від власне перевезення. Заходи, засновані на використанні засобів перевезення, можуть бути покладені в основу туристського продукту чи бути головною метою туристської поїздки, наприклад тур на автомобільні гонки «Формули-1», відвідування світових автосалонів тощо .

Якщо перевезення входить до складу туристичного обслуговування, то споживачу, до початку надання туристичних послуг, окрім загальних умов договору на надання туристичних послуг та програми туристичного обслуговування, повинна бути надана інформація щодо характеристики транспортних засобів, що здійснюють перевезення. Зокрема, їх вид і категорія, терміни стикування (сполучення) рейсів, а також інша обов'язкова інформація, передбачена кодексами і правилами перевезень .

Метою та видом подорожі визначається вибір форми турпродукту. Основним туристичним продуктом є тур.

Тур - це програма, в межах якої реалізується мета перебування людини поза постійним місцем проживання, складена з урахуванням індивідуальних побажань, і комплекс заходів по її реалізації на відповідному якісному рівні .

Відповідно тури поділяють на рухомі, що передбачають інтенсивне пересування з максимально можливим охоплюванням об'єктів показу та стаціонарні, що передбачають більш спокійний відпочинок з обмеженими виїздами. За цим критерієм тур може формуватися як маршрутно-транспортний чи маршрутно-стаціонарний. Останню форму мають здебільшого рекреаційні тури з метою відпочинку в певному місці або курортно-лікувальні тури, коли рухомість обмежена режимом лікування.

Вибір схеми маршрутно-транспортного туру передбачає динамічні форми проведення дозвілля і більше підходить для пізнавальних, молодіжних програм. При розробці такого туру послуги транспорту стають базовими і угоди з транспортними підприємствами є першочерговими угодами при організаційно-технічних заходах розробки туру. Найпоширенішими маршрутно-транспортними турами є розроблені на основі використання автобусу, та комбіновані тури, що включають авіа - або залізничне перевезення до місця початку туру (та назад) з подальшим Обслуговуванням автотранспортом на маршруті .

В маршрутно-транспортних турах в декілька разів зростає значення рівня підготовки і кваліфікації керівника туристської групи.

Керівник туристської групи - особа, що є представником суб'єкта туристичної діяльності і виступає від його імені, супроводжує туристів, забезпечує виконання умов договору про надання туристичних послуг, володіє фаховими знаннями про державу (місцевість) перебування і, як правило, мовою держави перебування або загальнозрозумілою там мовою .

При підготовці керівників туристських груп на транспортних маршрутах варто керуватися документами розробленими колишньою Центральною радою по туризму й екскурсіям.

На керівник туристської групи покладаються зобов’язання забезпечити туристам відпочинок відповідно до програми обслуговування та пакету тур послуг. Виходячи з цього керівник повинен добре знати маршрут слідування та графік руху, програму та умови обслуговування групи в кожному пункті маршруту (ночівля, харчування, туристсько-екскурсійне обслуговування, додаткові транспортні послуги); мати весь необхідний пакет документів пов'язаний з обслуговуванням туристів, знати їх зміст, правила оформлення тощо; вміти провести інструктаж щодо програми і змісту поїздки, правил поведінки під час перебування в транспортному засобі і т.д. Зокрема, керівник групи на автобусному маршруті відповідає за дотримання пасажирами правил поведінки, дотримання чистоти в салоні і збереження обладнання, за взаємодію між водієм і пасажирами тощо.

Туристський маршрут - географічно визначений шлях руху туриста чи групи туристів, прив'язаний до місцевості. Він детально описує переміщення туристів, враховує засіб перевезення чи переміщення, дороги, рельєф місцевості, плани міст, прикордонні переходи тощо .

За показником транспортної доступності, взаємозамінності видів транспорту, типу транспортних засобів обирається початковий та кінцевий пункти маршруту. Від транспортної системи регіону залежить вибір схеми маршруту (лінійний, кільцевий, радіальний або комбінований маршрут). На маршрут впливає конфігурація транспортної мережі, її густота та технічний стан, рівень розвитку окремих видів транспорту, рівень розвитку транспортної інфраструктури, що забезпечує надійність та безпеку роботи транспорту. Отже, складання схеми маршруту є одним з основних етапів формування туру і вимагає доброї обізнаності щодо транспортної системи регіонів подорожування.

Основним обмеженням на початку розробки туру є обмеження в часі та засобах щодо забезпечення комфортності подорожі. Часові обмеження визначають вибір транспортних засобів та їх тип під час проходження маршруту, а вибір того чи іншого транспортного засобу впливає на організаційні параметри туру (кількість туристів в групі і відповідно вибір форми туру впливають на його організацію та вартість).