Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Anatomiya_2.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
41.01 Кб
Скачать

Нижнє середостіння

Нижнє середостіння ділиться на переднє, заднє і середнє. У передньому (між тілом грудини і передньою стінкою перикарду) розташовані внутрішні грудні артерії, вени і білягрудинні лімфатичні судини. В середньому розташоване серце із своїми судинами. Заднє (між хребтом і задньою стінкою перикарду) містить грудну частину аорти, непарну і напівнепарну вени, нерви, стравохід, лімфатичні вузли.

Нижнє середостіння поділяють на:

• переднє — розташоване нижче від умовної площини між тілом груднини і передньою стінкою перикарда, його утворюють внутрішні грудні артерії та вени, лімфатичні вузли

• середнє — утворене серцем з перикардом, діафрагмовими нервами, легеневими артеріями, венами, лімфатичними вузлами

• заднє — спереду обмежене біфуркацією трахеї та задньою стінкою перикарда, ззаду — хребтом. У ньому містяться

Переднє передостіння

Переднє середостіння в рентгенівському зображенні проектується між задньою поверхнею грудини і вертикаллю, проведеної по передній стінці трахеї. У верхньому відділі його у дорослих видно тінь висхідної аорти, передній контур якої кілька вибухає кпереди, чітко окреслено, спрямований догори і до заду переходить в тінь дуги аорти. У дітей кпереди від висхідної аотри розташована вилочкова залоза. Ділянка просвітління трикутної форми, відмежований спереду грудиною, знизу серцем, ззаду - висхідній аортою, називають ретростернальна простором. Високу прозорість ретростернальная простору слід враховувати при розпізнаванні патологічних процесів переднього середостіння, так як навіть масивні патологічні утворення (збільшені преваскулярні лімфатичні вузли, пухлини і кісти середостіння) можуть давати тіні невеликої інтенсивності в у результаті «послабляє» ефекту проектувався повітряної легеневої тканини.

Нижній відділ переднього середостіння зайнятий тінню серця, на фоні якого проектуються судини середньої частки і язичкових сегментів. Переднє середостіння, котре лежить між тілом грудини спереду і задньою стінкою перикарда ззаду, містить внутрішні грудні судини (артерії й вени), навкологрудинні, передні середостінні і передперикардіальні лімфатичні вузли, перикард із розташованим у ньому серцем і внутріперикардіальними відділами крупних кровоносних судин, біфуркацію трахеї т а головні бронхи, легеневі артерії й вени, діафрагмальні нерви із супроводжуючими їх діафрагмально-перикардіальними судинами, нижні трахеобронхіальні т а латеральні перикардіальні лімфатичні вузли.

Пряма передня проекція. Серце і великі судини утворюють інтенсивну і однорідну тінь, яка розташована по відношенню до серединної площини асиметрично т.ч. 23 її знаходиться зліва, а 13 - праворуч. Розрізняють правий і лівий контур серцево-судинної тіні.

По правому контуру, як правило диференціюються дві дуги. Верхня дуга утворена верхній полою веною і частково висхідною аортою, нижня - правим передсердям. Непарна відень проектується кілька праворуч від серединної лінії, обр. тінь округлої або овальної форми. По лівому контуру с.с. тіні розрізняють чотири краеобразующіх дуги. Послідовно зверху вниз: дуга і поч. відділ низхідній аорти, легеневої стовбур місці з поч. відділом лівої легеневої артерії обр. другу дугу, ліве вушко є краеобразующім в 30% випадків, лівий шлуночок обр. четверту дугу.

Захворювання які супроводжуються ураженням внутрігрудного лімфатичних вузлів

Рентгенологічна картина при патологічних станах внутрігрудного лімфатичних вузлів сумарно відображає патоморфологічні зміни в області кореня легені які часто виявляються розширенням коренів і деконфігураціей серединної тіні.