Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya__3_GAL_MIVNI_VLASTIVOSTI.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.49 Mб
Скачать
  1. Регулювання шляхом змінювання коефіцієнта передачі регулятора.

У загальному випадку між тиском у приводі передніх та задніх коліс існує співвідношення , де – коефіцієнт передачі регулятора. Можна створити такий регулятор, у якого при змінюванні навантаження на мост (деформація пружного елемента) буде змінюватися і коефіцієнт передачі. Робочі характеристики такого регулятора порівняно з ідеальним показані на рис.4,а. При застосуванні регулятора підвищується ефективність гальмування автомобіля при русі з неповним завантаженням та без вантажу, але в той же час не виключається блокування коліс моста. Подібні регулятори застосовуються при пневматичному гальмовому приводі. Вони одержали назву променевих.

Рис 4. Робочі характеристики регуляторів гальмівних сил.

2. Регулювання шляхом обмеження тиску в задньому контурі (рис. 4, б).

Тиск , при якому змінюється нахил характеристики, називається точкою спрацьовування регулятора. Такі регулятори інколи застосовують на автомобілях, у яких вагові характеристики змінюються мало. Основний недолік подібних регуляторів – мала ефективність гальмування при значних коефіцієнтах зчеплення внаслідок неповного використання сили тяжіння, що припадає на задній міст. Краща характеристика притаманна регулятору, у якого в точці спрацьовування змінюється к-т передачі. Він називається регулятором з пропорційним клапаном. При встановленні подібного регулятора в гальмовому приводі ефективність гальмування зростає, але при неповному завантаженні автомобіля не виключене блокування коліс заднього моста.

  1. Регулювання із змінюваною точкою спрацьовування (рис.4,в). Характеристика такого регулятора визначається коефіцієнтом передачі

та законом змінювання положення точки спрацьовування залежно від навантаження, що припадає на задній міст. Регулятори з такою характеристикою застосовують в гальмівних системах з гідроприводом.

На (рис.4,г) наведена схема регулятора, у якого залежно від навантаження на задній міст змінюється положення точки спрацьовування та коефіцієнт передачі . Ці регулятори найбільш повно задовольняють вимоги оптимального регулювання гальмівних сил. Їх застосовують у гальмівних системах з пневматичним приводом.

Наявність регуляторів хоч і поліпшує гальмівні властивості автомобіля, але не виключає можливості втрати стійкості автомобіля внаслідок його заносу.

Регулятори із зворотнім зв’язком або протиблокувальними системами (ПБС) призначені для забезпечення ефективного гальмування автомобіля в будь-яких умовах при збереженні його стійкості. Принципіальна схема системи ПБС наведена на рис 5.

Рис 5. Принципіальна схема протибуксувальної системи.

  1. Робочий гальмівний циліндр. 2- пневматичні магістралі. 3- модулятор.

4 – ресивер. 5 – гальмовий кран. 6 – гальмова педаль. 7 – вивід в атмосферу. 8 – електронний блок керування. 9 – електричні мережі.

10 – датчик швидкості.

Протиблокувальні системи можуть працювати за різними алгоритмами. Основна ідея більшості алгоритмів ґрунтується на тому, що при перевищенні ковзання, що відповідає максимальному зчепленню, швидкість обертання колеса різко зменшується. Встановлення в гальмівній системі ПБС із правильно обраними параметрами дозволяє зменшити шлях гальмування на 20...35%. При цьому стійкість та керованість автомобіля зберігаються.