Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Anatomiya_2.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
41.01 Кб
Скачать

Заднє середостіння

У задньому середостінні стравохід оточений білястравохідною клітковиною і фасцією, які утворюють білястравохідний клітковинно-фасціальний простір. Середостінна плевра ліворуч на незначній ділянці між низхідною аортою та легеневою зв'язкою прилягає до білястравохідної фасції, утворюючи заглибину між стравоходом і грудним відділом аорти. Праворуч середостінна плевра вкриває бічну й частину задньої стінки стравоходу нижче краю легені, утворюючи заглибину між стравоходом і непарною веною. Нижче воріт легенів правий і лівий плевральні листки на задній поверхні стравоходу можуть близько підходити один до одного, з'єднуючись міжплевральною зв'язкою.

Щодо серединної лінії стравохід утворює два згини. На верхньому лівому згині стравохід відхиляється ліворуч від серединної лінії на рівні III грудного хребця, на рівні тіла IV грудного хребця прямує вздовж серединної лінії, нижче відхиляється праворуч до VII грудного хребця, після чого знову повертається ліворуч. На рівні X грудного хребця стравохід пересікає серединну площину, проходить через діафрагму й на рівні XI грудного хребця входить у шлунок.

На протязі всього стравоходу спостерігають три звуження:

• верхнє — шийне звуження — розташоване в місці переходу гортано-глоткової частини (pars laryngeapharyngis) у шийну частину стравоходу. Зазначене звуження відповідає нижньому краю перснеподібного хряща. Довжина його становить 14— 15 мм;

• середнє — аортальне звуження — розташоване на рівні IV грудного хребця та відповідає місцю перехресту з дугою аорти. Довжина його становить 14 мм;

• нижнє звуження — розташоване на рівні XI грудного хребця. Розмір його становить близько 12 мм. На місці нижнього звуження кільцеві м'язові волокна розвинуті краще й утворюють м'яз-замикач (Губарева).

Між зазначеними звуженнями розташовані два розширення:

• верхнє — на рівні III грудного хребця;

• нижнє — на рівні VII грудного хребця.

Через описані вище звуження та розширення просвіт стравоходу нерівномірний. Сторонні тіла найчастіше затримуються у його звужених відділах.

Кровопостачання грудної частини стравоходу відбувається з кількох витоків, причому артерії, що живлять стравохід, утворюють між собою рясні анастомози. Верхній відділ кровопостачають переважно гілки нижньої щитоподібної артерії, а також гілки від підключичних артерій, середній відділ — бронхові гілки грудної частини аорти, нижній відділ — гілки грудної частини аорти та дві—шість правих міжребрових артерій, а також певною мірою — артерії діафрагми та висхідна гілка лівої шлункової артерії.

Список використаної літератури

1. Анатомия человека / Под ред. С.С.Михайлова. — М.: Медицина, 1984.

2. Атлас анатомии человека / Под ред. Р.Д.Синельникова. — М.:

Медицина, 1998.

3. Георгиева С.А., Белкина Н.В., Прокофьева Л.И. Физиология. — М.:

Медицина, 1986.

4. Грин Н., Стаут У., Тейлор Д. Биология. — М.: Мир, 1990. — Т.

5. Дудел Дж., Циммерман М., Шмидт Р., Грюссер О. Физиология

человека. — М.: Мир, 1996. — Т. 1-2.

6. Коробков A.B., Чеснокова С.А. Атлас по нормальной физиологии. — М.: Высш. школа, 1986.

7. Коробков A.B., Чеснокова С.А. Атлас по нормальной физиологии. —

М.: Медицина. — 1987.

8. Кучеров І.С. Фізіологія людини і тварин. — К.: Вищ. школа, 1991.

9. Липченко В.Я., Самусев Р.П. Атлас нормальной анатомии человека. — М.: Медицина, 1989.

10. Логинов А.В. Физиология с основами анатомии. — М.: Медицина, 1983.

11. Общий курс физиологии человека и животных / Под ред. А.Д.Ноз-драчева. — М.: Высш. школа, 1991. — Т. 1, 2.