Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
друкувати.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
2.1 Mб
Скачать

2.2.6. Вікна і двері

За архітектурно-конструктивними ознака­ми і функціональним призначенням світлопрозорі огородження поділяють на:

вікна — світлопрозорі огородження, при­значені для освітлення, провітрювання і зорового зв'язку з зовнішнім середовищем; вітражі — світлопрозорі стіни або ділянки стін, які застосовують для максимального при­родного освітлення приміщень, а також для за­безпечення достатнього зорового зв'язку внутріш­нього простору приміщення з навколишнім зов­нішнім середовищем; вітрини — світлопрозорі стіни, або окремі прорізи з заповненням із прозорого великорозмір­ного скла, призначені для експозиції товарів, реклами.

Вікна - світлопрозорі огородження, призначені для освітлення,

провітрювання внутрішнього середовища. В проекті за для цікавого вигляду фасадів використано великі площі засклення, що дають змогу забезпечити додаткове освітлення. Склопакети - дві шибки, прошарок сухого повітря, обрамлені рамкою з гуми, пластмаси. Пластикові віконні рами, підвіконники. Задуті звуко- та теплоізоляційною піною.

Для зменшення тепловитрат і покращання звукоізоляційних властивостей застосовують різні замазки, пружні прокладки, штапики.

Вікна громадських будівель відрізняються великою кількістю форм і складністю конструк­тивного рішення. їх прийнято класифікувати за такими ознаками: за призначенням: зовнішні, внутрішні (вік­на передаточні між суміжними приміщеннями фрамуги над дверима); за кількістю стулок: одно-, дво-, тристулкові ;за способом відчиняння стулок: з глухими рамами, або з рамами, що

відчиняються; з горизонтальним або вертикальним підвішенням; середньопідвісні, середньоповоротні, складні, розсувні ; за влаштуванням вентиляції: через кватир­ки, вузькі вертикальні стулки або фрамуги ;за кількістю рядів засклення: з одинарним, що застосовують в південних районах; з подвій­ним — в районах з помірним кліматом; потрій­ним — на верхніх поверхах висотних будівель;за видом світлопрозорого матеріалу: із звичайного скла 2—6мм завтовшки; із спеціаль­ного скла (сонцезахисного, вітринного 8—10 мм, світлорозсіюючого, декоративного); із профільо­ваного скла, склоблоків, із двох стекол, склеєних по контуру.

З зовнішньої сторони по периметру контурної обв' язки і слупиків рами вибирається чверть (фальц) розміром 10x15 мм для установки шибок.

Шибки закріплюють цвяхами, шпильками з дроту із замазкою або дерев'яними планками — штапиками. У зовнішніх рамах нижні обв'язки стулок, фрамуг і кватирок мають відливи — виступи призначені для стікання атмосферних вод.

За формою поперечного перерізу брусків обв 'яз­ки рами бувають звичайні (рис. 8.7) із напливом (рис. 8.8). Стулки, що мають наплив (виступи), перекривають зазор в притулі рами і забезпечують непродувність (герметичність) вікна.

Роздільне навішування рам забезпечує рівномірний стиск ущільнювальних прокладок в приту, що підвищує герметичність. Відчинянь внутрішньої рами, незалежно від зовнішньо полегшує очищення шибок, дозвол ж мати одинарні засклення в літній період, яке покращує інсоляцію і ультрафіолетове опромінення приміщень.

Структурне засклення (фасадні системи) - створюють рівномірні засклені

поверхні. Вони є різновидом профільних самонесучих фасадів. Блиск фасаду,

відображення навколишніх предметів, гармонійне поєднання кольорів і його легкість надзвичайно естетичні. Несучий каркас такого засклення складається з вертикальних стійок і горизонтальних ригелів коробчатого перетину. Елементи каркаса виготовляються з алюмінієвих профілів з термовкладиш для забезпечення нормативних теплотехнічних характеристик. Кріплення каркаса виробляється переважно до

міжповерховим перекриттях. Профілі можна побачити тільки з боку приміщення (ширина стійок 50-60 мм), а зовні видно лише скляні плити з непомітними швами. Скляні елементи заздалегідь виготовляються на заводі. Склопакети приклеюються до алюмінієвих рам за допомогою спеціального двокомпонентного силікону. Також застосовують склопакети із спеціальним алюмінієвим профілем, що охоплює скло по периметру. Шов між склопакетами-від 12 до 18 мм. В глухих частинах скління використовуються хрестові фіксатори шириною 36 мм.

Виготовляють віконні прилади із металу, пластмаси та інших матеріалів. Петлі, в залеж­ності від місцерозташування, поділяються на праві та ліві.

Конструкція металевих вітрин і вітражів. Номінальні і конструктивні розміри вітрин і вітражів відповідають розмірам вітринного скла, кроку несучих елементів

будівлі і висоті поверху.

Стрічки вітрин і вітражів набирають із рам­них блоків. Блоки вітражів бувають 3,3;3,6;4,2м заввишки, при ширині 1,5; 2,0; 3,0 м. Блоки вітрин — 2,4; 3,0; 3,3 м заввишки при ширині 2,0; 3,0м. Несучим елементом їх являється металевий каркас із нижньої і верхньої обв'язки, стояків і ригелів. Елементи каркасу виконують із стальних профілів, кутиків, швеле­рів, двотаврів, прямокутних труб або профілів з алюмінію.

Вітражі і вітрини можуть бути з одинарним або подвійним заскленням; спареним або роз­дільним (з відстанню між стеклами 0,5-1,8 м). Вони можуть бути в одній площині із стіною, вбу­довані або приставні .

Для засклення використовують скло зав­товшки 4-8 мм. Скло окантовують гумовим П-подібним профілем і вставляють в рамку із ку­тиків.

Скло закріплюють металевими кутиками, швелерами або смугами за допомогою гвинтів. Шви між рамами ущільнюють герметиком. Зазори між стіною і рамами вітража проконопачують просмоленим клоччям і заробляють цементним розчином.

Двері - рухоме огородження в прорізі стіни, перегородки. Влаштовують внутрішні, зовнішні. Мають різні положення відкривання. Металопластикові глухі, оскленні. Оскелення як прозоре,так і матове. Вхідні двері –

металопластикові, вогнестійкі, протиударні.

Двері скла­даються з коробок, що являють собою рами, укріплені в дверних прорізах стін або перегород­ках, і полотен, які навішують на дверні коробки .

Двері поділяють за такими ознаками:

за місцевлаштуванням в будівлі: зовнішні (вхідні в квартиру), внутрішні (міжкімнатні, для санвузлів), балконні, шафові, службові, (які ве­дуть в підвал, на горище), парадні (при вході в будівлю); за характером огородження: глухі, напів-засклені, засклені; за способом відчинення: на двері, що від­чиняються тільки в одо му напрямку, в обидвох напрямках, розсувні, складчасті, обертові ;

за кількістю полотен: одно-, двопільні і полу­торні.

Таблиця 2.1 - Специфікація заповнення віконних прорізів

№п/п

№серії ДБН

Найменування

Кількість

Розміри дм

1.

індивідуальна

ВІК – 1

15

15х30

2.

індивідуальна

ВІК – 2

15

15х15

3.

індивідуальна

ВІК – 3

2

15х60

4.

індивідуальна

ВІК – 4

18

60х15

Таблиця 2.2 - Специфікація заповнення дверних прорізів

№ п/п

№серії ДБН

Найменування

Кількість

Розміри дм

1

індивідуальна

Д - 1

99

12х27

2

індивідуальна

Д - 2

5

12х27

3

індивідуальна

Д - 3

6

24х23

4

індивідуальна

Д - 4

1

12х12

5

індивідуальна

Д- 5

9

21х27