Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
отчет2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.07.2019
Размер:
1.24 Mб
Скачать

ЗМІСТ

  1. Загальні відомості про приватне підприємство«Тавріяпромсервіс»…………………………………..........

  2. Обгрунтування необхідності розробки комплексу для вивчення мікроконтроллерів…………………………………………………………

  3. Аналітичний огляд існуючих комплексів для вивчення мікроконтроллерів…………………………………………………………

    1. Огляд універсальної плати відладки ME-UNI-DS6…………………

    2. Огляд системи проектування для AVR флешмікроконтроллерів STK500………………………………………………………………….

    3. Огляд електронного конструктора Arduino………………………….

  4. Формулювання вимог до розроблення комплексу…………………….

  5. Огляд схемотехнічних рішень комплексів для розробки систам на мікроконтроллерах………………………………………………………..

  6. Питанння охорони праці…………………………………………………..

    1. Дїі у разі виникнення пожежі…………………………………………

Висновки ………………………………………………………………………

Література……………………………………………………………………...

  1. Загальні відомості про приватне підприємство «Тавріяпромсервіс»

Компанія "ТАВРІЯПРОМСЕРВІС" була заснована в 2005 році і вже займає лідируючі позиції на ринку півдня Україні з виробництва та обслуговування виробничого обладнання для харчової промисловості (харчове обладнання, консервне обладнання, різні виробничі лінії). Наше обладнання по праву займає значну частку на українському ринку а багаторічний досвід роботи компанії дозволяє виконувати замовлення будь-якої складності на професійному рівні в найкоротші терміни. Ми пропонуємо універсальний харчове обладнання. Ви отримуєте готове виробництво, яке швидко окупається і здатне працювати дуже довго, приносячи прибуток.

Приватне підприємство Тавріяпромсервіс виготовляє виробничі лінії, обладнання для виробничих ліній, обладнання для гомогенізації і диспераціі, закаточні обладнання (консервне обладнання), обладнання для наповнення, обладнання для мийки, охолоджувач проточний скребковий, гомогенізатор, устаткування подрібнювальне харчове, овочерізка, дробарки молоткові, млин корундовий, лінії для виробництва майонезу та інших видів соусів, лінія для виробництва гірчиці із зерен, закаточна машина "TWIST OFF" та інше - великий вибір харчового обладнання від вітчизняного виробника.

При виготовленні різного роду автоматичних ліній використовуються найрізноманітніші комплектуючі. Для управління електроприводом при необхідності застосовуються перетворювачі частоти, яку керуються обо в ручному режимі, або програмованим логічним контролером. В залежності від складності установки та побажань замовника установлюються ПЛК різніх фірм виробників: “Owen”, “Siemens”, “Mitsubishi” та ін.

  1. Обгрунтування необхідності розробки комплексу для вивчення мікроконтроллерів

Мікроконтро́лер (англ. microcontroller), або однокристальна мікроЕОМ — виконана у вигляді мікросхеми спеціалізована мікропроцесорна система, що включає мікропроцесор, блоки пам'яті для збереження коду програм і даних, порти вводу-виводу і блоки зі спеціальними функціями (лічильники, компаратори, АЦП та інші).

Використовується для керування електронними пристроями. По суті, це — однокристальний комп'ютер, здатний виконувати прості завдання. Використання однієї мікросхеми значно знижує розміри, енергоспоживання і вартість пристроїв, побудованих на базі мікроконтролерів.

Мікроконтролери можна зустріти в багатьох сучасних приладах, таких як телефони, пральні машини, вони відповідають за роботу двигунів і систем гальмування сучасних автомобілів, з їх допомогою створюються системи контролю і системи збору інформації. Переважна більшість процесорів, що випускаються у світі — мікроконтролери.

Перший контролер був розроблений в 1971 році інженером англ. Gary W. Boone, співробітником «Texas Instruments». У 1980 році фірма Intel випускає мікроконтролер «i8048». Трохи пізніше в цьому ж році «Intel» випускає наступний мікроконтролер: «i8051». Вдалий набір периферійних пристроїв, можливість гнучкого вибору зовнішньої або внутрішньої програмної пам'яті і прийнятна ціна забезпечили цьому мікроконтролеру успіх на ринку. З погляду технології мікроконтролер i8051 був для свого часу дуже складним виробом — у кристалі було використано 128 тисяч транзисторів, що в 4 рази перевищувало кількість транзисторів в 16-розрядному мікропроцесорі i8086.

На сьогоднішній день існує більше 200 модифікацій мікроконтролерів, що сумісних з i8051, випускаються двома десятками компаній, і великої кількості мікроконтролерів інших типів. Популярністю у розробників користуються 8-бітові мікроконтролери PIC від фірми «Microchip Technology» і «AVR» від фірми «Atmel».

При проектуванні мікроконтролерів доводиться дотримувати баланс між розмірами і вартістю з одного боку і гнучкістю і продуктивністю з іншою. Для різних застосувань оптимальне співвідношення цих і інших параметрів може розрізнятися дуже сильно. Тому існує величезна кількість типів мікроконтролерів, що відрізняються архітектурою процесорного модуля, розміром і типом вбудованої пам'яті, набором периферійних пристроїв, типом корпусу.

В той час, як 8-розрядні процесори загального призначення повністю витиснені продуктивнішими моделями, 8-розрядні мікроконтролери продовжують широко використовуватися. Це пояснюється тим, що існує велика кількість застосувань, в яких не потрібна висока продуктивність, але важлива низька вартість. В той же час, є мікроконтролери, з більшими обчислювальними можливостями, наприклад цифрові сигнальні процесори.

Обмеження за ціною і енергоспоживанням стримують також зростання тактової частоти контроллерів. Хоча виробники прагнуть забезпечити роботу своїх виробів на високих частотах, вони, в той же час, надають замовникам вибір, випускаючи модифікації, розраховані на різні частоти і напругу живлення. У багатьох моделях мікроконтролерів використовується статична пам'ять для ОЗП і внутрішніх регістрів. Це дає контролеру можливість працювати на менших частотах і навіть не втрачати дані при повній зупинці тактового генератора. Часто передбачені різні режими енергозбереження, в яких відключається частина периферійних пристроїв і обчислювальний модуль.

Окрім ОЗП, мікроконтролер може мати вбудовану незалежну пам'ять для зберігання програми і даних. У багатьох контролерах взагалі немає шин для підключення зовнішньої пам'яті. Найбільш дешеві типи пам'яті допускають лише одноразовий запис. Такі пристрої підходять для масового виробництва в тих випадках, коли програма контролера не оновлюватиметься. Інші модифікації контролерів мають можливістю багатократного перезапису незалежної пам'яті. На відміну від процесорів загального призначення, в мікроконтролерах часто використовується гарвардська архітектура.

Ці пристрої можуть грунтуватися на різних принципах роботи від механічних або оптичних пристроїв до електронних аналогових або цифрових пристроїв. Механічні пристрої володіють низькою надійністю і високою вартістю в порівнянні з електронними блоками управління, тому надалі ми такі пристрої розглядати не будемо. Електронні аналогові пристрої вимагають постійної регулювання в процесі експлуатації, що збільшує вартість їх експлуатації. Тому такі пристрої до теперішнього часу майже не використовуються. Найбільш поширеними на сьогоднішній день схемами управління є схеми, побудовані на основі цифрових мікросхем.

В залежності від вартості та габаритів пристрою, яким потрібно керувати, визначаються і вимоги до контролера. Якщо об'єкт управління займає десятки метрів за площею, як, наприклад, автоматичні телефонні станції, базові станції стільникових систем зв'язку або радіорелейні лінії зв'язку, то в якості контролерів можна використовувати універсальні комп'ютери. Управління при цьому можна здійснювати через вбудовані порти комп'ютера (LPT, COM, USB або ETHERNET). У такі комп'ютери при включенні харчування заноситься керуюча програма, яка і перетворює універсальний комп'ютер в контролер.

Використання універсального комп'ютера в якості контролера дозволяє в найкоротші терміни проводити розробку нових систем зв'язку, легко їх модернізувати (шляхом простої зміни програми) а також використовувати готові масові (а значить дешеві) блоки.

Якщо ж до контролера пред'являються особливі вимоги, такі, як робота в умовах трясіння, розширеному діапазоні температур, впливу агресивних середовищ, то доводиться використовувати промислові варіанти універсальних комп'ютерів. Природно, що ці комп'ютери значно дорожче звичайних універсальних комп'ютерів, але все одно вони дозволяють економити час розробки системи, за рахунок того, що не потрібно вести розробку апаратури контролера.

Контролери потрібні не тільки для великих систем, але і для малогабаритних пристроїв таких як радіоприймачі, радіостанції, магнітофони, стільникові апарати. У таких пристроях до контролерів висуваються жорсткі вимоги щодо вартості, габаритам і температурному діапазону роботи. Цим вимогам не можуть задовольнити навіть промислові варіанти універсального комп'ютера. Доводиться вести розробку контролерів на основі однокристальних ЕОМ, які в свою чергу отримали назву мікроконтролери.

Будь-які пристрої, у тому числі й пристрої зв'язку, радіоавтоматики або аудіовізуальної апаратури вимагають присутності в своєму складі пристрою управління (контролера). Контролери потрібні практично у всіх предметах і пристроях, які оточують нас. Як приклад на малюнку 1 наведені вузли автомобіля, в яких застосовуються мікроконтролери.

Найбільш поширеними в даний час є мікроконтролери сімейства MCS-51. Це сімейсво підтримується рядом фірм - виробників мікросхем. Не менш поширеними в світі але не в Україні є мікроконтролери фірми Motorola. Це такі сімейства як HC05, HC07, HC11 і багато інших. Мабуть, не менш популярними мікроконтролерами є мікроконтролери сімейства AVR фірми Atmel.