Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
друкувати.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
2.1 Mб
Скачать

2.2.5 Покриття і дах

Дах - верхнє огородження будівлі від навколишнього середовища. Матеріали даху повинні бути легкими, довговічними, допускати найменший похил покриття, прості при влаштуванні і в ремонтних роботах, відповідати вимогам деформативності й вогнестійкості. В даному проекті використано плоский дах, конструкція суміщена, дах експлуатується під терасу.

Покрівля – водонепроникна, верхня поверхня даху.

Похил дахів виражають у градусах похилу до умовної горизонтальної площини через тангенс цього кута у вигляді дробу або процентів. Залеж­но від величини кута похилу площин (схилів) до горизонту, розрізняють три групи дахів: круті (з похилом більше 15%); положисті (від 4 до 15%); плоскі (2—3%). Величина похилу назначається в залежності від ізоляційних властивостей по­крівельного

матеріалу, щільності його спряжен­ня та кліматичних умов району будівництва. Форма похилих дахів залежить від конфігурації будівлі в плані та архітектурного вирішення. Похилі дахи за формою в плані найчастіше бувають: односхилі, двосхилі, чо­тирисхилі (вальмові).

До основних елементів похилих дахів відносяться вальми — трикутні схили даху; ребра — перетини суміжних схилів, які утворюють виступаючий похилий кут; гребень — верхнє горизонтальне ребро; розжолобок — перетин схилів у формі западаючого кута, що забезпечує стік води; фронтон — верхня трикутна частина зовнішньої стіни, що орогоджує горище; шпиль — виступаюча частина стіни над поверхнею схилів; слухове вікно — вікно для освітлювання і провітрювання горища; спуск — нижня частина похилу схилу; обріз покрівлі — нижня кромка схилу.

Водовідведення з похилих дахів роблять зовнішнім неорганізованим і організованим.

Неорганізоване водовідведення забезпечує стікання води безпосередньо з обрізу покрівлі. Його застосовують для мало­поверхових будівель, розташованих з відступом віл тротуару.При організованому водовідведенні вода відводиться через жолоби й ринви .Жолоби, в залежності від влашту­вання, бувають настінні (що утворюються від­гином стальних листів на звисі даху); підвісні і виносні (у вигляді залізобетонних елементів, закладених у стіну). Зовнішній організований водовідвід складається із жолоба, лотка, водоприймальної вороцки і ринви. Ринву навішують на відстані не менше 130 мм від стіни і на 200 мм вище вимощення. Ринву виготовляють із оцин­кованої сталі діаметром 130 мм і збирають із окремих з'єднувальних ланок, що виготовляються і вставляються одна в одну.

Кількість їх визначають із розрахунку 2 см2 перерізу труби на їм2покрівлі.

Ринви установлюють на відстані 18-20 м одна від одної. Кріплять їх ло стіни за допо­могою костилів . Для виходу на дах, провітрювання і освітлювання горища влаштовують слухові вікна з заскленими рамами і дерев'яними жалюзійними решітками.

Для забезпечення безпеки робіт під час очищення під снігу та ремонту покрівлі на дахах житлових будівель в два і більше по­верхів, а в громадських понад 10м влаштовують огорожу висотою не менше, як 0,6м.

Огородження влаштовують у вигляді пара­пету, балюстради або решітки

Застосовується залізобетонна монолітна оболонка. Руберойд - дощата основа ІІ – ох шарового у складі і суцільного настилу 19 -25 мм - ширина, 50 – 70 товщина, вологість 20%. Водовідведення - внутрішнє, організоване.