Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya__4_PALIVNA_EKONOMIChNIST.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

5. Визначення середньої витрати палива з використанням динамічної та ймовірної характеристик.

Більш досконалий спосіб визначення середньої витрати палива на маршруті базується на знаходженні середньої швидкості руху автомобіля по двох характеристиках - динамічній та ймовірній. Остання задається у вигляді інтегральної кривої розподілу сумарного опору дороги , побудованої за статичними даними конкретних дорожніх умов, в яких передбачена експлуатація автомобіля.

Співставлення динамічної та ймовірної характеристики виконується на графіку з чотирма квадрантами.

Рис 7. Графік для розрахунку середньої витрати палива на маршруті.

Динамічну характеристику автомобіля розраховують за вище приведеними формулами і будують графік в першому квадранті.

В другому квадранті будують інтегральну криву розподілу опору дороги за довжиною шляху. В третьому квадранті проводять пряму переходу від ймовірності по шляху до ймовірності по шляху. В четвертому квадранті будують ламану криву, кожна точка якої визначає ймовірність руху автомобіля з відповідною їй швидкістю і більшою. В цьому самому квадранті з інтегральною кривою розподілу швидкості автомобіля по шляху будують паливно-економічну характеристику усталеного руху на кожній передачі за умовами повного використання потужності двигуна, тобто при русі автомобіля на ділянці заданого і повній подачі палива.

В четвертому квадранті проводимо дві прямі, паралельні осі ординат. Ці прямі перетнуть вісь абсцис у двох поряд розташованих точках та .

Окрім осі абсцис ці прямі перетнуть також криві витрати палива і розподілу швидкості.

Ординати точок перетину з кривою розподілу швидкості по шляху відповідають ймовірності руху зі швидкостями та і більшими. Якщо ймовірності руху зі швидкістю і більшою відняти ймовірність руху зі швидкістю і більшою, то отримаємо значення ймовірності для цього інтервалу швидкостей, тобто

Останній інтервал може бути замінений середньою в інтервалі швидкістю руху .

Ординати перетину проведених прямих з кривою витрати палива визначають також інтервал, який за аналогією з може бути замінений середньою витратою палива в цьому інтервалі, тобто

Очевидно, що ймовірність руху зі швидкістю дорівнює ймовірності витрати палива , тобто

Подалі інтервал швидкостей руху автомобіля розбиваємо на відрізків, причому чим більше відрізків, тим точніший результат, і проводимо відповідні побудови та розрахунки. В результаті отримаємо , , для всіх відрізків і за формулами:

Підрахуємо ймовірності значення середньої швидкості руху та витрати палива на заданому інтегральною кривою маршруті.

Більш точний спосіб визначення витрати палива на заданому маршруті ґрунтується на поділі ділянок маршруту за характером руху та підрахунком витрати палива при заданому шляху, часу та інтервалів швидкостей з наступним підсумуванням знайдених величин для всього маршруту.

6. Напрями покращення паливно – економічних характеристик автомобіля.

1. Удосконалення конструкції двигунів шляхом використання електронних автоматичних систем керування, покращення наповнення циліндрів пальною сумішею, прямого впорскування легкого палива в циліндр, зміні кутів та висоти підйому клапанів, застосуванням бідних пальних сумішей, застосування лазерних свічок.

2. Зменшення спорядженої маси автомобіля шляхом застосування в конструкції склопластику, алюмінію та удосконалення конструкції.

3. Застосування механічних коробок передач з автоматичним керуванням.

4. Зменшення аеродинамічного опору руху.

5. Застосування гібридних автомобілів, електромобілів, інерційних та повітряних двигунів.

6. Застосування автоматичних систем керування рухом.

12