Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya__3_GAL_MIVNI_VLASTIVOSTI.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.49 Mб
Скачать

5.Сповільнення, шлях та час гальмування.

Визначимо спочатку шлях ефективного Якщо на початку гальмування швидкість , то через час t буде

де – сповільнення автомобіля при гальмуванні; але

тоді

Після розділення змінних та інтегрування одержимо

При тому і С=0.

Отже .

Час гальмування

Шлях гальмування з урахуванням часу t

Шлях, який проходить автотранспортний засіб від моменту, коли водій помітив небезпеку, до повної зупинки, називають шляхом зупинки.

де – час реакції водія; – час спрацювання привода; – час зростання гальмового зусилля. При розрахунках приймають , при гідравлічному та при пневматичному гальмових приводах;

Рис 3. Схема зміни зусиль на педалі гальм та гальмівної сили і швидкості в процесі гальмування.

Припущення, прийняті при одержанні цих формул, виключають вплив конструктивних параметрів робочої гальмової системи та автотранспортного засобу в цілому на усталене сповільнення та гальмівний шлях. З метою наближення результатів розрахунків до експериментальних Д.П.Великанов запропонував вводити в розрахункові формули коефіцієнт ефективності гальмування . З урахуванням цього, формули для визначення шляху та сповільнення наберуть вигляд

Шлях гальмування

Сповільнення

При , для легкових та для вантажних автомобілів. При , для всіх автомобілів.

6.Регулювання гальмових сил.

Підвищити ефективність гальмування при одночасному поліпшенні стійкості автомобіля можна забезпечити встановленням в гальмовій системі регуляторів гальмових сил. При гальмуванні регулятори забезпечують оптимальний розподіл гальмових сил між колесами автомобіля в різних дорожніх умовах, незалежно від ступеню завантаженості автомобіля.

Існуючи регулятори поділяють на регулятори із зворотнім зв’язком та без нього.

Регулятори без зворотного зв’язку змінюють співвідношення між гальмовими силами в залежності від інтенсивності гальмування та завантаження автомобіля. Максимальні гальмівні моменти в цьому випадку визначаються силою, з якою водій натискає на гальмову педаль. Тому такі регулятори хоч і забезпечують розподіл гальмових сил, близький до оптимального, але не виключають блокування коліс, а отже і заносу автомобіля.

Регулятори із зворотнім зв’язком враховують характер кочення коліс. На початку блокування коліс спеціальний автоматичний пристрій зменшує гальмовий момент так, щоб його середнє значення підтримувалось приблизно на рівні максимально можливого з умов зчеплення при певному навантаженні на колесо.

Залежність між тиском в гальмових приводах передніх та задніх коліс називається робочою характеристикою регулятора. В гальмовій системі без регулятора робочою характеристикою є пряма , яка виходить з початку координат під кутом 45 град ( ).

Найчастіше регулятор змінює тиск в контурі заднього моста в залежності від тиску в контурі переднього моста та навантаження, що припадає на задній міст. Ідеальний регулятор повинен забезпечувати регулювання тиску в приводі задніх коліс так, щоб за всіх режимів гальмування витримувалися оптимальні співвідношення між гальмовими силами. Такий регулятор є дуже складним. На практиці регулювання здійснюється за допомогою механічних регуляторів, що працюють за простими законами.