Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya__4_PALIVNA_EKONOMIChNIST.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

2.Показники паливної економічності.

№пп

Показник

Позначення

ДСТУ

№ правил

ЕЭК ООН

1

Контрольна витрата палива

20306-90

15 та 84

2

Витрати палива в їздовому магістральному циклу

3

Витрати палива в міському їздовому циклі

4

Витрати палива в міському їздовому циклі на стенді

15,84,101

5

Паливна характеристика усталеного руху

6

Паливно-швидкісна характеристика на магістрально-горбкуватій дорозі

7

Питома контрольна витрата палива для вантажних автомобілів

4.401-88

8

Узагальнені приведені витрати палива

4.396-88

9

Паливно-економічна характеристика

Правила УЭК ООН 15 та 84 поширюються на транспортні засоби категорії М1 та N1 повною массою до 2 тонн. Оцінку проводять з постійними швидкостями 90 і 120 км/год а також в простому міському їздовому циклу. Виміри проводяться при 11 циклах:1-5 прогрівання, а вимірювання проводяться протягом 6-7, 8-9, 10-11 циклів.

Названі оціночні показники не мають нормованих значень. Їх використовують при порівняльній оцінці рівня паливної економічності та непрямої оцінки технічного стану автомобілів.

Показники контрольної витрати палива та паливної характеристики визначають паливну економічність на усталених режимах при русі по горизонтальних дорогах з твердим удосконаленим покриттям.

Рис 1. Схема магістрального циклу.

Рис 2. Паливна характеристика автомобіля при усталеному русі.

Рис 3. Паливно-швидкісна характеристика при русі автомобіля на магістрально-горбкуватій дорозі.

Рис 4. Залежність питомої витрати палива від коефіцієнта використання потужності двигуна.

3. Розрахунок витрат палива по залежності питомої витрати палива від коефіцієнта використання потужності двигуна.

Для розрахунку витрати палива інколи зручніше користуватись графіком залежності питомої витрати палива від коефіцієнта використання потужності двигуна

Беручі до уваги, що , знаходять

,

де – потужність, яка підводиться до ведучих коліс автомобіля.

Між витратами та існує залежність

– густина палива, кг/л;

Визначивши та підставивши в попереднє рівняння, отримаємо рівняння витрати палива

Але знайти витрату палива для заданих умов руху можливо, якщо відома залежність . При відсутності такої залежності користуються різними наближеними методами.

4. Наближені методи визначення витрат палива.

По методиці І.С. Шліппе запропонована така залежність

,

де – питома витрата палива при максимальній потужності двигуна; – к-т, що враховує залежність ; – к-т, що враховує залежність .

Для наближеного визначення коефіцієнтів користуються емпіричними графіками.

Рис 5. Допоміжні графіки для розрахунку питомої витрати палива при різних частотах обертання та ступенях навантаження двигуна:

1 – дизель. 2 – карбюраторний двигун.

Інший наближений метод ґрунтується на тому, що для будь-якого режиму роботи двигуна годинна витрата палива при частковому навантаженні може бути визначена за формулою

де

- годинна витрата палива при повному навантаженні двигуна за тої самої частоти обертання, за якої визначається витрата палива при частковому навантаженні.

Вставивши значення попередню формулу, отримаємо

де

- коефіцієнти, одержані внаслідок обробки експериментальних залежностей.

Залежність є обов’язковим елементом швидкісної характеристики двигуна.

Користуючись залежність , можна отримати залежність

У зв’язку з тим, що залежність знімають на стенді при усталеному режимі роботи двигуна, одержані при її використанні значення справедливі лише для усталених режимів руху автомобіля. Для визначення витрати палива за неусталеного режиму руху автомобіля, приймають до уваги взаємозв’язок трьох параметрів за час при змінюванні швидкості автомобіля на та розробляють алгоритм і програму обчислення з використанням ЄОМ.

Взаємозв’язок між витратою палива відображає розроблена Є.О. Чудаковим паливно-економічна характеристика при русі автомобіля з усталеними швидкостями по дорогах з різними коефіцієнтами . Він запропонував будувати її для прямої передачі, але характеристику можна побудувати для кожної з передач.

Рис 6. Паливно-швидкісна характеристика автомобіля.

У загальному випадку криві для кожного мають мінімум. Інколи, особливо для дизелів, витрата палива збільшується у всьому діапазоні швидкостей. Криві обмежуються лінією, яка з’єднує точки, що відповідають мінімально усталеним швидкостям руху. З правого боку та зверху паливно-економічна характеристика обмежена кривою, яка відповідає витратам палива при повному використанні потужності двигуна.

Паливно-економічну характеристику будують за результатами дорожніх чи стендових випробувань або на підставі аналітичних розрахунків. Узагальненим показником паливної економічності автомобіля є середня витрата палива.

Паливно-економічну характеристику будують за результатами дорожніх або стендових випробовувань, або на підставі аналітичних розрахунків.

Узагальненим показником паливної економічності автомобіля є середня витрата палива.

Найбільш простим, але й найменш точним є графоаналітичний спосіб визначення середньої витрати палива на заданому маршруті. В цьому випадку маршрут задають у вигляді послідовних ділянок довжиною з найбільшими ухилами . За умови усталеного руху знаходять швидкість на кожній -й ділянці маршруту та відповідну витрату палива. Маючи величини та , визначають час руху на і-й ділянці. Далі за формулою визначення шляхових витрат палива за ваговими значеннями знаходять витрату палива . Тоді повна витрата палива на ділянці буде а на всьому маршруті

де

- кількість ділянок маршруту.