Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы на экзамен техноэкология1-27.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
288.77 Кб
Скачать

6. Історичні етапи зміни біосфери людством.

В історичному плані виділяють декілька етапів зміни біосфери людством, які увінчались екологічними кризами та революціями, а саме:

· вплив людства на біосферу як звичайного біологічного виду;

· надінтенсивне полювання без змін екосистем у період становлення

людства;

· зміни екосистем внаслідок процесів, що відбуваються природнім шляхом:

випасання, посилення росту трав шляхом випалювання тощо;

· інтенсифікація впливу на природу шляхом розорювання грунтів та

вирубування лісів;

· глобальні зміни всіх екологічних компонентів біосфери в цілому.

7. Типологія природних ресурсів. Поняття ресурсного циклу.

Ресурсний цикл — сукупність перетворень і просторових переміщень речовин, які відбуваються на всіх етапах використання природних ресурсів. Ресурсний цикл включає: 1) виявлення природних ресурсів; 2) підготовку до експлуатації; 3) вилучення з природного середовища; 4) переробку; б) споживання; 6) повернення у природу. Ресурсні цикли поділяються на дві великі групи:

— ресурсні цикли на основі використання відновлюваних ресурсів. Вони включають три підгрупи: 1) цикли ґрунтово-кліматичних ресурсів і сільськогосподарської сировини; 2) цикли лісових ресурсів і лісоматеріалів; 3) цикли ресурсів флори і фауни;

— ресурсні цикли на основі використання корисних копалин. Також розрізняють три підгрупи: 1) цикли енергоресурсів та енергії; 2) цикли металорудних ресурсів і металів; 3) цикли неметалевої викопної сировини.

Природні ресурси - це елементи природи, які використовуються (або можуть бути використані) при даному рівні розвитку продуктивних сил для задоволення різноманітних потреб суспільства і суспільного виробництва.

Природні ресурси є головним об'єктом природокористування, в ході якого вони піддаються експлуатації і подальшої переробки.

Під класифікацією природних ресурсів розуміється поділ сукупності предметів на групи за функціонально значущим ознаками. Є кілька класифікацій природних ресурсів. 1. Природна класифікація (за походженням): геологічні (мінеральні - корисні копалини), водні, грунтові, рослинні, тварини (біологічні), кліматичні, ресурси енергії природних процесів (сонячне вивчення, внутрішнє тепло Землі, енергія вітру і т.п.). 2. За технічними можливостями експлуатації виділяють природні ресурси: реальні - використовувані при даному рівні розвитку продуктивних сил; потенційні - встановлені на основі теоретичних розрахунків і попередніх робіт і включають крім точно встановлених технічно доступних запасів ще й ту частину, яку в даний час не можна освоїти за технічними можливостями

3. За економічної доцільності і принципової можливості заміни природні ресурси поділяють на замінні і незамінні. Наприклад, до замінних відносять всі паливно-енергетичні ресурси (вони можуть бути замінені іншими джерелами енергії). Незамінними є ресурси атмосферного повітря, прісної води тощо.

4. За економічним значенням корисні копалини поділяються на балансові, експлуатація яких доцільна в даний момент, і позабалансові, експлуатація яких недоцільна через низький вміст корисної речовини, великої глибини залягання, особливостей умов праці та ін, але які в перспективі можуть розроблятися.

5. Серед класифікацій природних ресурсів, що відображають їх економічну значимість і господарську роль, особливо часто використовується класифікація за напрямом і видів господарського використання. Основний критерій підрозділи ресурсів в ній - віднесення їх до різних секторах матеріального виробництва або невиробничої сфери. За цією ознакою природні ресурси поділяються на ресурси промислового та сільськогосподарського виробництва.

8. Поняття інтегрованого навколишнього середовища.

9. Основні процеси в системі «техногенний об’єкт − навколишнє середовище»